LiveRecensies

Rex Orange County @ AB Club: el sympatico met fluwelen stem

Rex Orange County mag dan al heel wat muziek uitgebracht hebben, hij steekt nu pas voor het eerst de ‘channel’ over met zijn tweede album Apricot Princess. Daarmee haalde hij ook de nominatie voor BBC Sound of 2018 binnen, vandaar de plots uitverkochte AB club. De jongeman bracht er z’n romantische jazzy popsongs waarin hij vooral zichzelf ondermijnt. Als een simpele jongen uit Londen/Brighton wist Alex/Rex Orange County snel zijn weg te vinden naar de harten van het Brussels publiek.

Het is half negen en op het podium is nog geen beweging te zien. Een kwartier later wordt een gitaar gestemd. Dat kwartier wordt een half uur en om 21u betreedt Rex Orange County dan eindelijk het podium. Hij opent z’n set met het funky “Apricot Princess”. De jazzy toon is meteen gezet wanneer Alex middenin de song van piano wisselt. De jongen – hij is er net 19 – staat in een eenvoudige witte T-shirt te shaken achter zijn piano tijdens het up-tempo “Television / So Far So Good”. Zijn songs geven perfect de onzekerheid van zowat elke romantische jonge ziel bloot en hij durft het ook gewoon te zeggen. Met zijn fluwelen warme stem ratelt hij even later door in “Uno”: ‘How will I admit that I’m falling apart? My mother’s gonna worry but I’m fine in my heart’.

Rex Orange County is de ideale schoonzoon die af en toe tussen zijn kinderlijke melodietjes een ‘shit’ of ‘fuck’ steekt. Dat zal ook de mama van Thea geweten hebben. Alex’ girlfriend, waar hij al z’n nummers over schreef, kreeg een cameo op het nieuwe album en mag die “Sycamore girl” ook live brengen. We begrijpen meteen waarom Alex naar hen twee verwijst als the beauty and the beast. Maar uiterlijk is niet alles! De abrikozen princess die het middenstuk voor haar rekening neemt heeft net als haar wederhelft een fluwelen stem, die even zacht is als de buitenkant van een abrikoos. De solo’s die Alex uit zijn mouw schudt vanachter de piano zijn meer dan een leuke extra, net als de samenzang tussen de twee.

Alex kan niet alleen uitstekend piano spelen, hij tokkelt er ook vrolijk op los tijdens “Untitled” en “A Song About Being Sad”. Het publiek kent zowaar de hele tekst van die laatste uit het hoofd. En die tekst komt recht uit het hart van een hopeloos verliefde Rex Orange County. ‘The months of obsession/crying for hours/I even started sitting down in the shower’ Zijn humor is gelukkig terug tijdens het vrolijke ‘Corduroy dreams’ waar hij van links naar rechts wiegt, zijn stem laat zakken en afsluit met een fluitconcerto. Het applaus dat volgt is bijna niet te stoppen. ‘Are you still feeling okay?’, vraagt hij geregeld. Zo begaan en aardig dat je bijna niet anders kan dan hem leuk te vinden.

https://www.instagram.com/p/BfwdaRUHNyG/?taken-by=laurendavid123

Rex Orange County brak eind 2017 door dankzij zijn single “Loving Is Easy”, die wordt in de AB snel afgehandeld. Zo is er genoeg tijd om van “Sunflower” een pareltje te maken. De saxofoon missen we, maar de solo’s tussendoor maken het nummer live even jazzy en het rapintermezzo breekt de al broze harten in de zaal. Even rauw en intiem zet Alex het begin van de finale in. In het refrein van “Best Friend” wordt de stem van Alex al snel overmeesterd door de zangers in de AB. De finale die hij er met z’n band achteraan breit, blaast het publiek finaal van hun sokken. Met gekke bekken krijgt hij alles uit zijn gitaar gesleurd. ‘Ik heb nog nooit m’n gitaar gestemd, mijn crew doet dat normaal gezien.’ El sympatico staat de ene moment op het podium alsof hij er toevallig werd neergepland en verbaast je dan het andere moment met al zijn talent.

En dan is het onvermijdelijke afscheid daar. Een boegeroep van jewelste breekt los en op het gezicht van Alex een big smile: ‘Sorry maar ik moet écht weg. Ik kan niet uitleggen hoe ik me voel, Brussel. Maar zal het proberen met dit liedje.’ ‘I’ll be the one/That stays ‘till the end/And I’ll be the one/That needs you again’ opent “Happiness”. De zaal baadt in smartphonelichtjes en wanneer Alex opkijkt struikelt hij bijna over zijn woorden. De sprakeloosheid is wederzijds. Het applaus zindert nog na, maar hij keert niet terug voor een Bisronde.

Ondanks de late opkomst, fleurde Rex Orange County een kille woensdagavond op met romantische jazzy popsongs. Zijn guitige snuit en eenvoudige bekommernis deden de rechtlijnig romantische teksten des te harder binnenkomen. Hij leek gewoon wat te komen vertellen over z’n liefdesleven, maar deed veel meer dan dat. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Dit hopeloze concert gemist? Je krijgt een herkansing op Dour, waar Rex Orange County deze zomer speelt.

Setlist:
Intro
Apricot Princess
Television/So Far So Good
Uno
Sycamore Girl
Edition
Untitled
A Song About Being Sad
Corduroy Dreams
Loving Is Easy
Sunflower
Best friend
Happiness

Related posts
InstagramLiveRecensies

Arsenal @ Ancienne Belgique (AB): De weg door de jungle is lang, te lang...

Het is donderdag 1 juni en iets over 20u30 dimmen de lichten in de legendarische concertzaal van de Ancienne Belgique. Een gevoel…
InstagramLiveRecensies

Froukje @ Ancienne Belgique (AB): Uitgelaten woonkamerconcert

Het Nederlandse lied kent de afgelopen jaren een opflakkering en dat allemaal dankzij een aantal frisse nieuwe gezichten. De alomtegenwoordige Froukje is…
LiveRecensies

ascendant vierge @ Ancienne Belgique (AB): Het beste van twee werelden

Fragiele, haarfijne opera en luide, harde gabber. Ofwel: een engelenstem en duivelse beats. Het zijn uitersten van elkaar, maar singer-songwriter Mathilde Fernandez…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.