Muzieknieuwtjes

Bazart op het witte doek: Het Begin Voorbij

Iets minder dan een maand na hun passage op het hoofdpodium van Pukkelpop, staat Bazart alweer in de spotlights. Ditmaal die van de bioscoopzalen in Kinepolis Antwerpen. Het langverwachte tweede album van de populairste Vlaamse band wordt voorafgegaan door een filmpremière mét rode loper. In Het Begin Voorbij krijgen we beelden van de band te zien zonder Instagram-filter. Wanderkeit monteerde hun bergen materiaal van de beginjaren tot de blik achter de schermen in de laatste stressvolle studio-uren van de nieuwe plaat tot een vlotte documentaire.

Frontman Mathieu Terryn met een opkomende bierbuik languit op een strandstoel met zijn kompaan Oliver Symons naast hem aan de rand van het zwembad in een Frans vakantiehuisje. De setting is subliem, de sfeer lichtjes komisch. De drie in zwemshort met zonnehoedjes in een Franse supermarkt. Na die leuke intro volgt de korte samenvatting van Bazart met beelden van alle grote mijlpalen: een eerste uitverkochte AB, twee uitverkochte Lotto Arena’s, optredens op Pinkpop, Dranouter, Rock Werchter en Pukkelpop. Geen beelden van het publiek of een zelfzekere frontman maar de drie boys die elkaar vol zenuwen oppeppen voor de show en nadien elkaar (en het bier) in de armen vliegen. We krijgen plots een ander drietal te zien. De verontwaardiging en het ongeloof van hun succes dat ze maar al te vaak in flashinterviews proberen uitdrukken met woorden, wordt eindelijk geloofwaardig neergezet.

Deze diashow vereist JavaScript.

Natuurlijk is de film ook een prachtig staaltje promo voor de tweede plaat. Naast de vele nieuwe nummers die erin te horen zijn, krijgen fans ook een blik achter de schermen van alles wat bij een album opnemen komt kijken. ‘Ik vind 2 echt een goeie titel, ziet er ook goed uit,’ vertelt Mathieu aan zijn collega’s tijdens de fotoshoot van de albumcover. ‘Ik twijfel nog,’ zucht Oliver. ‘Waarom noemt jullie plaat 2? Omdat het onze tweede plaat is. Klaar. Dat is makkelijk. Dan moeten we er ook niks meer aan toevoegen,’ overtuigt Simon. En zo simpel is het soms bij Bazart. De knopen worden snel doorgehakt. Het lijkt er meer en meer op dat de drie nogal overhaast te werk gaan. Wanneer Mathieu zucht dat ‘de woorden die eindigen op -agen op zijn’, antwoordt Simon Nuytten lichtelijk gefrustreerd dat hij maar iets anders moet schrijven. ‘Werken hé maat, komaan!’

Net die spanning misten we een beetje in de film. De camera neemt je dan wel mee in het schrijfproces en toont veel gepuf en gezucht – onder andere met Eefje De Visser die dan op het einde toch met de punchline van het refrein komt. De grote ruzie of de vertwijfeling blijft weg. Drie goeie vrienden die samen met een strakke deadline een tweede plaat schrijven, dat moet toch meer strubbelingen opleveren dan een simpele ‘Ik vind die tweede strofe niet goed.’? Of zijn het dan echt drie handen op één buik?

Deze diashow vereist JavaScript.

Het Begin Voorbij doet de mist rond Bazart optrekken. Er zit geen marketingmachine achter het megasucces van de band, maar gewoon drie vrienden die graag muziek maken. En die drie zijn niet altijd zo zelfzeker als het lijkt op een Sportpaleis-podium. Een zuchtende Oliver die maar niet de perfectie vindt, een ongeruste Simon die de deadline elk uur dichter en dichter ziet komen en een Mathieu die zich obsessief zorgen maakt om z’n stem: ‘Is pikant eten eigenlijk goed voor je stem?’ Het zijn één voor één kleine details die de in de hemel geprezen band terug doen neerdalen. Het Begin Voorbij is een must voor fans en een eye-opener voor zij die het nog niet zijn.

Het Begin Voorbij is dit weekend nog te zien in de zalen van Kinepolis Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt en Kortrijk en volgende week vrijdag op tv-zender VTM. Het tweede album 2 komt volgende vrijdag uit bij PIAS.

Dit vind je misschien ook leuk:
InstagramLiveRecensies

Pukkelpopkwartier (Dag 3): U wilt dansen? U móét dansen!

Na de rappers van donderdag en de gitaren van vrijdag, was het op zaterdag tijd om te dansen. Hoe kon het ook…
InstagramLiveRecensies

Bazart + Yong Yello @ Werchter Parklife: 'Fuck corona'

‘Ge hebt geen idee hoe blij we zijn. ‘t Is zo fucking lang geleden.’ En of we Mathieu Terryn gelijk moesten geven….
FeaturesInstagramInterviewsUitgelicht

Interview Andries Beckers: 'Bij ons moet het kunnen gaan van Ayco Duyster tot De Romeo's'

Wat in de nillies exclusief bedoeld leek te zijn voor Apple iPod-eigenaars en amateur-radiomakers, groeide de afgelopen twee jaar uit tot het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.