Nieuwe singles

De vreemdste en meest verrassende acts op Les Nuits Botanique 2018

Voor de 25ste jubileumeditie van Les Nuits haalt de Botanique alles uit de kast om er opnieuw een topeditie van te maken. Naast gevestigde waarden (Trixie Whitley, Charlotte Gainsbourg, Fakear …), spannende indieacts (Lucy Dacus, Ought, U.S. Girls …) en de hipste Belgische artiesten van het moment (Témé Tan, blackwave., Angèle) staan er ook heel wat minder bekende bands en acts op het programma. Door het overvolle programma wordt kiezen heel erg moeilijk en dus pikten wij er voor de gelegenheid enkele vreemde, overweldigende, bizarre of simpelweg minder voor de hand liggende optredens uit die toch zeker de moeite zullen zijn.

BRNSRPPRS (28.04, Grand Salon)

Het Belgische BRNS en het Franse Ropoporose werken onder de naam BRNSRPPRS samen aan een project, waarvan het resultaat op dit moment enkel nog te raden valt. Wat we wel weten is dat beide bands een sterke live reputatie hebben. Daarnaast kennen we de bands ook afzonderlijk en weten we dat beiden niet vies zijn van experimenteren met dissonanties en naargeestige klanken maar tegelijkertijd ook dromerige popmelodieën uit hun mouw kunnen schudden. Als voorprogramma spelen beide bands eerst elk een set met hun eigen materiaal, waarna ze samen hun project zullen onthullen.

Baloji (30.04, Chapiteau)

Wie zin heeft in een prachtig gebalanceerd evenwicht van muzikale invloeden uit Afrika, Europa en zelfs het Oosten vindt bij Baloji ongetwijfeld zijn gading. Samen met zijn Kaniama Show band presenteert deze muzikale magiër zijn derde plaat in wat belooft een bijzondere show te worden. Dansbaar, herkenbaar, exotisch en toch ook heel erg westers, deze Belg met Congolese roots krijgt het voor elkaar een perfect afgekruid geheel te brengen.

Sming (Galerie)

Omdat het niet altijd een artiest op het podium moet zijn die de muziek maakt, zetten we ook deze vreemde eend in onze bijt. In samenwerking met Superbe.be krijgt het publiek in deze installatie de kans een koor te dirigeren. Na opname van de stem (geluid en video) van de bezoeker, wordt deze met software omgevormd tot elke stem in een koor, van bariton tot sopraan. Via het dirigeerstokje en op de akkoorden van grote componisten maakt de bezoeker zo zijn eigen variatie van bekende werken. Kom dus wat vroeger naar je concert op Les Nuits en laat de innerlijke componist in je los.


(Bij gebrek aan beeldmateriaal van het project hierbij alvast een andere leuke toepassing van muziek door Superbe.be)

Cocaïne Piss ft. Mette Rasmussen (03.05, Rotonde)

Een andere opmerkelijke samenwerking is ongetwijfeld die van Luikse lawaaiband Cocaine Piss met Deense free jazz-saxofoniste Mette Rasmussen. Wie dacht dat saxofoon steeds zacht en warm klinkt krijgt bij deze zijn ongelijk gepresenteerd en neemt daar het liefst oordoppen voor mee. De punkband onder leiding van Aurélie Poppins en het meisje met de sax hebben als doel het publiek van zijn sokken te blazen.

Esinam (29.04, Orangerie)

Ook multi-instrumentaliste Esinam haalt haar roots aan in haar muziek. Door mixen en matchen van zang, fluit, percussie en piano met elektronica slaagt deze eenvrouwsband er op haar eentje in een combinatie van traditioneel, modern, futuristisch en werelds neer te zetten. Jazz, funk en soul in een elegante combinatie dus. Gelukkig hoeft de Brusselse haar vele instrumenten niet ver te zeulen, en zijn wij al benieuwd waarmee ze het podium van de Rotonde mee zal volstouwen.

Mulatu Astatke (04.05, Chapiteau)

Je stuurt je zoon vanuit Ethiopië naar Groot-Brittanië om ingenieur te worden en hij komt terug als uitvinder van de ethio-jazz. Totaal niet wat je verwacht dus en exact het verhaal van Mulatu Astatke. Al enkele decennia lang brengt deze man ons een combinatie van westerse laidback jazz en de plaatselijke sound van het nachtleven in Addis Ababa. Onverwachts en onbekend maar zeker niet onbemind is dit -aldus The Guardian- Oost-Afrikaanse neefje van John Coltrane’s jazz of James Brown’s funk.

Pascal Schumacher en Maxime Delpierre (03.05, Grand Salon)

Op het spannende kruispunt tussen jazz, klassiek en elektronica vinden we het project van Pascal Schumacher en Maxime Delpierre, waarbij deze eerste zijn jazzjaren grotendeels achter zich laat en nieuwe ontdekkingen doet met de Franse gitarist. Verwacht je aan een onderdompeling in wat een avond wordt van visueel spektakel op een elektrische set die zich bevindt tussen dark jazz, ambient en deep tech house. Een muzikaal avontuur voor nieuwsgierigen.

Orchestra Baobab

Na passage in 2017 in De Roma komt de Afrikaanse groep Orchestra Baobab nu ook langs op Les Nuits. Sinds 1970 voegde de band aan haar Senegalese sound ook Afro-Cubaanse ritmes, Portugees-Creoolse melodieën en Congolese rumba toe. Het resultaat geeft deze sensatie die je meeneemt naar een stuk exotischere oorden en die je ongetwijfeld doet dansen of op zijn minst wat voorzichtig meewiegen, stilstaan doet niemand.

 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cocaine Piss - "Cool Party"

Nog geen maand na de release van “Bad Kid” is het Luikse Cocaine Piss-geweld weer alomtegenwoordig, noisy en disruptief met hun nieuwste…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cocaine Piss - "Bad Kid"

Met een naam als Cocaine Piss, hoeven we ons niet te verwachten aan een bende koorknaapjes of een ballroom orchestra. Dit Luikse…
LiveRecensies

ESINAM invites... Makaya McCraven, STACE, Le Motel en meer @ AMOK: Een avond vol dans

AMOK is alweer aan zijn laatste weekend toe. De afgelopen tien dagen stond Brugge in het teken van het ontdekkingsfestival waar een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.