LiveRecensies

STIKSTOF @ Ancienne Belgique: Van hangjongeren tot koningen van de straat

LiveRecensies

STIKSTOF @ Ancienne Belgique: Van hangjongeren tot koningen van de straat

© Kamilia Sain

In 2017 had Zwangere Guy al aangekondigd dat 2018 het jaar van STIKSTOF ging worden. De vriendengroep maakt al muziek ‘sinds 2010’, en is acht jaar later uitgegroeid van een bende hangjongeren tot de top van de Vlaamstalige hiphopindustrie. We wisten al dat hun plaat mogelijk één van de beste Belgische langspelers van het jaar kan worden, maar de vraag was of hun performance hetzelfde niveau kon halen. Het antwoord werd al snel gegeven aan het begin, en het luidde een stevige oldschool hiphopavond in, op een manier zoals enkel STIKSTOF dat kan.

© Kamilia Sain

Astrofisiks is de producer van dienst, terwijl hij samen met Jazz en Zwangere Guy aka Omar G voor vocaal vuurwerk zorgt. Dj Vega mixt en scratch de optredens aaneen en is op die manier een belangrijke schakel op de live performances. Op beide voorgaande platen, Stikstof in 2014 en Stikstof/02 in 2016 bevoorraadde ook Rosko de groep van maatschappijkritische verses. Sinds hun optreden op Pukkelpop vorige zomer besloot hij zich meer te concentreren op zijn studies. Een klap die de groep wel even te boven moest komen, maar met Overlast werd het snel duidelijk dat dit geen enkel probleem was voor de zelfverklaarde ‘nieuwerwetse stadsdichters’.

© Kamilia Sain

De algemene boodschap die het schreeuwende trio ons wou meegeven, was die van een hele generatie Brusselaars. Een generatie die zich genegeerd en uitgebuit voelt, en die de wanhoop nabij is. Maar ook een generatie die niet aan zichzelf twijfelt en desondanks alles de hoop nooit zal opgeven. Met een plaat als deze wil STIKSTOF hun meningen meer doen gelden, en zo hun steen(tje) bijdragen aan het verbeteren van de maatschappij. Op hun manier. Ze hebben dan ook de macht om voor verbroedering te zorgen, en daar is de hele AB van overtuigd na het optreden. Het is een boodschap die blijft nazinderen tot je er werkelijk in gaat geloven. Net zoals de beats die DJ Vega een uur lang uit de boxen laat knallen, en die nog een hele terugrit naar huis in je hoofd ronddwalen. Astrofisiks heeft zichzelf op deze plaat echt overtroffen, door een nieuw niveau van hallucinante, duistere beats te verzorgen. Beats van het niveau waar vele producers een moord voor zouden plegen.

© Kamilia Sain

De sound die STIKSTOF heeft gecreëerd, is ook de sterkte die het heeft op een liveshow. De soms simplistische, vaak hoogstaande beats bedwelmen de zaal van begin tot einde. Als eerste werden enkele van de beste nummers van Overlast gebracht. Zo werd de ode aan het verleden, “2010”, enthousiast onthaald, net als de kritische blik in de spiegel van Zwangere Guy in “DEF”. Tracks van hoog niveau, met een hoog ‘Brussel is de basis’ gehalte volgen elkaar op, en na enkele nummers is de gastact van Brihang welgekomen. In “1000 milligram” klinkt zijn West-Vlaamse tongval als een openbaring. ‘Hiphop is een genre da ge luid zet, niet uitsluit’, horen we Jazz spitten, al doet het visuele aspect ook veel. Gedurende elke song zijn er machtige, gepersonaliseerde visuals te zien op de achtergrond. Ze doen ons denken aan de videoclip van “Dobberman”, en doen DJ Vega op bepaalde momenten zelfs op een god lijken.

Back to the roots, zullen de day ones gedacht hebben bij “Ja dan” en “Brussel bruisend”. Nummers van de voorgaande platen die toen al de beste indruk nalieten. Ook Rosko kwam zijn oude gang vervoegen, en deed de groep even lijken als vroeger. Een kleine domper was er wel wanneer de flow in het publiek stilviel toen er enkele tragere, minder bekende nummers zoals “Alles” gespeeld werden. Je zag het publiek verlangen naar harder werk, terwijl er een vlag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest rondging op de instrumentale versie van Snoop Dogg’s “Gin & Juice”. De crowd leek hierdoor zelfs recht van een staking te komen, en was klaar voor het echte werk. Want met “Alambetant”, “Frontal” en het oudere “Dobberman” sloot het Brusselse hiphopcollectief in feestmodus af, terwijl het publiek ervan profiteerde om nog enkele moshpits te starten.

© Kamilia Sain

Het mocht dan wel een thuismatch zijn in een uitverkochte AB, en met een opgehitst publiek, maar de Brusselaars stelden niet teleur. Hun krachtige performance, zonder al te veel overdreven showelementen waren perfect in balans met hun hypnotiserende, donkere muziek. We zijn alvast benieuwd hoe ze het ervan af gaan brengen op Couleur Café deze zomer, al zijn we vrij zeker dat het daar ook een spektakel zal zijn.

Alle foto’s vind je hier.

Setlist:

2010
DEF
Zoizo
1000 milligram
Alles
Ja dan
Rein
Brussel Bruisend
Resonantie
Tjingel Tsjangel
De Toestand+Zwanger
Wisselwerking
Samoerai Blanche
Overlast
Dobberman
Frontal
Alambetant

Facebook

 

Related posts
InstagramLiveRecensies

BABYMETAL @ Ancienne Belgique (AB): Allemaal deel van de metalverse

Nadat de Japanse wervelwind BABYMETAL begin dit jaar The Other One op de wereld losliet, mocht de band het voorprogramma van Sabaton verzorgen….
InstagramLiveRecensies

GoGo Penguin @ Ancienne Belgique (AB): Schipperen tussen genialiteit en repetitiviteit

GoGo Penguin is zo’n band die veel mensen eigenlijk wel kennen, zonder dat zelf te beseffen. De nummers van het trio uit…
InstagramLiveRecensies

Ayra Starr @ Ancienne Belgique (AB): Sfeervolle teleurstelling

Elk jaar gaan we op zoek naar aanstormend talent in binnen- en buitenland waarvan wij denken dat het wel eens zou kunnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.