FeaturesUitgelicht

Dompel je onder in de grensverleggende line-up van BRDCST

Voel je de kriebel om de meest grensverleggende vernieuwingen in de muziek vanop de eerste rij mee te maken? Dan is het hoog tijd om kennis te maken met BRDCST, het muzikale ontdekkingsfestival van de Ancienne Belgique. Van 4 tot 8 april kunnen we opnieuw rekenen op een uitstekende affiche met maar liefst vijftig ruimdenkende artiesten. De lijst namen blinkt niet alleen uit in muzikale diversiteit, ook de geografische oorsprong van de artiesten is bijzonder verschillend. Een mooie kans dus om blootgesteld te worden door de interessantste muziek uit alle uithoeken van de wereld. Wij nemen je alvast op sleeptouw, maar het is aan jou om de stap te zetten en je te laten onderdompelen in muzikale openbaringen.

Exclusieve concerten

Op BRDCST worden we verwend met een aantal exclusieve concerten en Europese premières. De opvallendste hiervan is Le Mystère des Voix Bulgares. Het Bulgaars vrouwenkoor is zesenzestig jaar geleden opgericht en werd een fenomeen in de jaren ’80 wanneer hun opnames werden heruitgegeven op het legendarisch indielabel 4AD. De prachtige harmonieën die dit koor op imposante wijze weet neer te zetten, raken tot in het diepste van de ziel en inspireerden o.a. Kate Bush, tal van hiphopartiesten, maar vooral Lisa Gerard van Dead Can Dance. De zangeres uit de die andere iconische 4AD groep zal het koor vervoegen waardoor de cirkel rond is. Een zeldzame ervaring die niet dikwijls te beleven is.

Een totaal andere exclusiviteit zal veel Netflix fans en liefhebbers van de synthwave kunnen bekoren. Niemand minder dan Kyle Dixon en Michael Stein van S U R V I V E zullen hun soundtrack van Stranger Things tot leven komen wekken. Net zoals de televisieserie heeft ook de muziek een grote populariteit vergaard. Een grote reden hiervan is ongetwijfeld de eighties knipoog en indringende arrangementen die de soundtrack rijk zijn. Laten we hopen dat de Ancienne Belgique die avond niet in de ‘upside-down’ verandert, al vermoeden we dat dit wel eens zou kunnen gebeuren met de imposante visuals van artiest Marcel Weber. Vergeet zeker ook niet het voorprogramma van Tom Rogerson mee te nemen. De Britse minimalist zette vorig jaar namelijk een puik album neer met de hulp van Brian Eno!

Wereldse klanken

Le Mystère des Voix Bulgares is heus niet de enige niet-westerse groep die op BRDCST staat. Het festival stelt tal van acts uit heel de wereld centraal. Zo kan je de treffende muziek van Nadah El Shazly gratis en voor niets ontdekken in het intieme AB Salon. De Egyptische muzikante heeft met Awhar een uitstekend debuut op haar naam dat de grenzen tussen Noord-Afrikaanse muziek, elektronica, pop en jazz doet smelten. In hetzelfde salon kan je ook Stella Chiweshe aan het werk zien. De 71-jarige Zimbabwese staat bekend als ‘de koningin van de mbira’, oftewel duimpiano. Ze krijgt steeds meer podium op de progressieve festivals die Europa rijk is.

De Turkse psychedelica begint ook steeds meer invloed te krijgen en dat hebben ze bij de Ancienne Belgique al lang begrepen. Daarom is er heuse Turkish Psychedelica Night te beleven in de AB Club! Bereid je voor op een spannende double bill met BaBa ZuLa en Altin Gün. Beide groepen zullen van de club een broeierige plaats maken waar niemand zal stil kunnen blijven zitten op de rijke klanken van de betere Turkse psychedelica.

Mini-festivals

Naar goede gewoonte kan je ook een flink aantal artiesten meepikken in de vorm van gecureerde mini-festivals. De opvallendste is de komst van James Holden & The Animal Spirits. Zijn progressive elektronica fuseerde op wonderbaarlijke wijze met de spirituele jazz van artiesten als Coltrane en Pharoah Sanders en leverde vorig jaar een toonaangevend en gevierd album op. Alleen was dit voor de organisatoren van BRDCST nog maar het begin, want ze vulden de rest van de dag in met acts die deze visie goed aanvullen. Bijgevolg kunnen we ook genieten van Ammar 808 & The Maghreb Unit, Irreversible Entanglements (featuring Moor Mother) en MDC II. Je gaat dus sowieso met veel ontdekkingen naar huis.

Compleet anders is de avond die Sleaford Mods cureren. De radicale combinatie van punk en rap waarmee het Brits duo veel fans wist te raken, komt ook terug bij de andere artiesten die uitgenodigd zijn. Wie met beide voeten op de grond wil blijven en geconfronteerd wilt worden met maatschappijkritische muziek zal dus een kluif hebben met maar liefst zeven andere artiesten: Steve Ignorant (van Crass), NachthexenThe Lowest FormStructure, Mark WynnJohn Paul en Sudden Infant.

Toonaangevende labels

Aangezien er zoveel geweldige onafhankelijke labels zijn met een specifieke visie is het een uitgelezen kans om op BRDCST hier dieper op in te gaan. Zo kan je kennismaken met Blackest Ever Black, het Londens label dat garant staat voor etherische en ietwat grimmige minimal wave. Zeker de moeite waard is Carla Dal Forno. Het is niet de eerste keer dat ze op BRDCST staat, want vorig jaar zagen we haar samen met Miaux in het AB Salon. We zijn er van overtuigd dat het met haar nieuwe ep The Garden onder de arm een nog beter optreden wordt. Daarnaast zullen labelgenoten Sylvia Kastel en Af Ursin ook voor een intrigerend concert zorgen.

Ook het Gentse label Consouling Sounds krijgt carte blanche en besloot om ambient/drone muzikant Dirk Serries centraal te zetten. Hij brengt ons mee op een verkenningsreis in de ambient, drone en avant-garde met projecten als Yodok IIIFear Falls, BurningScatterwound en Stratosphere.

Er is nog veel meer…

Wat we nu belicht hebben, is nog maar een deel van de indrukwekkende reeks namen die BRDCST ook dit jaar weet te leveren. Zo zijn zouden we bijna nog over het hoofd zien dat het Brits jazztrio Vels een ode zal brengen aan Madlib‘s Shades of Blue, wat op zich al een ode is aan de vele artiesten uit het befaamde Blue Note label die op de plaat gesampled werden. Ook de leden van BARST zijn te vinden om een klassieker op bijzondere wijze onder handen te nemen, want ze zullen 40 minuten durende versie van “Sister Ray” uit The Velvet Underground‘s White Light/White Heat uitvoeren. Tenslotte zijn er nog optredens van Young FathersMyrkur, Aaron Roche en veel meer die je niet mag missen. Wij raden je aan om meer informatie en tickets hier te vinden, maar vooral je geest open te houden en je te laten verrassen.

Related posts
LiveRecensies

Front 242 @ Ancienne Belgique (AB): Compromisloze beatmachine

Met een carrière van veertig jaar en twee jubileumconcerten in de Ancienne Belgique, bewijst Front 242 dat de aanhouder wint. Zelfs in…
LiveRecensies

Jacob Collier @ Ancienne Belgique (AB): Jolijt en gepalaver

De show van Jacob Collier in de Ancienne Belgique moet een van de laatste zijn die nog steeds op de agenda stond…
InstagramLiveRecensies

Oh Wonder @ Ancienne Belgique (AB): Melige meezingjool

Een kleine terugblik naar 11 maart 2020: rond die dag startten we in België massaal met handen wassen en deurklinken vermijden. De…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.