Canshaker Pi balanceert tussen lentefrisse indierock en meer noisy gitaargeweld. Een spreidstand die wij wel kunnen smaken, al verliezen de Nederlanders op hun nieuwe album Naughty Naughty Violence soms het evenwicht.
Een felgesmaakte titelloze debuutplaat bezorgde Canshaker Pi kansen op Best Kept Secret, Eurosonic en Lowlands. Ze knokten zich er meteen tussen Nederlands betere livebands. Ook buiten de landsgrenzen valt het Amsterdamse viertal in de smaak. BBC Radio 1 noemde hen een band om naar uit te kijken in 2018. Ze gaven het beste van zichzelf op SXSW. Deze maand gaat het hele Verenigd Koninkrijk voor de bijl.
Daar houdt de buitenlandse connectie niet op: ze tourden samen met Spiral Stairs – oftewel Pavement-gitarist Scott Kannberg – doorheen Europa. Stephen Malkmus van datzelfde Pavement was producer van de eerste plaat. Hij noemt de band ‘loud, young and not too snotty’: een omschrijving die enkele jaren – en een nieuwe plaat later – nog steeds geldt.
De jonge wolven klinken op hun tweede plaat inderdaad best volwassen. De manier waarop ze indie en pop mixen met punk en noise getuigt van het nodige lef en zelfvertrouwen. Dat ze weten waar ze mee bezig zijn, bewijst “Pressured from above”. Wat een lekkere openingstrack. De onschuldige, poppy intro maakt al snel plaats voor vette gitaarriffs. Zo is de toon voor de rest van het album meteen gezet.
Al kan het niet altijd raak zijn. “If Kelly Doesn’t, Then Who Will” lijkt dan wel een tikkende tijdbom, echt spannend wordt het nooit. Wat een lang uitgesponnen, slopende rocksong had kunnen zijn, is voorbij voor je het weet. Soms mag het iets meer zijn. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor “But Why” en “Sooner Later”, twee nummers waarin onder het motto kort maar krachtig een minuut lang alles gegeven wordt, maar die desalniettemin niet helemaal overtuigen.
Dat ze bij Canshaker Pi wel degelijk dreigende muziek kunnen maken, blijkt uit “Legless.” Met vier en een halve minuut is het niet alleen het langste nummer van de plaat, maar dankzij krakende gitaren en duistere vocals ook enigszins onheilspellend. Het verschil met de frisse indierocksongs “No Sack, No Way” en “The Indie Academy” is groot, misschien zelfs iets te groot. Hoewel het beide oerdegelijke singles zijn – vooral die laatste zou niet misstaan op de radio – zorgen ze ervoor dat Naughty Naughty Violence niet echt als een geheel klinkt.
Maar ach, mede dankzij een nummer als “Beautiful world” valt er weinig te klagen. Het begint rustig, maar schakelt vlotjes een versnelling hoger. De zanger weet ons nog te verrassen ook. De perfecte afsluiter. Over sterke, gelaagde rocksongs gesproken: het absolute hoogtepunt van deze plaat is “Put a record out”, licht ontvlambare post-punk die ieder moment lijkt te kunnen ontploffen. Canshaker Pi laat de teugels vieren en houdt ze tegelijkertijd strak onder controle. Het levert een song op die quasi alles heeft wat je van een goede rocksong verwacht.
Hoewel Naughty Naughty Violence soms misschien wel een tikkeltje stouter had gemogen, slaagt Canshaker Pi erin de moeilijke evenwichtsoefening tussen punk en indie tot een goed einde te brengen. Het resultaat: een prima plaat, die zeker in de smaak zal vallen bij liefhebbers van het betere gitaarwerk.
Canshaker Pi live aan het werk zien? Dat kan op 24 mei, in Afsnis, Gent.