LiveRecensies

Paradise City: Pionier op het vlak van sfeerschepping en ecologie

LiveRecensies

Paradise City: Pionier op het vlak van sfeerschepping en ecologie

Drie dagen lang zweten en puffen op de betere techno-schijfjes om vervolgens de wei nagenoeg helemaal proper achter te laten, het kon het voorbije weekend op Paradise City. Het idyllisch festival aan het wondermooie kasteel Ribaucourt te Perk was dit jaar aan zijn vierde editie toe.

Paradise City profileert zich, zoals vele anderen, als een ecologisch festival en deze belofte maken ze hard met gerecycleerde tenten op de camping, biologische foodtrucks, recycleerbare asbakken en herbruikbare bekers. Hiernaast is het paradijs met zijn fraai decor en overload aan met glitter beklede dames en kleurrijke-hemdendragende heren even Instagramwaardig als pakweg Coachella.

Naast al het foto’s trekken en genieten van de omgeving was er natuurlijk vooral muzikaal heel wat te beleven. Paradise City is uitgegroeid tot een nationaal hoogtepunt betreffende elektronische muziek. De organisatie kiest er resoluut voor om geen hiërarchie in podia te brengen en dit leed tot enkele hartverscheurende keuzes. Zo moest er op vrijdag, dat voor de eerste keer in vier jaar geprofileerd werd als volwaardige festivaldag, gekozen worden tussen ATTAR!, Joris Voorn en Lil Louis als afsluiter. Enkele uren ervoor genoten we nog van Trance Wax die op een heerlijke manier trap en ambient mixte en zo op melancholische wijze de zonsondergang tegemoet ging.

Paradise City kende de voorbije jaren een enorme groei en dat bracht enkele groeipijntjes met zich mee. Hoe leuk het idee om de drie podia evenwaardig te houden met momenten kan zijn, zo pijnlijk leeg was de dansvloer met momenten. Perel of Jennifer Cardini mochten wel heel goed zijn, veel publiek kregen ze niet bij elkaar gespeeld door de moordende concurrentie.

Hoewel vrijdag geïntroduceerd werd als een volwaardige festivaldag, trekt het festival zich pas als een stoomtrein op gang tijdens de snikhete zaterdagnamiddag. De t-shirts over het hoofd waren duidelijk niet alleen een imitatie van de welbekende Omar Souleyman, ze waren ook een broodnodige bescherming tegen de zon die nog harder binnenkwam als de baslijnen van Willow. Verfrissing werd gezocht in de aanpalende vijver of de rijkelijk vloeiende cocktails. Op de meeste festivals is bier een levensmiddel, hier heersten vooral gin-tonics en ciders.

Ook qua culinaire invulling is Paradise City een unicum. Ze spelen in op biologisch voedsel en serveren een minimum aan vlees. Puur uit nieuwsgierigheid wagen we ons aan een zeewierburger die verrassend vlot naar binnen ging.

Bedouin bezorgde de festivalgangers een trip naar oosterse landen waarna WhoMadeWho onder toezicht van twee enorm grote oogballen als backdrop de vreemde eend in de programmatie was met een zalig, indie-like live-optreden. Nog meer hartverscheurende keuzes waren er op zondag toen Ivy Falls haar wondermooie, dromerige opreden het moest opnemen tegen de bonkende, funky beats van Red D. De afwezigen hadden ongelijk maar wij beren zijn vergevingsgezind en bieden een herkansing aan om de Belgische belofte Ivy Falls aan het werk te zien op ons eigen Dansende Beren Festival.

Dat het festival is uitgegroeid tot een absolute topper werd enorm duidelijk tijdens de laatste uren. Met DJ Koze, Nico Morano die zijn persoonlijke podium mocht afsluiten en Laurent Garnier op het programma werden de elektro-fans enorm verwend.

Paradise City is in vier jaar tijd een absolute topper geworden in de festivalscene. Ook niet-elektronische festivals kunnen een voorbeeld nemen aan deze pionier op het vlak van sfeerschepping en ecologie. Na drie dagen vol dansplezier kijken we al met grote pretoogjes uit naar wat de komende jaren zullen brengen.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Paradise City lost eerste namen met o.a. Bonobo, Maribou State en Marlon Hoffstadt

Paradise City staat voor zijn negende editie in 2024. Het festival is op korte tijd uitgegroeid tot een graag geziene gast in…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Paradise City vult affiche aan met live-acts van RY X, Bolis Pupul, Lander & Adriaan en 13 anderen

Na Adriatique en Nico Morano vult weekender Paradise City in het Vlaams-Brabantse Perk zijn affiche aan met liveoptredens van onder andere RY…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjesUitgelicht

Festivalzomer 2021: Wat gaat er wel en niet door?

De zomer van 2020 viel tegen. Niet alleen was het moeilijker om grote reizen te maken, maar ook in eigen land waren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.