Albums, Recensies

Dan Owen – Stay Awake With Me (★★★½): Een doorleefde storyteller in het lichaam van een twintiger

Een cover van Bob Dylan’s “Ballad of Hollis Brown” zorgde ervoor dat Dan Owen viraal ging. Inmiddels bracht hij onder de vleugels van Atlantic Records UK zijn debuutalbum uit. Met Stay Awake With Me krijgen we een verhalend album dat voornamelijk een blues-achtige singer-songwriter vibe meedraagt.

Na een werkongeval moest Owen noodgedwongen de opleiding tot timmerman stopzetten. Zo werd hij opeens full-time muzikant en dat bleek hem goed te vergaan. De jonge man bezit een uitzonderlijk volwassen stem en ook het talent om een verhaal over te dragen. Het waren niet de eps die de man in eigen bezit uitbracht die hem op de muzikale kaart zetten, maar wel die ene Bob Dylan cover.

Met “What is a Man” krijgen we een groots begin van het album met blazers. Het is meteen duidelijk: Dan Owen zal in de komende veertig minuten alles uit de kast halen. Hoewel de blazers ons de eerste seconden niet meteen kunnen bekoren, valt alles al heel snel op z’n plaats. Naar het refrein toe wordt het best druk, maar nooit chaotisch. Aanvankelijk moeten de nummers vooral overtuigen in de refreinen, maar na een paar luisterbeurten ga je het geheel steeds meer waarderen. Geen album dus om even snel tussendoor te luisteren, maar wel eentje waar je even tijd voor moet nemen. Tijd die we eigenlijk niet meer hebben in deze razendsnelle maatschappij en misschien is dit dan wel net wat we nodig hebben.

“Made To Love You” begint dan weer als een echt singer-songwriter nummer over liefde. Met de mooie grain in de stem van Owen krijgen we een heel puur nummer. We zouden het meteen geloven als iemand ons zei dat een oude wijze man aan het zingen was, maar niets is minder waar want Owen heeft amper 26 lentes op de teller staan. ‘if i was made to love, than how could you bring me pain’ zingt hij en dat raakt ons. Dan Owen kan rekenen op een heel grote geloofwaardigheid en dat is vandaag de dag eerder een gave.

De Brit is een echte storyteller. Zo vertelt hij in “Splinter” over dat ene werkongeval en heeft hij het in “Stay Awake With Me” over zijn overleden grootvader. En – hoe kan het ook anders – over liefde, in al haar facetten, van ontzettend pijnlijk tot nieuw en spannend. ‘Sometimes you have to find yourself in someone else’, het zijn inspirerende woorden van de jongeman in “Hand That You Hold”.

Met Stay Awake With Me krijgen we een sterk debuut waar je even tijd voor moet nemen vooraleer je het in al z’n facetten kan waarderen. Met een verhalend niveau dat bijna ter vergelijken is met een kortverhaal en een sound die zo in het rijtje van George Ezra past, ziet de toekomst er rooskleurig uit. Wie Dan Owen live wil zien zakt op 8 september best af naar DOK Gent want daar zal de Brit zijn album ten gehore brengen.

Facebook / Instagram / website

20 augustus 2018

About Author

Leni Sonck


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief