LiveRecensies

NF @ Zappa: Teleurstellende playbackshow

In een mum van tijd was de Zappa in Antwerpen uitverkocht voor de Amerikaanse rapper NF. Eind vorig jaar liet hij het album Perception los op de wereld en voor hij het goed en wel besefte, groeide hij uit van een quasi underground-rapper tot een wereldster. Die commerciële doorbraak wist vooral succes te boeken bij het jongere publiek, hierdoor leek het even alsof we op een lokale scoutsfuif waren gearriveerd, maar neen hoor, het ging wel degelijk om NF. Desondanks hadden we grote verwachtingen van de “Perception World Tour”.

Mechelaar Safi mocht het publiek opwarmen en deed dat met veel enthousiasme. De helft van Safi & Spreej probeerde het dit jaar met een solo-album. Hoewel Safi het niet slecht doet, wordt hij net iets teveel geconfronteerd met zijn vorige successen. Dit was gisterenavond niet anders. Het publiek verwachtte meer en de slechte akoestiek hielp ook niet echt. Hoogtepunt van de set was “Wij Zijn Er Nog” , een reminder die misschien ook wel nodig was.

https://www.instagram.com/p/BiLIpm5Aybi/?taken-at=2180366

Een dikke twintig minuten te laat greep NF de Zappa bij de keel. Het publiek verwelkomde zijn held met een persoonlijke lichtshow veroorzaakt door de honderden gsm’s die de lucht in gingen. Net als de opener van zijn album, opende NF zijn set met “Outcast”. In de videoclip breekt hij uit een cel die ook was opgebouwd op het podium. Dit gecombineerd met de ijzersterke visuals en lichtshow maken van alles een zeer aangenaam, cinematisch geheel. Spijtig genoeg weten we allemaal dat cinema niet echt is en wanneer we bij “Ten Feet Down” de eerste keer konden bekomen van de heftige openingsfase, viel het wel heel hard op dat hij weinig live bracht.

Bijna elke rapper gebruikt een backing track om te performen en dat willen we ze ook heel graag vergeven. Echter vergat NF gisteren regelmatig dat hij ook nog zelf moest performen. De Amerikaan liet bijna volledige songs over aan een opnamebandje en deed dat vrij onovertuigend. Hierdoor veranderde het optreden al snel in een mislukte playbackshow.

De grootste fans lieten dit echter niet aan hun hart komen en bouwden een gigantisch feest voor het podium. Op de achterste rijen viel echter af en toe wat gegrom te horen. Het geluid was niet top en ondanks dat de live drum een meerwaarde hadmoeten zijn, stond deze veel te luid in vergelijking met de opnames die werden afgespeeld. Zappa was duidelijk verdeeld in twee kampen, de tipsy feestvierders en de sceptici. Bij “All I Do” kreeg NF de sceptici toch ook even mee door zijn geslaagde audience participation. Dit was ook zowat het enige moment dat Nate het publiek aansprak, we vroegen ons luidop af of zijn microfoon de rest van de avond wel aanstond.

Naar het einde van de set leek de PA misschien toch de volume-knop gevonden te hebben. “If You Want Love” en “Lie” werden wel grotendeels live en foutloos gebracht. NF liet ons compleet verward achter. Waarom werd er zoveel vertrouwd op een bandje als hij over een foutloze stem en performance beschikt? Ook in de encore hoorden we NF boven de opname uitkomen. “No Name” hield de Zappa in zijn macht en bracht de Antwerpse jeugd een laatste keer aan het dansen. We klinken misschien old-fashioned wanneer we zeggen dat de honderden smartphones ons lichtelijk stoorden. Ondanks het zeer matige muzikale gehalte, wist NF zeker een bepaalde sfeer neer te poten, spijtig dat deze dan ook nog eens onderbroken werd door een massa aan lichtgevende schermpjes.

Qua sfeerschepping verdient NF een dikke tien op tien. Op het enorme scherm waren delen van videoclips, lyrics en andere mysterieuze visuals te zien. Ook de lichtshow draagde er toe bij om een waar hip-hop-feest tot stand te brengen. Toch kon de rapper onze verwachtingen niet inlossen. NF bewees zijn kunnen op het einde van de set, maar twee songs waren niet genoeg om ons te overtuigen. Het leek erop alsof de Amerikaan zijn fout wilde rechtzetten terwijl het kwaad al geschied was. Ironisch genoeg gaat zowat de helft van zijn lyrics over “keeping it real” en zich onderscheiden van andere rappers. De voorbije jaren ontwikkelde hij een sound waarmee hij een absolute rap-koning kon worden. Live was hij spijtig genoeg allesbehalve “real”. Gelukkig bouwde het publiek een stevig feestje want anders konden we ons evengoed in een zetel ploffen met popcorn voor deze filmische performance.

WebsiteInstagramFacebook

Setlist:

Outcast
Green Lights
Ten Feet Down
Know
Remember This
Dreams
If You Want Love
My Life
Destiny
All I Do
Therapy Session
Grindin’
3 AM
Lie
Let You Down
Outro

No Name

89 posts

About author
Dansennnn
Articles
Related posts
LiveRecensies

Polaris @ Kavka Zappa: Masterclass in metalcore

Australische metalcore is hip de laatste tijd. Waar enkele dagen geleden Parkway Drive het dak van het Vorst Nationaal afblies, is het…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Frank Turner - "Haven't Been Doing So Well"

In het Britse hardcorepunkmilieu is Frank Turner al lang geen onbekend gezicht meer. De punker met het peperkoeken hart startte zijn carrière…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single NF - Chasing_ (Demo) (feat. Mikayla Sippel)

Net voor de coronacrisis was NF een van de laatste artiesten die Ancienne Belgique mocht laten vollopen. De Amerikaanse rapper houdt geen…

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.