LiveRecensies

Baio @ Botanique (Witloof Bar): al dansend de chaos vergeten

De uit Bronxville komende Baio speelt al enkele jaren de bassgitaar bij de immens populaire groep Vampire Weekend. Nu de band even aan een pauze toe was, bood zich de gelegenheid aan voor de 33-jarige om zijn eigen muziek te maken en uit te brengen onder zijn eigen (achter)naam. Het resultaat zijn twee platen waarop Chris Baio zijn elektronisch kantje laat zien waarvoor hij met een launchap en een kleine mengtafel werkt. Met zijn recentste plaat op zak ging hij op een zes weekse tour door Mexico, Noord-Amerika en een viertal data’s in Europa. De schaars bezochte Witloof Bar was meteen ook de voorlaatste halte van zijn tour vooraleer het avontuur met Vampire Weekend terug gaat (en mag!) beginnen.

Een support was er gisterenavond niet en dus kwam Chris Baio samen met zijn collega George, die de elektrische gitaar voor zijn rekening nam, meteen op het podium gewandeld. Een vriendelijk begroeting en enkele noten later waren we al meteen verkocht aan deze sympathieke gentleman. “Needs” bleek achteraf ook de ideale opener van de set die naadloos overging in het catchy “PHILOSOPHY!”. Dit nummer mag zich niet alleen uitroepen tot één van de hoogtepunten van de set, maar ook als één van de beste nummers van de op 30 juni verschenen plaat Man of the World.

Aan catchy en dansbare nummers geen gebrek in de set. “Your Women”, een cover van het one-hit wonder White Town, kreeg een eigen nieuwe versie die makkelijk aan de originele versie kan tippen en ook op “DANGEROUE ANAMAL”, met een strak psychedelisch einde, werd er door Baio gedanst. Spijtig genoeg was  Baio niet altijd even goed te verstaan en gingen de prachtige teksten wat onder.

Baio zocht vaak interactie met het publiek en vroeg al vroeg in de set om hem na te zingen. Het publiek reageerde eerst wat gedistancieerd, maar ontdooide ondanks het gure weer snel en nam bij momenten zelf het initiatief om mee te klappen. Er was tussen de nummers zelfs wat tijd voor wat grappen over het ‘slechte’ weer en de ‘cozy’ zaal. De sfeer werd er alleen maar losser en ontspannender van.

Muzikaal en vocaal zat het allemaal wel in orde. Het was amper te merken dat ze al een tijdje op tour waren en de hoge noten in “Sister of Pearl” werden zonder enige moeite getroffen. “The Names” van het gelijknamige debuut en het volkomen instrumentale “Sunburn Modern” brachten nog wat meeslepende beats naar boven. Die meeslepende beats spelen ook een cruciale rol in “I’m Not Curious” waar Baio nog eens zijn kunnen laat zien en horen op de launchpad. Het nummer wordt nog lekker lang uitgerekt en dan verdwijnt het duo even in de backstage.

Terwijl we de outro van het laatste genoemde nummer nog te horen is, betreden het tweetal het podium weer op om aan hun drie nummers duurende bisronde te beginnen. “The Key is Under the Mat” en “Be Mine” vloeiden perfect in elkaar over en komen live zelfs beter tot hun recht dan op de plaat. Baio sloot de goed één uur duurende set af met “Endless Rhythm” en dat, verrassing, voor het eerst in de hele set zonder elektronische elementen en alleen George op de elektrische gitaar.

Baio deed met andere woorden wat er van hem verwacht werd. Hij wist een energierijke set neer te poten die zowat niemand in de zaal koud liet. Het gitaarspel van George en de catchy beats maakten van de Witloof Bar een kleine disco en wist de aanwezigen de chaos die buiten heerste te vergeten.

Setlist:

Needs
PHILOSOPHY!
Man of the World
Your Women (White Town cover)
DANGEROU ANAMAL
Sensitive Guy
Sunburn Modern
Sister of Pearl
The Names
I’m Not Curious

Bis:
The Key Is Under the Mat
Be Mine
Endless Rhythm

1421 posts

About author
Luistert veel naar muziek!
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

King Nun @ Botanique (Witloof Bar): Energie spant de kroon

Britpopbandjes schieten als paddenstoelen uit de grond en de één schopt het al verder dan de ander. King Nun is zo’n paddenstoel…
LiveRecensies

Alice Boman @ Botanique (Witloof Bar): Schoonheid in eenvoud

Schoonheid in eenvoud. Zo kan je de muziek van de Zweedse Alice Boman omschrijven. Al sinds 2013 brengt ze af en toe…
LiveRecensies

Pip Blom & Personal Trainer @ Botanique (Witloof Bar): Groot contrast met het voorprogramma

Pip Blom heeft een drukke zomer achter de rug. Met hun nieuwste album Boat onder de arm speelde de Amsterdamse indieband shows…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.