Uitgelicht

De beste 25 Belgische singles van 2017

Uitgelicht

De beste 25 Belgische singles van 2017

In België hebben we te maken met een erg fijne muziekindustrie. Het gaat zelfs zo ver dat er bijna wekelijks interessante releases te vinden zijn in eigen land. Omdat het altijd moeilijk is om deze allemaal bij te houden, hebben we een selectie gemaakt van de beste Belgische singles van afgelopen jaar. Hierbij hielden we rekening met onze top 20 Belgische albums waardoor geen enkele single van op één van die albums hier in deze lijst te vinden is. Zo krijgt iedereen de aandacht die hij/zij verdient.

25. Triggerfinger – Colossus

Nationale rockhelden Triggerfinger brachten in augustus hun vijfde studioalbum Colossus uit. Als tweede single kozen ze voor het gelijknamige nummer, “Colossus”. Recht vooruit en knallen, het blijkt nog altijd het beste recept voor een geweldig Triggerfingernummer. Bovendien blijft aanstekelijke refrein blijft zonder twijfel nazinderen. Colossus!

24. Cocaine Piss – Piñacolalove

De Luikse band Cocaine Piss bracht in juli een nieuwe EP uit. De gelijknamige single “Piñacolalove” stelt net zoals op The Dancer uit 2016 nogmaals de sonische ravage van Cocaine Piss ten toon. Honderd seconden vol bliksemsnelle chaos en vernieling volstaat voor onze lokale punkhelden (wat naar hun standaarden op zich al vrij lang is).

23. RAVEYARDS – SHAMPOO

“SHAMPOO” is de eerste nieuwe single van Raveyards, een elektronisch en psychedelische band van Brent Vanneste, die je ongetwijfeld wel kent van Steak Number Eight of Psygasus. De single bouwt traag op naar een trippy hoogtepunt in het midden van het nummer. Momenteel is het nog afwachten wat Raveyards voor 2018 in petto heeft, maar dit was alvast een heel mooi voorsmaakje.

22. Fornet – Moonlit (B)

Post punk is helemaal hip en trendy en ook in België volgen ze deze trend. Fornet bracht met “Moonlit (B)” een perfecte mix tussen Talking Heads en Television. Grijze punk met onherkenbare vocals en een donkere ondertoon. Fornet heeft niets nieuws uitgevonden, maar brengt het wel op een doordachte manier.

21. Alpha Whale – Dine With Satan

Vrolijke surf pop rock, Alpha Whale kan het maken als geen ander. Een goeie uptempo vibe gecombineerd met enkele vuile vocals geven het geheel een niet al te gepolijst sfeertje en dat maakt het net zo af. Veel focus op de instrumentatie en dan vooral op het energieke gitaarspel. Garage rock die je op een surfplank kan beluisteren, het is helemaal oké!

20. Absynthe Minded – The Execution

Absynthe Minded kwam dit jaar terug en meteen voerden ze een executie door. Gelukkig had dit geen dramatisch gevolg, maar wisten ze hierdoor een straffe comeback te maken. “The Execution” bevat alle recepten die een Absynthe Minded song zo fijn maken, uitgevoerd door een magische gitaarlijn die voor altijd in je hoofd blijft hangen.

19. Tsar B – Golddigger

“Golddigger” van Tsar B is ongetwijfeld de beste alternatieve r&b-song van het afgelopen jaar. Zware bassen, Arabische invloeden en de zwoele stem van de Vlaamse schone zijn te horen in dit sensuele nummer. We kijken uit naar haar releasealbum dat ergens in 2018 zal verschijnen.

18. Sunflower – Heroin

Hun muziek is een combinatie van dream pop en post punk en enkele weken terug wonnen ze er het muziekconcours Westtalent mee. Met het strakke nummer “Heroin” blijven ze binnen de lijntjes van die twee genres, maar desondanks leveren ze wel een erg levendige en dynamische song af die je onwillekeurig naar de strot grijpt, vooral dankzij de dwingende stem van de zanger.

17. Delta Crash – Shimmer Of Time

Delta Crash zette dit jaar met hun EP Blue Emprace een serieuze stap voorwaarts, en dat heeft onder andere heel wat te maken met deze kanjer van een single. Een heerlijk warm en nostalgisch nummer, waarin de melancholie van zowel zwoele zomerdagen als knusse winteravonden  weergalmt. Benieuwd wat ze kunnen betekenen in De Nieuwe Lichting 2018 van Studio Brussel!

16. Flying Horseman – Deep Earth

Eind januari komt Flying Horseman met een nieuwe plaat die ondertussen al een aantal keer live te beluisteren was. Hiervan zijn ondertussen al twee singles gereleaset. De zeven minuten durende “Deep Earth” is de tweede single van Rooms/Ruins en demonstreert prachtig de veelzijdigheid van de band. De bezwerende melodieën uit het eerste deel verdwijnen plots van het toneel en maken plaats voor een drijvende krautrockbeat.

15. Madensuyu – A Current

Madensuyu excelleert in het schrijven van gespannen, intense en donkere nummers. Daarmee vulden ze al enkele uitstekende platen. Hun laatste, Stabat Mater, dateert alweer van 2013. “A Current”, een voorbode van nieuw werk vorig jaar, is over de gehele lijn intrigerend. Met enkel piano en stuwende drums trekken ze ons opnieuw hun eigen universum binnen.

14. Mahler – Sheria

Indien u de perfecte meezinger nog niet gevonden hebt om deze feestperiode door te komen, stop met zoeken, wij hebben hem voor u gevonden. Deze trippop met dreampop doorspekte single met een hoge aaibaarheidsfactor, in combinatie met enkele gewaagde hoge noten om mee te zingen, is het enigste wat u nodig hebt om het feest te doen losbarsten.

13. Angèle – La Loi De Murphy

Welgeteld één nummer had Angèle nodig om de Orangerie van de Botanique in een mum van tijd uit te verkopen. Het nummer in kwestie “La Loi de Murphy”, waarin ze zowel in het Frans als ook in het Engels zingt, werd zowel in Wallonië als ook in Vlaanderen grijs gedraaid door de radiostations en de bijbehorende clip op YouTube werd meer dan twee miljoen keer bekeken. Benieuwd of Angèle haar zegetour gaat kunnen voortzetten in 2018!

12. Lee Anderson – Silly Dog

Er bestaat geen twijfel dat Alex Verdi onze lachspieren wist te bespelen, maar met zijn andere alias trof Leander van het Groenewoud pas al onze emoties goed raak. Met vlijmscherpe lyrics ondersteunt door zachte, trage melodieën die mee opgaan in de emoties, konden we niet anders dan heupwiegen en een traantje wegpinken.

11. Illuminine – (You Will) Never Know (ft. Jan Swerts)

De twee Belgische sterren van de ambientscène sloegen opnieuw de handen in elkaar en dit leidde tot een prachtig resultaat. In het breekbare “(You Will) Never Know” worden de melancholische pianoklanken van beide heren begeleid door de zang van Swerts. Een prachtig voorbeeld waar klassiek en modern elkaar weten te kruisen.

10. Whispering Sons – White Noise

Ze zijn de winnaars van de Humo’s Rock Rally in 2016 en ook in 2017 brachten ze een fantastische single uit. “White Noise” ligt volledig in de lijn van de eerste ep Endless Party en is misschien wel hun sterkste nummer tot nu toe. Postpunk at his finest… duister en helder in één. Geen enkele Belgische band beheerst dit zo goed als Whispering Sons.

9. Melanie De Biasio – Your Freedom Is The End Of Me

Melanie De Biasio bracht dit jaar haar derde langspeler uit en speelde vervolgens drie avonden op rij voor een uitverkochte AB. “Your Freedom Is The End Of Me” bewijst waarom. Het nummer is sensueel, zwoel en eist al je aandacht op. De bijhorende clip dient als metafoor voor een “amoureuze wanhopige worsteling”. Wij geven ons helemaal gewonnen.

8. Girls In Hawaii – This Light

Girls in Hawaii is één van de succesvolste muzikale export producten van België en maken al 15 jaar prachtige indie-rock. Dit jaar brachten de Walen hun vijfde plaat uit en daar stonden enkele parels op zoals bijvoorbeeld “This Light”. Het nummer dat wat aan Radiohead doet denken, klinkt heerlijk dromerig en bevestigt hun status van excellente muzikanten andermaal.

7. Wooly Mammoths – Water Slide

De mammoeten zijn uitgestorven, niet enkel de dieren maar sinds kort ook de band. Gelukkig kregen we dit jaar heel wat fijns van de groep met “Water Slide” als absolute hoogtepunt. Een psychedelisch nummertje dat letterlijk glijdt op de zweverige geluiden die de band creëert.

6. Blackwave. – Elusive

Dit jaar was zonder twijfel het jaar dat het grote publiek kennis maakte met de sympathieke Belgen van Blackwave. Met hun nummer “Elusive” wisten ze het publiek in hun ban de trekken dankzij hun jazzy hiphop en de enorm soulvolle stem van gastzanger David Nygah. Niet alleen stonden ze met het nummer op nummer één in De Afrekening van Studio Brussel, ze mogen zich ook zonder twijfel één van de revelaties van het afgelopen jaar noemen.

5. The Waltz – Charlie Cello

The Waltz is een vrij recente band die onlangs in september hun eerste EP uitbrachten. Leadsingle hiervan is “Charlie Cello”. Een dreigende atmosferische intro maakt plots plaats voor een eenzame vette gitaarriff waar de rest van de band meteen op toehapt. Fans van The Hickey Underworld of Raketkanon zullen alleszins weinig moeite hebben om deze single te appreciëren!

4. Lohaus – Crumble

Jungle meets Local Natives lijkt ons een perfecte omschrijven van wat Lohaus doet. Speelse sounds, een laidback sfeertje en vooral heel goed in elkaar gestoken. Met dramatische vocals en de nodige aanstekelijke synths krijgt “Crumble” een heel speciaal sfeertje. Door er hier en daar nog wat hoge stemmetjes in te gooien, zorgt de band voor funky vibes. Net dat maakt het zo’n straf nummer.

3. dirk. – Gnome

Vorig jaar belandden ze op het podium van Humo’s Rock Rally, volgend jaar komen ze met hun debuutalbum en dit jaar brachten ze alvast hun eerste, enorm veelbelovende single “Gnome” uit. Het is een vlijmscherp rocknummer dat als een wervelwind door de boxen blaast en waar we voorlopig nog geen genoeg van krijgen. Laat dat volledige album maar komen!

2. Shht – Life

De wederopstanding van de vreemdheid was dit jaar een feit. Shht wist te verbazen, te bevreemden en te verrassen door hun liveshows en andere optredens. Ze worden wel eens de nieuwe Evil Superstars genoemd. Met “Life” hebben ze een single vast die zowel invloeden van barok als van de metal bevat. Zachte intro met een vervormde stem, een stevige gitaarriff en lyrics die blijven hangen. Ook wij kunnen dansen!!

1. Tamino – Habibi

Oké, het nummer werd grijsgedraaid door bijna alle radiozenders in België en hierdoor is iedereen het misschien wat beu gehoord, maar de song blijft echt verrassend sterk door de straffe stem van Tamino. Vooral wanneer hij in het refrein zijn wonderbaarlijke stem bovenhaalt, krijgt iedereen nog steeds kippenvel. De Jeff Buckley van deze generatie. Een nummer die je nu al als tijdloos kan bestempelen en een instant klassieker.

Voor jullie gemak hebben we ze alle 25 in een Spotify playlist gezet:

En op YouTube:

3616 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Tsar B @ Botanique (Rotonde): Verslavende koortsdroom

Toen Justine Bourgeus haar rol binnen School is Cool inruilde voor een solocarrière, wisten we niet meteen wat voor muziek we konden…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Whispering Sons - "Cold City"

Wie zo nu en dan eens van ver naar de Belgische muziekscene kijkt, die kent Whispering Sons natuurlijk al. De donkere muziek…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single blackwave. - "pressure" (feat. IYAMAH)

2023 was zonder enige twijfel een topjaar voor blackwave.. Na de release van No Sleep In LA zette de band enorme stappen: niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.