LiveRecensies

’t Hof Van Commerce @ De Kreun: Onuitwisbare culturele avond

Op de vooravond van de Ronde Van Vlaanderen vliegen de Kortrijkzanen niet als wilde muizen over de stad heen. De net geopende paaskermis schreeuwt om volk, maar uiteraard is de enige trekpleister deze avond De Kreun waar niemand minder dan ’t Hof Van Commerce na enkele stille jaren de West-Vlaamse harten terug komt betoveren. 4T4, Buyse en Kowlier vieren hun twintig jaar bestaan. Singles “BAM!” en “Truckchauffeur” waren de voorbode van deze tournee. Een West-Vlaams feestje op een steenworp van hometown Izegem. Een avond kan er niet veelbelovender uitzien.

Voorprogramma van de avond waren d’Expediteurs. De Brugse band combineert hiphop met jazz, funk en heel veel plezier. De band die voortgevloeid is uit het soloalbum Bal Populaire van rapper No Exp, heeft het Kortrijkse publiek snel in de ban. Lagast vliegt als een beduivelde over zijn woorden, een verschroeiend tempo die een veelbelovende set van Brugse rap in elkaar steekt. Zowel de Bruggeling als het publiek amuseren zich, en lijken na een halfuur meer dan opgewarmd te zijn voor de rest van de avond.

Na een wachttijd die een goeie twee en een halve pint omsloeg, trad duisternis de zaal binnen. Een gigantisch lichtbord van Het Hof Van Commerce flitst lichtstralen de zaal binnen. Een eerste scratchsolo volgt, één van de talloze, 4T4 jaagt het publiek op en wordt met laaiend enthousiasme onthaald. Alsof we twintig jaar moesten wachten op deze tournee. De eerste tonen van “Slaet Ip Min Gat” klinken door de zaal en het trio vervolledigt zich, Buyse en Kowlier beginnen aan hun anderhalf uur met een waanzinnige energie die ze nooit meer zouden loslaten.

Na het eerste lied merkt Buyse op hoe jeugdig het publiek vandaag is. Terecht, want de helft van de volgepakte zaal moet nog een pamper gedragen hebben toen debuutalbum En In Izzegem uitkwam. Het Hof is een begrip geworden in West-Vlaanderen en ver erbuiten. En dus staan hier kinderen, jongeren, mama’s, papa’s, oma’s en opa’s. Het Hof is van iedereen. Wie trouwens helemaal geen genoeg kan krijgen van Het Hof kan midden april in cinemazalen over het land gaan kijken naar “Wien is ’t Hof van Commerce?”. De satirische documentairefilm over Het Hof gemaakt door 4T4, met een trailer die doet denken aan de beruchte Belpop aflevering over CPeX.

Nieuwe single “BAM!” brengt de zaal voor het eerst aan het dansen. Maar toch leiden vooral songs uit de oudste platen tot een ontluikend plezier in de zaal. Een duo uit debuutplaat En In Izzegem bewijzen dit, de baslijnen van “Zonder Niet” halen verschroeiend uit. Flip Kowlier, Serge Buyse, het publiek, een trio dat samen over het refrein danst. En wat die West-Vlamingen kunnen, dat kon de enige Limburger in de zaal ook. DJ – Meneer Michiels – 4T4 presenteerde zijn heerlijke rapkunsten tijdens “Stuntman”.

Elk lied brengt De Kreun dichter naar een extase. Buyse en Kowlier verdelen het applaus, meer nog, ze heersen over het publiek als een gladiator die net zijn achtendertigste vijand de keel vilde. Overgangen tussen liedjes hebben veelal hetzelfde patroon: een halve minuut gebrul, geloei en getier. Vervolgens een conversatie tussen Buyse en Kowlier, 4T4 met een laatste kwinkslag en opnieuw gejoel want ook de volgende intro belooft een meezinger te worden. Als oorverdovend een definitie nodig had, dan was ze deze avond in De Kreun te horen.

En toen moesten platen als “Jaloes” en “Dommestik En Levrancier” nog de revue passeren. De eerste noten van dat “Jaloes” klonken en het meezingmoment van de avond was aangebroken. “Aah, ’t is zo geestig voor oes te zijn”. Het publiek gutst er elk woord met evenveel passie uit, en ja iedereen wist het ook, het was zo geestig om oes te zijn. Hoe later, hoe uitbundiger intro’s onthaald worden. “Kom Mor Ip” is het laatste wat de mannen in petto hebben.

‘Nog jintje’ brulde het publiek in koor, een uitnodiging die tot in Izegem hoorbaar geweest moet zijn. Met nieuw nummer “Truckchauffeur” verwerkte het publiek nog meer ambiance dan wat we hiervoor zagen. “Zonder totetrekkerie” bracht een laatste keer 4T4 naar de voorgrond. Eindigen deden de mannen met wat deze avond perfect omvat: “Niemand grodder”. Neen, niemand.

Daarna konden de Kortrijkzanen terug gaan afkoelen van wat een stomend anderhalf uur geweest is. Het Hof was in vorm, het publiek minstens even hard. ’t Hof Van Commerce is in mei nog te zien op Putrock Beringen en in een uitverkochte AB. Daarnaast is vanaf 18 april “Wien Is ’t Hof Van Commerce?” te zien en ligt momenteel de best-of plaat NIEMAND GRODDER: De onutwisbaere culturele erfenisse van… in de rekken. En na dit avondje dansen, meebrullen en genieten gaat deze beer nog enkele oliebollen gaan verorberen.

Setlist:
INTRO
SLAET IP MIN GAT
VOE DE SHOW
BAM!
ZONDER NIET
SKIT OMOAGE (EN KOPT DERIP)
STUNTMAN
DIKKENEKKE
IV
DOMMESTIK & LEVRANCIER
WUPPERBOL
BAES
JALOES
KOM MOR IP
bis
TRUCKCHAUFFEUR
ZONDER TOTETREKKERIE
NIEMAND GRODDER

Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

STUFF. @ De Kreun: Snoeihard met delicate schoonheid

@Gregory Vlieghe Twaalf jaar geleden bracht drummer Lander Gyselinck enkele bevriende artiesten samen voor een jamsessie in de iconische nachtclub The White…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Dranouter kondigt ondanks onduidelijkheid Zomersessies XL aan met o.a. Hooverphonic en Bart Peeters

Het is ondertussen al lang geen geheim meer dat de livesector al een dik jaar kreunt onder de coronacrisis, maar dat er…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ertebrekers - "Blut"

Met kerstsingles is het vaak een dubbeltje op zijn kant, maar wanneer de mannen van Ertebrekers zich eraan wagen, zijn we toch…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.