LiveRecensies

Franz Ferdinand + The Vaccines @ Vorst Nationaal: The Academy Award for good times goes to you!

Gisterenavond bewezen de mannen van Franz Ferdinand dat rust niet altijd roest. Hoewel ze een hele poos van het podium verdwenen, zijn Alex Kapranos en co hun sound en show-skills niet verleerd. Van hun eerste voet op het podium tot hun laatste groet was Vorst Nationaal van hen, het middenplein veranderde geregeld in een moshpit, handen gingen –soms op commando van Kapranos – gewillig en enthousiast de lucht in en het was geen seconde stil in de zaal.

Dat voorprogramma’s meestal een ondankbare rol spelen op een concert, kon gisterenavond niet gezegd worden van The Vaccines. De band kwam nederig het podium opgelopen en sloeg meteen de eerste snaren aan van “Nightclub”, waarop het publiek meteen aan het dansen sloeg. Frontman Justin Young zong helder over de indiesounds die de band achter hem speelde en het publiek werd 45 minuten lang getrakteerd op de talrijke hits die de band heeft zoals “Dream Lover”, “Post Break-Up Sex” en “I Can’t Quit”. Als kers op de taart speelde de band ook een gloednieuw, aanstekelijk nummer “Your Love is My Favourite Band” dat op hun nieuwste plaat Combat Sports zal komen te staan.

De korte pauzes tussen de nummers door en het slordige doek dat achter hun podium hing, gaven je het gevoel dat je naar een entertainende, maar steengoede bandrepetitie aan het kijken was, wat de mannen van The Vaccines extra charme gaf. Het optreden bleef lang nazinderen bij het publiek en doet ons alleen maar meer verlangen naar 30 maart, wanneer hun nieuwe plaat uitkomt en 5 juli wanneer ze op Werchter opnieuw het beste van zichzelf zullen geven.

Daarna nam Franz Ferdinand het over. Na het iets minder goed onthaald album Always Ascending dat in februari verscheen, waren de verwachtingen voor hun tour iets lager dan zou mogen voor een klassieker als Franz Ferdinand. Maar tegen veel van die verwachtingen in had de band de zaal in no time in zijn greep. De tribune bleek iets moeilijker te overhalen, maar bij de eerste tonen van “Take Me Out” sprong ook daar het publiek al dansend op.

https://www.instagram.com/p/BfxYP_CjHs9/?tagged=franzferdinand

Franz Ferdinand begon hun show met het promonummer “Always Ascending” van hun nieuwste gelijknamige plaat, naadloos gebracht in gezelschap van Kapranos’ typische foute dansmoves. Hij sprong het hele nummer door in spreidsprong de lucht in gecombineerd met enkele zwoele pirouettes. Na afloop van het nummer sprak hij het publiek in het Engels, Frans en jawel, Nederlands toe. Hij begroette iedereen en bedankte nogmaals het fantastische voorprogramma The Vaccines.

Daarna smeet hij er de ene na de andere hit tegenaan, zodat het publiek amper tijd had om te bekomen. Ook de nieuwe nummers van het album als “Lazy Boy” werden met open armen onthaald en het leek alsof Franz Ferdinand die al jaren opvoerde. Kapranos bewees tijdens zijn optreden dat zijn stem alles aankan, niet een noot kwam er verkeerd uit, terwijl de melodieën van de songs veel hoogtes en laagtes kenden. Ook de nieuwe bandleden Julian Corrie en Dino Bardot bewezen dat ze hun plekje verdienen in de band. En dan vooral Julian Corrie bleek heel veelzijdig aan de microfoon, gitaar en synthesizer. Hij zorgde voor een extra dimensie in de nummers van Franz Ferdinand.

Merendeel van de nummers was vrij energetisch met Paul Thompson ijzersterk achter het drumstel, maar Julian Corrie en co slaagden er toch in om ook met het rustigere nummer “The Academy Award” het publiek te bekoren. Tussen al die nummers door bleef Kapranos het publiek geregeld toespreken, waar de zaal nog wilder van werd.

Na “Ulysses” verdween de band van het podium om na een hoop applaus en gejuich opnieuw te verschijnen met nog vier (!) extra nummers waaronder een verlengde versie van “Feel The Love Go”, waarbij Kapranos alle bandleden apart voorstelde en bedankte. Daarna speelde de band nog “Evil Eye”, gevolgd door “Huck and Jim” van hun nieuwe album, dat volgens Kapranos op hun socials was aangevraagd door een fan. Ze sloten af met hun knaller “This Fire”.

Franz Ferdinand is terug van weggeweest en wij en de talrijke fans die gisteren Vorst Nationaal vulden zijn daar enorm blij om!

 

Setlist The Vaccines:

Nightclub
Surfing in The Sky
Wreckin’ Bar
Teenage Icon
Dream Lover
Your Love is My Favourite Band
Post Break-Up Sex
Wetsuit
Bad Mood
Handsome
Norgaard
I Always Knew
If You Wanna
I Can’t Quit

Setlist Franz Ferdinand:

Always Ascending
No You Girls
The Dark of the Matineée
Lazy Boy
Do You Want To
Paper Cages
Glimpse of Love
Walk Away
Lois Lane
Love Illumination
The Academy Award
Take Me Out
Michael
Ulysses

ENCORE

Feel The Love Go
Evil Eye
Huck and Jim
This Fire

Facebook

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Lumineers - "BIG SHOT"

Na twee jaar stilte brachten de mannen van The Lumineers vorige maand het gloednieuwe nummer “BRIGHTSIDE” uit. Die single deed onze harten…
AlbumsRecensies

We Are Scientists – Huffy (★½): Te veel stijlen, te weinig chemie

Recht uit New York komt We Are Scientists af met hun nieuwe langspeler Huffy. De band die het pad der indierock al…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Andy Shauf - Wilds (★★★): Een meeslepend verhaal

In 2020 bracht Andy Shauf het album The Neon Skyline uit, waarvan zelfs ex-president Obama de titeltrack opnam in zijn zomerafspeellijst. De…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.