Live, Recensies

Madison Beer @ Botanique: Speels welpje dat nog moet groeien!

Nog nooit van Madison Beer gehoord? Dat is niet zo erg, want de 19-jarige zangeres heeft nog maar net haar debuut-ep As She Pleases uit. Ondanks een beperkt aantal nummers uit te hebben, wist ze de Rotonde van de Botanique binnen enkele uren volledig uit te verkopen. Uren voor de start van de show stonden fans al voor de deuren van de zaal en lieten ze bij het binnengaan hun vuile troep achter. Net voor de deuren opengingen werd er hier en daar wat ruzie gemaakt over of er al dan niet geduwd of voorgestoken werd. Zeer entertaining en leuk om als buitenstaander te zien, maar wij trokken natuurlijk naar de Botanique om het concert te bespreken en niet het gekibbel voor de show. Madison heeft niet de beste live-reputatie omdat haar zenuwen het soms overnemen, maar in de Rotonde waren we aangenaam verrast. 

Het Europese luik van haar eerste Europese tour heeft geen fysiek voorprogramma, maar Madison beschouwde haar playlist als haar support act. We kregen onder andere Rihanna en consoorten te horen en het publiek zong al flink mee. Een halfuur later dan voorzien, kwam er eindelijk een teken van leven en betrad haar driekoppige band het podium, waarna Madison volgde. Voor ze begon met zingen, wou ze testen of de linker of rechter kant luider kon gillen, maar de battle eindigde in onze ogen in een ex aequo. Haar nieuwe nummer “Teenager In Love” mocht dan officieel de boel op gang zetten en liet de tienerhartjes sneller slaan. Het nummer heeft een hoge ‘cuteness-factor’ en de kleine whistle tones waren leuke toevoegingen aan het nummer.

We keken een beetje op toen Madison tijdens het leuke “Fools” met behulp van elektronische apparaten net zoals Daft Punk klonk en rekenden het meteen tot een eerste highlight van het concert. Even later kwam het gevreesde “Say It To My Face”. In de studioversie kunnen we het nummer zeer goed smaken, maar de liveversies die op YouTube staan, gaven ons het gevoel dat haar eigen nummer een maatje te groot is voor de 19-jarige zangeres. In de Botanique was dat anders en was het live dik in orde afgezien van de ene toon die ze nooit haalt. Tot nu toe waren we aangenaam verrast door de ietwat schuchtere, maar speelse Madison.

Na eigen werk, besloot Madison nummers van andere gerenommeerde artiesten te coveren. “All In My Head” van Tori Kelly was de eerste cover van de avond, maar wist ondanks verschillende zeer gewaagde uithalen die ook in het origineel zitten niet helemaal te overtuigen. Gelukkig kon het oudere “Something Sweet” dan wel overtuigen. Eénmaal meer werd duidelijk dat ‘old’ meestal ‘gold’ is en de fans zongen monter mee. Ook haar eerste singles “Melodies” en “Unbreakable” volgden en ondanks dat deze spijtig genoeg in acapella waren, waren ze toch van hoog niveau. De fans van de eerste minuut die helemaal vooraan stonden herinnerden ons overigens aan taferelen die eigenlijk enkel bij K3 zagen: fanbrieven en tekeningen werden één voor één afgegeven en werd door Madison na afloop van de show meegenomen.

Even later volgde een cover van Labrinth’s “Jealous”, dat bijna moeiteloos gezongen werd. Madison nam hierna de gevaarlijke beslissing om een iconisch nummer van één van de meest legendarische bands ooit te spelen, namelijk “Creep” van Radiohead. Radiohead-fans zullen met hun hoofdschudden als ze haar cover zouden horen, maar haar sexy versie was eigenlijk allesbehalve slecht. Ook Amy Winehouse’s “Back To Black” werd niet slecht gebracht, maar miste misschien een beetje pit. Madison zong in totaal vier covers om haar set te vullen, maar had misschien beter twee covers kunnen inruilen voor haar eigen werk. Haar fans konden de covers ook niet meezingen, waardoor de sfeer er drastisch verminderde.

Het nieuwe “Tyler Durden” werd daarentegen door een hele boel fans meegezongen, maar het nummer is volgens ons haar zwakste nummer en dat was live niet anders. “Heartless” kunnen we dan weer beter smaken en kreeg live nog een sausje sexy dansen bovenop, waardoor zowel de sfeer als de temperaturen de hoogte ingingen en niet meer daalden. “Home With You” gaf ons door de lichte reggea-vibes al zomerse kriebels en ook het publiek was duidelijk helemaal in de mood, waardoor de encore al snel volgde. Madison’s grootste hit tot nog toe “Dead” werd door vrijwel iedereen in de Rotonde meegezongen en stuurde fans blij naar huis. De vijftig minuten durende set was hierna afgelopen, maar Madison kwam even later nog even het podium op om nog even met haar fans te dansen.

Madison haar carrière mag dan wel vijf jaar geleden gestart zijn, toch is ze nog een jong welpje dat nog veel te leren heeft. Ze werkte meer dan drie jaar aan nummers voor haar debuut-ep en evolueerde in die tijd enorm. Dat ze nog steeds op zoek is naar haar identiteit en plaats in de muziekwereld was af te leiden uit haar concert, maar het was dan ook één van haar eerste shows op haar eerste echte solo tour. De nieuwe nummers toonden al dat ze het tienerpop-met-kantje-pad wilt bewandelen en dat lijkt ons ook de meest geschikte weg voor haar. Madison kan het ver schoppen als ze verder blijft werken aan haar zang, want hier en daar hoorden we toch wel dat ze stevig naast de tonen zong. Laten we momenteel het overweldigend  enthousiaste publiek en haar onervarenheid op het podium de schuld geven, maar dat het goed komt, weten we zeker. Het speelse welpje zal groeien en zal dan de één en ander helemaal van zijn sokken blazen!

Setlist:

Teenager In Love

Fools

First time

Say It To My Face

All In My Head (Tori Kelly cover)

Something Sweet

Melodies (acapella)

Unbreakable (acapella)

All For Love

Jealous (Labrinth cover)

Creep (Radiohead cover)

Tyler Durden

Back To Black (Amy Winehouse cover)

Heartless

Home With You

 

Dead

20 maart 2018

About Author

Maxim Meyer-Horn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief