LiveRecensies

Porches @ Les Nuits Botanique: Paarse precisie

LiveRecensies

Porches @ Les Nuits Botanique: Paarse precisie

Zondagavond, half negen, buienradar geeft de zoveelste stortbui aan, maar wij staan al lang te drogen in de Rotonde van de Botanique. Het is druk op festival Les Nuits en dat is niet zo verwonderlijk met namen zoals Témé Tan, Martin Kohlstedt en Luke Howard op de affiche. Gelukkig kunnen wij ons splitsen en dus stonden we ook, al handen wrijfend, te wachten op synth-pop sensatie in de maak: Porches.

Aaron Maine komt in dezelfde formatie op als vorig jaar, toen hij oogopener Pool (2016) kwam presenteren in een live jasje. Toen stonden de mensen volledig tot de deur toe volgepropt als spitsuur in een Japans metrostation. Dit jaar echter, mag Maine zich overgeven aan het handjevol trouwe fans dat er speciaal voor hem is, weliswaar vol, maar alle ruimte.

Dat live jasje verwijst naar het gigantische verschil dat Porches op plaat laten horen in tegenstelling tot op het podium. Aaron Maine’s twee laatste albums Pool en The House zijn beiden elektronisch uitgekiende synth-pop songs die tijdens zijn tour door een live band vertaald worden. Neem het strakke “Now The Water” waarin de gitaren opeens de baas worden over de Wurlitzer tonen en de strakke beat of opvolger “Mood” waarin vooral de bassiste en toetsenist voorrang krijgen op op het geweld van de gitarist achter hen. Techno-hit “Find Me” wordt bijna een Krautrock nummer en “Understanding” blijkt opeens de perfecte interlude voor “Underwater” ook al kennen ze twee jaar leeftijdsverschil.

Het publiek geniet van Aaron zijn lome, maar oh zo schattige voorkomen. ‘In my stoner hour” zingt hij duidelijk onder invloed van zijn onderwerp op het nummer “Hour”. Maine speelt een spelletje met zichzelf en zijn band en neemt het allemaal niet te serieus. De overdreven bewegingen, zijn enigszins valse uithalen waar ze niet nodig zijn, het gewiebel met zijn kont naar het publiek toe, de lyrische toevoegingen om aan te tonen dat hij echt wel nog bij zinnen is. Het is een genot te zien hoe hij een muzikale wereld creëerde waarin hij ook daadwerkelijk volledig zijn gang kan gaan tussen al dat roze en paarse 80’s licht. Wij staan alleen maar te grijnzen en mee te wiegen.

Porches schenkt ons een ontzettend dynamische set waarin ze feilloos switchten tussen nieuwe nummers en (zogezegd) oude nummers. Live is het muzikale gegeven zo zichtbaar dat we op momenten jaloers stonden te zijn op wat voor prachtpartijen de drummer wel niet mocht spelen. Jaloers werden we op hoe goed die band overeen kwam met elkaar. Jaloers werden we op de perfect passende sfeer die ze creëerden met z’n vijven. De manier waarop “Understanding” de zaal volledig stil krijgt ook al valt het niet onder de noemer liederen, “Aken” niet gespeeld wordt ook al is het zijn meest geluisterde nummer op Spotify en hoe de mensen die voor de techno kwamen oké zijn met het hoge rockgehalte, maakt dat Porches precies doorheeft waar hij mee bezig is.

Bij de laatste noot en een slap zwaaihandje valt ons op dat we zijn prachtige single nog niet hebben mogen horen. Gelukkig hoeven we niet lang te treuren als het enthousiaste publiek hen weer op het podium fluit, tiert en brult. Porches sluit inderdaad af met het gevoelige “Country” en plakt daar direct het meest dansbare “Anymore” achteraan. Porches groeide aanzienlijk in zijn live voorkomen en we kregen niet één, maar twee fantastisch albums in de mix. Wij kijken uit naar meer pop/rock/techno/synth/disco van Porches, of het nu op plaat of podium is.

Setlist:

Now The Water
Mood
Find Me
Braid
Be Apart
Hour
By My Side
Wobble
Glow
Goodbye
Car
Leave The House
Understanding
Underwater

Country
Anymore

Related posts
LiveRecensies

Holy Wave @ Botanique (Rotonde): Tussen dobberen en drijven

Met vijf albums op de teller kan Holy Wave uit El Paso, Texas al als een vaste waarde worden gezien. Dit jaar…
InstagramLiveRecensies

Tsar B @ Botanique (Rotonde): Verslavende koortsdroom

Toen Justine Bourgeus haar rol binnen School is Cool inruilde voor een solocarrière, wisten we niet meteen wat voor muziek we konden…
LiveRecensies

Yves Tumor @ Botanique (Orangerie): Onvoorstelbaar onvoorspelbaar

Als er iemand de definitie van eclectisch belichaamt, dan is het wel Yves Tumor. Als meester in zijn vak heeft hen zich…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.