Uitgelicht

Zalm van de maand: Screens

Uitgelicht

Zalm van de maand: Screens

Jawel, ook in november mochten we weer naar tal van Belgische beloftevolle artiesten luisteren via onze kans op vi.be. Zoals gewoonlijk hadden we opnieuw keuze te over, maar er kan slechts één “Zalm van de maand” zijn. Ditmaal viel ons oog op Screens, een nieuwe eclectische jazzband die ons vergezelt op een reis van energetische composities naar mystieke klankwerelden.

De vier muzikanten (Thibaut Talpe, Warre Van de Putte, Wouter Van den Broeck en Tom Peeters) zijn samengekomen om hun gezamenlijke missie te voltooien: de grenzen en restricties in de muziek doorbreken. Dankzij hun gemeenschappelijke achtergrond (het studeren van jazz, alsook een brede interesse voor elektronica en pop) slagen ze hier bijzonder wel in en hebben ze al een reeks zinderende composities klaar.

Zo ontplooit de etherische dimensie van hun wereld zich bedaard op “No Way Out”. Op dit nummer zetten ze hun zoektocht naar nieuwe atmosferische geluiden en texturen in de verf. Elke noot die uit de saxofoon komt en zweeft over de kabbelende baslijn wordt beladen met emotie en een gevoel voor detail. Die visie weten ze ook te vertalen naar een meer dynamisch en ritme-gedreven geluid. Getuige hiervan is de vloedgolf die “Leave No Bro Behind” veroorzaakt. Boven de dromerige klanktapijten (die het nummer zoveel sfeer geven), wentelen de snedige saxofoon en speelse bassolo’s zich rond het vurig, maar strak drumwerk. De wisselwerking is groot bij deze mannen!

Wanneer we vervolgens “Rainbow Road” horen, denken we spontaan terug aan de vele uren die we aan onze Nintendo-console versleten hebben. Niet alleen is de titel een verwijzing naar het legendarisch parcours in Mario Kart, ook de sound die we uit het keyboard horen is een ode aan de soundtrack hiervan. De band bezit duidelijk genoeg creativiteit om zelfs op de nostalgie van dit spel hun stempel te drukken. Want net als op composities als “Stretch” en “Leave No Bro Behind” is deze doorspekt met energie en spitsvondigheden.

Wie nieuwsgierig geworden is naar deze beloftevolle band kan via onderstaande links hun muziek vinden. Op vrijdag 8 december kan Screens ze in de Strandpaal te Assenede live bewonderen.

Website / vi.be / Facebook

Related posts
AlbumsRecensies

The Pink Lemons - Saturday Ease (★★★½): Frisse limonade met een shot funk

Enige tijd geleden werd The Pink Lemons al getipt als onze zalm van de maand. De groep uit Sint-Truiden trok toen onze…
UitgelichtZalm van de maand

Zalm van de maand: Loyk

In onze rubriek ‘Zalm van de maand’ stellen we al meer dan twee jaar maandelijks een act voor waarin we veel potentieel…
UitgelichtZalm van de maand

Zalm van de maand: Melting Baskets

Naar goede gewoonte duiken wij maandelijks in onze visvijver op vi.be. Ook in oktober was er aan verse vis in onze vijver…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.