Albums

At The Drive-In – Diamanté EP (★★★): een hakkelende TGV

Post-hardcore helden At The Drive-In brengen een half jaar na de release van hun comeback album in • ter a • li • a een EP uit speciaal voor Record Store Day’s Black Friday. De band uit El Paso Texas brak door in 2000 met hun derde plaat Relationship of Command. Jammer genoeg zou het zeventien jaar duren vooraleer we nieuw materiaal van de band krijgen. Oprichters Omar Rodriguez-Lopez en Cedric Bixler-Zavala doeken de band op en richtten The Mars Volta op, een progressieve rockband met heel wat latin invloeden. In • ter a • li • a werd met gemengd succes onthaald, hoewel luid en typisch At The Drive-In had het door de jarenlange pauze (en de afwezigheid van gitarist Jim Ward) aan intensiteit verloren. Het ziet er gelukkig wel naar uit dat ze nog even zullen meegaan. Diamanté telt drie nieuwe nummers die werden opgenomen in augustus in de Clouds Hill Studio in Hamburg.

Diamanté stormt binnen met “Amid Ethics”. Ondersteund door een typische groove van drummer Tony Hajjar, zet bassist Paul Hinojos een onheilspellende bas riff in. Zoals gewoonlijk schreeuwt Bixler-Zavala cryptische teksten over het geheel. We zouden graag op die teksten ingaan, maar tegen dat je die ontcijferd hebt heeft Omar al weer vijf nieuwe platen uitgebracht. Behalve in de strofes verliest het nummer bijna niets aan intensiteit en raast het als een gulzige TGV naar het volgende station.

Dat station heet “Despondent at High Noon”. Geen tijd om over te stappen want de trein zet meteen weer aan. Opnieuw horen we hier At The Drive-In zoals het zou moeten zijn: agressief, intensief en demonisch luid. Bij het laatste station schakelt de trein een versnelling lager. Op “Point of Demarkation” horen we een meer industriële drumsound en is er meer ademruimte. Jammer genoeg verliest het daardoor wel wat aan intensiteit. Zeker geen slecht nummer maar toch een beetje ongelukkig geplaatst.

Qua stijl komt Point of Demarkation wat overeen met “Ghost Tape No. 9” uit in • ter a • li • a, alleen kwam die meer tot zijn recht in de context van het album. Hoe dan ook blijft de sound van At The Drive-In heel in your face en smaakt het bij iedere release naar meer.

Diamanté werd uitgebracht op 24 november via Rise Records

Related posts
AlbumsRecensies

The Mars Volta - The Mars Volta (★★½): Comeback met weinig cojones

De vriendschap tussen Cedric Bixler-Zavala en Omar Rodriguez-Lopez gaat al ver terug. Diverse bands hebben ze leven in geblazen en vervolgens eigenhandig…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Mars Volta - "Graveyard Love"

Het is ondertussen geen geheim meer dat The Mars Volta volop bezig is aan hun comeback. Na de plotselinge aankondiging van “Blacklight…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Mars Volta - “Blacklight Shine”

Díos mio! The Mars Volta is dan toch niet ten dode opgeschreven en keert na tien jaar radiostilte terug met een nieuwe…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.