Live, Recensies

Snow Patrol @ De Kruitfabriek: Intiem in zijn grootsheid

Het was maar liefst zes jaar geleden dat Snow Patrol nog voet had gezet op Belgische bodem. Alsook de eerste show in evenveel jaar tijd op het Europese vasteland en meteen ook de eerste show na de release van hun plaat Wildness. Snow Patrol is terug en kwam dit bewijzen in een exclusieve sessie voor Studio Brussel in de Kruitfabriek te Vilvoorde. Een beperkt publiek in de zaal kon zien hoe de band twaalf nummers bracht waarvan vier nieuwe en acht classics. Allemaal toonden ze aan dat Snow Patrol tegenwoordig nog emotioneler is dan vroeger en dat komt vooral omdat Gary Lightbody blij is dat hij er nog steeds is. In deze intieme setting wist Snow Patrol ons dan ook ferm te overtuigen van hun kunnen. Wij zijn benieuwd of dit op de gigantische weide van Werchter ook zo zal overkomen.

De locatie was mooi uitgekozen door Studio Brussel en dankzij het uitstekende weer, werd het alleen maar beter. Er heerste een kleine festivalsfeer buiten waar iedereen zich in het gras neerzette tot het concert begon. De Kruitfabriek is een uitstekende plaats voor een concert, zo bleek. Binnen in de zaal was de akoestiek namelijk uitmuntend en hoorden we ieder instrument perfect tot in de puntjes naar voor komen. Dit is iets wat je in de grote zalen waar dit soort bands spelen, zelden meemaakt. Het was dus een streling voor het oor, de klank. De muziek was dat ook, al zorgde de tijdslimiet er voor dat er weinig ruimte was.

Snow Patrol kreeg namelijk maar één uurtje van StuBru om ons te overtuigen. Het gevolg was dat de band alle tierlantijntjes (sing-a-longs en dergelijk) thuis liet en gewoon de muziek liet spreken. Het begon al meteen opbouwend met “Open Your Eyes” en dat zette meteen de toon voor de rest van de set: een zachte intro die durft ontploffen. Er werd heel wat ingespeeld op de emoties van het publiek en dat bleek ook te werken. Er waren weliswaar geen traantjes, kippenvel was er af en toe wel. De band speelt meestal nog steeds als klassieke rockband, maar hier en daar werd er ook een piano bij gehaald wat de nummers iets dynamischer maakte. Die extra dimensie zorgden er voor dat er telkens wel iets te beleven viel tijdens deze showcase.

Hoewel je zou verwachten dat er op zo’n exclusieve sessie enkel maar die hard fans van Snow Patrol aanwezig zijn, was dit niet het geval. Het waren bijgevolg enkel de grote hits die op wat herkenning konden rekenen, bij de andere nummers werd er vooral veel gepraat, tot onze grote frustratie. Het is namelijk niet iedere dag dat Snow Patrol in zo’n klein zaaltje speelt en dan moet je van elk moment genieten. Het uur ging dan ook snel voorbij. Dit lag er deels aan dat alle nummers die passeerden de bekendere hits waren. Hierdoor bleef de set ook boeien en zakte het nergens in elkaar.

Om toch een klein puntje van kritiek te geven, het bleef soms net allemaal iets te zacht. Gary Lightbody was duidelijk heel blij om hier te staan en gaf het publiek waar ze om vroegen. Hierdoor leek hij ons toch net iets te veel de melige kant van de band te kiezen, met megahit “Chasing Cars” als ultieme hoogtepunt. Gelukkig was er nog “You’re All I Have” die heel snedig te keer ging. Die snedigheid misten we wat in de andere songs, maar dat neemt niet terug dat de nummers wel bleven boeien. Zo klonk “Run” uit 2003 nog altijd even triest en was “What If This Is All The Love You Ever Get?” het meest breekbare nummer van de avond. Daarop deed Lightbody het helemaal alleen met zijn collega op de piano. Het gevolg was wel dat de zaal voor een eerste keer muisstil was, uit respect, want dit nummer kwam oprecht over en diep uit het hart.

Afsluiten deed Snow Patrol misschien wel met het meest optimistische nummer van de avond. “Just Say Yes” is misschien tegelijk ook het platste nummer van de band, het gaf wel een heerlijke apotheose van de avond. Voor je het wist was die alweer voorbij en je zag aan de gezichten van iedereen in de zaal (die had opgelet) dat de voldoening groot was. Snow Patrol is duidelijk heel sterk teruggekomen en we kunnen alleen maar zeggen dat dit op Werchter zal goed komen. Iets meer snedige songs daar en de weide van Werchter zal helemaal in zwijm vallen voor de emotionele rockers van Snow Patrol.

Setlist:

Open Your Eyes
Chocolate
Crack The Shutters
Empress
Don’t Give In
Run
Heal me
Shut Your Eyes
Chasing Cars
You’re All I Have
What If This Is All The Love You Ever Get?
Just Say Yes

29 mei 2018

About Author

Niels Bruwier Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief