banner

AlbumsRecensies

Esinam – Esinam (★★★★): Een intercultureel staaltje electro-jazz

Het was lang wachten op de eerste ep van Esinam. Deze nog jonge electro-jazzartieste is geboren en getogen in onze hoofdstad Brussel, maar heeft daarnaast ook Ghanese roots. Baloji en Témé Tan namen haar al vaker mee tijdens voorprogramma’s of gastoptredens, waardoor ze stilaan bekendheid begint te genieten. Ook was ze al samen met Nakhane en Témé Tan in de Botanique te bewonderen tijdens Les Nuits. Esinam Dogbatse is een klassiek geschoolde pianiste en fluitiste en op die manier creëert ze haar eigen unieke muziekgenre door de combinatie van beide instrumenten. Dit leidde tot vier exotische en jazzy electronummers die werden samengebundeld in een eerste titelloze ep. Esinam combineert de akoestische geluiden van de fluit, piano en enkele percussie-instrumenten met eigen zang. Het geheel bestaat uit een versmelting van Afrikaanse en Europese invloeden, wat Esinam zo bijzonder interessant maakt. We durven zelfs te stellen dat ze in België een pionier is van een nieuwe, eigen vorm van elektronische muziek.

De ep bestaat uit vier nummers die stuk voor stuk weten te boeien en een zekere rode draad bezitten, maar toch enorm verschillen van elkaar. Het eerste heet “Birds Fly Under This Heavy Sky”. De fluit is hier duidelijk het hoofdinstrument, begeleid door Afrikaanse instrumenten en lichte electro. Het doet ons enorm deugd dat dit nummer niet moet onderdoen voor de uitstekende liveversie die we al eerder hoorden. Ongetwijfeld is het meest sensuele nummer “Do Not Go Into That Black Night”. Het downtempo genre dat zo herkenbaar is binnen de electro, krijgt hier een jazzy, maar ook vooral exotische toets. Bovendien is de stem van Esinam aangenaam bijzonder bedwelmend voor de oren, ze pakt ons in met haar zeemzoete meeslepende gezang.

Het sterkst Afrikaans beïnvloedde nummer is “Gavoé”, hier zingt de artieste ook in het Ghanees. Dit uiterst dansbaar stukje muziek maakt opnieuw duidelijk hoe bijzonder origineel en getalenteerd Esinam is. België en Ghana zijn hierin echt één geheel. Mooi toch hoe interculturele muzikale stijlen en technieken elkaar zo kunnen aanvullen? Afsluiten doet de ep met “Electric Lady”, een single die ze al eerder uitbracht dit jaar. Het nummer is zeer krachtig en doet opnieuw de fluit alle eer aan. We zijn van mening dat dit zwaar onderschatte en vergeten instrument juist de grootste troef is van Esinam. Het is gewaagd om dit instrument met electro te combineren, maar gewaagd leidt vaker dan niet tot de meest fantastische muzikale creaties.

Wij kunnen met groot enthousiasme stellen dat we enorm verheugd zijn om meer van Esinam in de toekomst te horen. Haar debuut-ep bevat vier uiterst straffe en creatieve nummers die ons doen snakken naar meer. Esinam laat Afrika en Europa de hand schudden en het is juist datgene dat deze ep zoveel kracht bijzet. Wie deze avond naar Moses Sumney gaat kijken kan haar live zien tijdens het voorprogramma. Deze zondag staat ze ook in Roeselare op het podium in de Viva Verne.

Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

ESINAM invites... Makaya McCraven, STACE, Le Motel en meer @ AMOK: Een avond vol dans

AMOK is alweer aan zijn laatste weekend toe. De afgelopen tien dagen stond Brugge in het teken van het ontdekkingsfestival waar een…
LiveRecensies

Brihang, Nordmann & Esinam @ Gent Jazz: Blazers en wegblazen

Geloof het of niet, maar toen we vandaag toekwamen op Gent Jazz zat er een steentje in onze schoen. Was het een…
LiveRecensies

Gent Jazz (Festivaldag 8): Belgen redden wat er te redden valt

Vandaag stond dé headliner van Gent Jazz gepland. Sting zou voor het eerst sinds 2017 opnieuw België aandoen en deze keer in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.