AlbumsFeatured albumsRecensies

The Vaccines – Pick-Up Full of Pink Carnations (★★★): Overwinteren in Californië

What do you expect from The Vaccines? Vlotte popdeuntjes, meebrulbare refreinen en een gezonde dosis eightiesvibes. Drie keer raak met het heerlijk zomerse Pick-Up Full of Pink Carnations, alweer de zesde plaat van The Vaccines. Voorganger Back in Love City (2021) was te veel pastiche, maar met dit nieuwe album speelt de Britse band weer mee in de eredivisie van de indierock.

Opener “Sometimes I Swear” lonkt wel heel opzichtig naar The Killers, maar singles “Heartbreak Kid” en “Lunar Eclipse” kunnen fier naast hits als “Wetsuit”, “Post Break-Up Sex”, “Teenage Icon” en “All My Friends Are Falling in Love” staan. Instant classic “Heartbreak Kid” bruist als een bruisbal en op “Lunar Eclipse” klinken The Vaccines als de Britse broertjes van The Strokes.

En eigenlijk klinken ook de andere songs op Pick-Up Full of Pink Carnations als potentiële singles. “Another Nightmare” zou met zijn stuiterende baslijn van New Order kunnen zijn, terwijl “Primitive Man” met zijn bluesy gitaarlicks leentjebuur speelt bij The Black Keys. “Discount De Kooning (Last One Standing)” klinkt minder abstract expressionistisch dan de titel doet vermoeden, maar wil u met zijn ‘Maybe we should keep on dancing’-refreintje vooral op de dansvloer krijgen.

Frontman Justin Young woonde in LA toen hij de songs schreef en dat is er duidelijk aan te horen. The Vaccines grossieren al langer in songs die liever baden in de Californische zon dan te verdwalen in de Londense smog. Klonk dat op Back in Love City vaak als een dicht geplamuurde wall of sound recht uit de casino’s van Las Vegas, dan blinkt nu echt élk nummer als een witte Cadillac op Route 66. Of had u die hoes anders begrepen?

Hoe vrolijk de songs ook klinken, inhoudelijk is het allemaal wat somberder. ‘De plaat gaat over verlies en hoe er mee te leren omgaan’, vertelt frontman Justin Young. Een groot verlies was het vertrek van gitarist Freddie Cowan, die als jonge vader voor zijn gezin koos. Band en gitarist gingen in vrede uit elkaar en met Timothy Lanham werd snel een vervanger gevonden. Voor de groep was het meteen een nieuwe start, want zonder platencontract op zak waren ze verplicht om hun nieuwe plaat zelf te financieren. Het zal hen niet op droog zaad hebben gezet, want wereldwijd verkochten The Vaccines al meer dan 2 miljoen albums.

Het nieuwe album werd samen met producer en fan Andrew Wells (bekend van onder andere Ellie Goulding en Jason Mraz, maar hier duidelijk in een weidse rockmodus) ingeblikt in LA. Wij hoorden in het blozende “Sunkissed” de titeltrack van deze zonovergoten plaat, maar uiteindelijk werd er gekozen voor Pick-Up Full of Pink Carnations. Die wat vreemde titel komt eigenlijk van een misbegrepen songtekst uit Don McLean’s “American Pie” (‘I was a lonely teenage broncin’ buck / With a pink carnation in a pick-up truck’). ‘Dat liedje gaat over de desillusie van de Amerikaanse droom’, aldus Justin Young. ‘Opgegroeid met een dieet van Amerikaanse popcultuur kwam ik tot dezelfde vaststelling bij het schrijven van deze plaat.’

Pick-Up Full of Pink Carnations klokt met tien songs af op amper een halfuurtje en is daarmee wat aan de korte kant. Enkele rustpuntjes (zoals het heerlijke ‘Heart Land’ bijvoorbeeld, een van de mooiste songs op Back in Love City en ook al een liefdesbetuiging aan ‘the land of milk and honey’) of wat verrassingen in het instrumentarium (de spaghettiwesterngitaartjes en mariachitrompetjes van de voorganger mochten gerust een paar keer terugkeren) hadden voor wat meer variatie kunnen zorgen. Nu vliegt de plaat voorbij als een zwoel briesje in de winter. Voor hen voor wie het niet snel genoeg zomer kan zijn, is het heerlijk overwinteren met The Vaccines.

The Vaccines spelen op 17 januari in Paradiso in Amsterdam en op 18 januari in de Ancienne Belgique in Brussel. Beide concerten zijn uitverkocht.

Facebook / Website

Ontdek “Heartbreak Kid”, ons favoriete nummer van Pick-Up Full of Pink Carnations, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

 

8 posts

About author
Muzikale veelvraat, aka Bert Concert
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Wallows - "A Warning"

De Californische groep Wallows is ondertussen niet langer alleen maar een zijproject van 13 Reasons Why-acteur Dylan Minnette. De band uit Los…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Kings of Leon - Can We Please Have Fun (★★★½): Terug op het juiste spoor

De Amerikaanse rockband Kings of Leon bestaat al ruim vijfentwintig jaar en heeft gedurende die tijd de ups en downs van de…
AlbumsRecensies

Loupe - Flaws Of A Circle (★★★½): Verder op ingeslagen weg

Vorig jaar rond deze tijd werden we positief verrast door het album Do You Ever Wonder What Comes Next? van Loupe. De…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.