Albums

The Wombats – Beautiful People Will Ruin Your Life (★★★½): Dansen in je onderbroek op de tafel

Beter kan het weekend niet beginnen! De jongens van The Wombats hebben alles uit de kast gehaald om ons omver te blazen met hun aller nieuwste album Beatiful People Will Ruin Your Life. Doordat de bandleden op drie verschillende plekken wonen, drummer Dan Haggis in Londen, bassist Tord Øveland Knudsen in Oslo en frontman Matthew Murphy in Los Angeles, kwam de basis voor de plaat op afstand tot stand. Uiteindelijk kwam het drietal samen in Oslo, waar ze in twee weken de nummers samen uitwerkten. Hierdoor hebben ze zichzelf opnieuw uitgevonden en zijn ze tot een erg gevarieerde plaat gekomen.

Na de hit “Let’s Dance To Joy Division” uit 2007 ging alles in een stroomversnelling voor de band. Heel het Verenigd Koninkrijk stond op zijn kop en de fanbase die ze daar hadden, breide zich uit over heel de wereld, waardoor ze ook in Europa geen onbekende meer zijn. In 2015 brachten ze hun derde plaat Glitterbug uit. De rode draad daarin waren teksten over de tegenslagen in het leven van de zanger Matthey Murphy. Zijn depressie en verslaving uit het verleden, zorgden voor een droevige en emotionele ondertoon in de nummers, maar dat gaf tegelijkertijd ook extra inhoud. Die somberheid is in deze nieuwe plaat helemaal verdwenen en ze zijn terug hun opgewekte zelf.

Ze staan erom bekend dat de emotionele diepgang in hun teksten in contrast staat met de vrolijke melodieën. Dat is in dit album niet anders, maar het geheel is wel volwassener. Het gaat over dat er meer dingen zijn in het leven dan alleen maar feesten en dat vallen en opstaan er bij hoort. Er wordt niet rond de pot gedraaid, maar gewoon eerlijk gezegd waar het op staat. Een goed voorbeeld hiervan is “I Don’t Know Why I Like You but I Do”. Een rustig en ontspannen nummer met een hemelse gitaarsolo en een heel andere sound dan we gewoon zijn van hen. Ook met “Cheetah Tongue”, het voorproevertje dat we al eerder kregen, zijn ze een andere weg in geslagen. Met popmuziek die meer naar de psychedelica neigt, hadden ze meteen de nieuwe ondertoon gezet, nummers uit verschillende verhalen met elk hun stijl. Van die eigenheid houden wij wel.

Het album bezit een arsenaal aan goede nummers, maar wij hebben toch een paar favorieten. “Black Flamingo” is hier een goed voorbeeld van. Een catchy nummertje, met een refrein dat meteen in je hoofd blijft zitten, doet ons reikhalzend naar de zomer uitkijken. “White Eyes” is dan weer erg pittig dat in het begin zelfs iets weg heeft van de Arctic Monkeys door het leuke gitaarspel. De eerder beschreven “Lemon To a Knife Fight” is volgens ons de grootste kanshebber om de hitlijsten te veroveren. Dit extreem dansbare nummer is ideaal om je voor te bereiden voor een feestje om in the mood te komen.

Spijtig genoeg zijn niet alle nummers om over naar huis te schrijven. “Turn” is een liefdesliedje met een leuke gitaarriedel, maar het wordt nogal snel ééntonig. Ook “I Only Wear Black” sluit daar bij aan door de typische akkoorden. Beiden zijn het zeker geen slechte nummers, maar naar onze mening goed genoeg als achtergrondmuziek. Dit weegt gelukkig niet echt op het geheel van het album.

Na meer dan tien jaar zijn The Wombats nog steeds één van de beste gitaarpop bands op deze planeet en daar zijn wij blij om. Zelf vergelijken ze hun album met de film The Shawshank Redemption, door een rivier van shit zwemmen en aan de andere kant schoon aankomen. Wat wij zo leuk vinden aan dit album, is dat ze zichzelf niet al te serieus nemen en gewoon doen waar ze zin in hebben, wat voor een plezierig geheel zorgt. Nummers die zonder filter recht uit het hart komen. Op 4 april zijn deze frivole jongens te zien in de Botanique in Brussel en wij hopen dat ze dit festivalseizoen ook in België passeren.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Barely Autumn - "Let Go"

We staan aan de start van de zomer, en kijk eens wie we daar op onze radar zien verschijnen met een nieuwe…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single momoyo - "Mouth"

Wie had gedacht dat indiepopbands niet meer vernieuwend uit de hoek konden komen, is eraan voor de moeite. ‘Intense pop die drijft…
InstagramLiveRecensies

The Wombats @ De Roma: Een citroen die zoet smaakt

Begin dit jaar verheugde The Wombats zijn fans met een gloednieuw album Fix Yourself, Not The World. Dit is alweer de vijfde…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.