LiveRecensies

Sunflower Bean @ Trix: “Wervelend trio”

© Piet Bogaert

“Let’s play some rock’n roll”. Frontzangeres en bassiste Julia Cumming heeft er duidelijk zin in. Sunflower Bean bracht vorige maand hun nieuwe album Twentytwo in Blue uit en komt de plaat in Trix voor het eerst in België voorstellen. Het grote publiek lijkt voorlopig nog niet de weg naar de band te hebben gevonden, maar dat liet het trio uit New York niet aan haar hart komen. Met hun wervelende show gaven zij alle thuisblijvers ongelijk.

© Piet Bogaert

Het publiek werd deze avond eerst nog met succes opgewarmd door ILA. Met weinig meer dan een gitaar en een stel indrukwekkende stembanden wist de singer-songwriter de zaal naar haar hand te zetten. Ze mag dan wel nog een beetje bedeesd zijn wanneer ze het publiek aanspreekt, tijdens haar nummers gaat ze hevig tekeer. Krachtig en toch teder. We vermoeden dat we haar nog snel eens zullen terugzien.

© Piet Bogaert

En dan is het de beurt aan Sunflower Bean. Opener “Burn It” slaat meteen de vlam in de pan. Drummer Jacob Faber geeft een strak tempo aan en zal ook de rest van de avond voor de nodige snedigheid zorgen. Zo krijgt “Come On”, toch één van de stevigere nummers van debuut Human Ceremony nog wat extra pit. Dat horen we graag. Gitarist Nick Kivlen en Cumming bewegen levendig over het podium: Kivlen waagt zich al eens aan een dansje en Cumming gooit al eens een vuist in de lucht. Voor de betere bindtekst moeten we vanavond ook bij haar zijn. “I’m gonna take the mic off for dramatic effect”, grapt ze vooraleer ze ballad “Twentytwo” inzet. Verder zoekt het duo elkaar tijdens het spelen geregeld op – hun interactie is mooi om zien. Voor ons staat duidelijk een hechte band. En hun energie werkt aanstekelijk.

© Piet Bogaert

De nummers krijgen vanavond allemaal een interessant livejasje. Zo mag “Puppet Strings” – dat op het album nog vrij braaf en ingetogen klonk – nu wat meer rocken en op “Human For” speelt Kivlen nog een knappe gitaarsolo. Songs volgen elkaar snel op en de band davert door hun set. Met “Harvest Moon”, een cover van Neil Young, lassen ze dan toch even een rustpunt in. Revelatie van de avond is de stem van Cumming. De charismatische zangeres bewijst nog maar eens hoe veelzijdig haar stem is: nu eens zalvend, dan weer met rauwe uithalen, maar steeds even krachtig en zonder een noot te missen.

© Piet Bogaert

Publiekslieveling “I Was A Fool” sluit de set af. Maar, zo geeft Cumming nog snel mee, er volgen nog bisnummers. “Just stay here and clap”. Een raad die het publiek nadien gewillig opvolgt. “I Was A Fool” bleek al eerder een van de sterkere nummers van het album en komt ook live mooi tot zijn recht. In het refrein zingt Kivlen in een telefoon/micro die een diffuus effect op zijn stem creëert. Het nummer baadt in een dromerige sfeer en de band laat ons in hogere sferen achter, om zoals beloofd – “what a surprise, you’re still here” – nog eens terug te keren voor twee bisnummers.

Na het stevige “I Was Home” laat het trio ons terug naar huis gaan. Sunflower Bean bewees vanavond dat ze een sterke live-act zijn en bevestigen hun “opkomende-band-om-in-de-gaten-te-houden-status”. Het publiek in Trix liet zich alvast gewillig overtuigen. Nu de rest van België nog.

Alle foto’s vind je hier.

Setlist

Burn it
Come On
Twentytwo
2013
Crisis Fest
Memoria
Human For
Puppet Strings
Easier Said
Harvest Moon (Neil Young Cover)
Sinking Sands
I Was A Fool

Only A Moment
I Was Home

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

ILA - Felt (★★★): Tasten in het duister

Sinds enkele weken is er een oude bekende vis terug naar adem komen happen aan het oppervlak der vijver van de muzikale…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single ILA - "Leave Me Dry"

We volgen ILA al een vijftal jaar, maar de laatste tijd bleef het ijzig stil rond het drietal. In 2020 bracht de…
AlbumsRecensies

Manic Street Preachers - The Ultra Vivid Lament (★★½): Verder kabbelen op vertrouwd terrein

Met een carrière van ruim dertig jaar op de teller kan je Manic Street Preachers wel als oude rotten in de muziekwereld…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.