Live, Recensies

Aquilo @ AB Club: Sad indie songs op subtiele wijze

Terwijl ‘sad indie songs’ steeds meer terrein verliezen op mainstream radio, winnen groepen als Aquilo aan publiek via de gelijknamige spotifylijstjes. Het duo Tom Higham/Ben Fletcher ontroerde een uitverkochte AB club met droevige én hoopvolle dream pop uit hun debuutalbum Silhouettes.

De avond begon met een korte set van Scott Quinn. Een Brit met goede bedoelingen, een ijzersterke stem maar te veel blabla. Elk nummer werd vooraf gegaan door een emotioneel epistel. Op die fiets ontroer je je publiek nog voor ze een platgetrapte pianoballad horen. Quinn’s songs zijn te vergelijken met die van Sam Smith, maar kruipen niet onder je vel. Zijn stem komt daar wel dichtbij. Nog werken aan de nummers en het komt in orde.

Aquilo wordt in de knusse AB Club bijgestaan door een extra toetsenist/bassist en drummer. Die laatste laat meteen van zich horen tijdens “I Could Fight On A Wall”. We zullen duidelijk niet kunnen indommelen. Tom is degene die de zang voor z’n rekening neemt, terwijl Ben wisselt tussen piano en gitaar. Toch zingt hij mee met zijn metgezel, van heel ver. In “Human” horen we zijn tweede stem voor het eerst. Samen met de occasionele synths geeft het Aquilo een sferische sound.

https://www.instagram.com/p/BgvpDNLnn62/?taken-by=aquilo

Emo kan je het duo uit Groot-Bitannie wel noemen. Tom zingt zijn songs met extra veel dramatiek. Handen rond de microfoon, die gitaar is volgens ons maar voor de sier. Hij slaagt in z’n opzet. “You There” en een akoestische versie van “Sorry” bezorgen ons kippenvel. De stem van Tom kan enorm hoog gaan en het gevoel dat hij erin legt, versterkt hun indie sad song-sound nog meer. Maar Tom kan ook tijdens up-tempo songs raak schieten met z’n breekbare stem. Wanneer Ben zijn gitaar ter hand neemt, klinken er semi-vrolijke riffs op “You Won’t Know Where You Stand” en “Silent Movies”. De tekst is dan weer opnieuw om je zakdoek bij boven te halen: ‘I don’t know why silent movies make me cry.’ Het ietwat funky “Better Off Without You” zien we dan weer perfect als soundtrack bij een compilatie Temptation Island-beelden van Deborah Leemans.

https://www.instagram.com/p/BgvtOMTnvHc/?taken-by=katnat9

Daar waar de teksten doorsnee en eenvoudig zijn (“Seagulls”), tillen de subtiele gitaarriffs de songs naar een hoger niveau. Zo ook “Thin”, een lied dat Ben nauw aan het hart ligt en twee minuten later ook een plaats verovert heeft in de harten van het publiek. De mama die in het publiek staat, mag trots zijn op haar zoon. De samenzang tussen Ben en Tom is niet vaak het middelpunt van de songs, maar wanneer het wel de songs draagt zoals in nieuw nummer “Now And Here” en “Who Are You”, grijpt het recht naar je keel. Afsluiten doet Aquilo door alles te geven op hun doorbraaksingle “Silhouette”.

In een uitverkochte AB Club bracht Aquilo spotify-lijstjes tot leven. Er stond een zelfzeker emoduo dat indie sad songs op een voetstuk plaatste door middel van een sferische sound met strakkee drums, een breekbaar hoge stem en prachtige samenzang.

Setlist:

I Could Fight On A Wall
You Won’t Know Where You Stand
Human
You There
Silent Movies
Never Seen You Get So Low
Thin
Better Off
Now and Here
Sorry
Seagulls
Almost Over

Who are you
Silhouette

25 maart 2018

About Author

Emma Vierbergen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief