AlbumsRecensies

Ed The Dog – Shame (★★★★): Hond zonder schaamte

De eerste single van Ed The Dog is nog maar een paar maand oud, maar de debuutplaat Shame volgt al. De ietwat vreemde rocksound slaat aan, klinkt bekend in de oren, maar is toch anders dan andere muziek. Anders op een goeie manier.

Wie Ed The Dog op Facebook of Instagram ingeeft, zal veel honden terugvinden met de naam Ed, maar wij hebben het niet over een hond. Wij hebben het over de Britse band onder leiding van Ed Wetenhall. Twee jaar geleden blies zijn vorige band (Fish Tank) zijn laatste adem uit. Hij kroop dit jaar opnieuw zijn zolder op en begon nieuwe muziek te maken. Zo blies hij Ed The Dog een levensadem in.

Shame opent met de debuutsingle “Funny Turns” en begint daarmee goed. De gekke twisten die in het nummer zitten, komen vaak terug op het album. Warme melodieën en een duidelijke rockgitaar die soms aan de jaren ’80 doet denken, hoor je op Shame veel terugkomen. Een stevige rocksound gaat doorheen het album, maar wordt toch ook afgewisseld met tragere nummers zoals “Weirdo Year”. Alle grote rockbands hebben ook tragere nummers, hé.

De cynische en sarcastische teksten komen doorheen het album terug. Deze waren al op te merken in de singles zoals in “Television Era”. Hij heeft het over angsten, schaamte, opgroeien en ga zo maar verder. Tijdens de titeltrack zegt hij bijvoorbeeld dat hij beschaamd is, omdat hij een hond is die op een troon zijn behoefte heeft gedaan. Ja, het wordt soms best vreemd, maar wat verwacht je van een hond?

Al liggen deze teksten soms verborgen achter de moeilijk te verstaanbare stem met filter op. Hierdoor doet het misschien wat denken aan Gorillaz en ook muzikaal ligt Ed The Dog niet heel ver van het werk van Damon Albarn. We geven wel toe dat Ed The Dog in het begin chaotischer klinkt dan zijn ander project Blur, maar Wetenhall zegt dan ook dat de plaat gaat over jezelf vinden in het chaotische leven.

De debuutplaat van Ed The Dog klinkt rebellerend en dat past bij de hond die op de troon zijn cadeautje achterlaat. Het hele album zit vol met onvoorspelbaarheden en dat creëert een herkenbaar geluid. Op de rocksound kan je zonder shame losgaan in de file of op een optreden, ten miste als Ed The Dog in de toekomst naar België komt. Ed The Dog en Schame zijn een geslaagde tweede poging van Ed Wetenhall.

FacebookInstagramWebsite

633 posts

About author
Ik ben te herkennen aan mijn gele jas.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
FeaturesMuzieknieuwtjes

Muzieknieuwtjes van de week (29 maart - 4 april)

Doorheen de week verschijnt er heel wat muzieknieuws. Zoveel zelfs dat je door de bomen het bos vaak niet meer kan zien….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Poté - "Young Lies" (feat. Damon Albarn)

Je weet het of je weet het niet, maar eind vorig jaar kwam de Britse dj Bonobo met een eigen label: Outlier….
FeaturesMuzieknieuwtjes

Muzieknieuwtjes van de week (22-28 maart)

Doorheen de week verschijnt er heel wat muzieknieuws. Zoveel zelfs dat je door de bomen het bos vaak niet meer kan zien….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.