Albums, Recensies

Hakim – Placebo (★★★★) “Een man met een missie”

Een nieuwe generatie Belgische genialiteit is klaar om de deur van de eeuwige roem in te trappen. Voor Coely, Blackwave. en TheColorGrey lijkt die deur al deels ingetrapt, voor anderen staat die nog op een kier. Hakim is zo iemand die tot de laatste groep behoort. De Gentse rapper met Marokkaanse roots tekende vorig jaar bij het ambitieuze label Eigen Makelij en brengt met Placebo zijn tweede EP uit. Hakim neemt je mee op een emotionele rollercoaster van acht nummers en na afloop denk je “Gent dreigt stilaan te klein te worden voor deze man”.

Placebo opent met “Hemel Of Hel”. Een autobiografisch nummer dat er geen doekjes om wind. Hakim staat duidelijk voor een kantelpunt in zijn leven. De hemel als metafoor voor de ultieme doorbraak, de hel verwijst dan weer naar het normale, repetitieve leven die Hakim absoluut wil vermijden. Een mooie en rustige opener die ons een inkijk geeft in de ziel van de rapper. Het is zeker ook het vermelden waard dat Hakim bewust kiest voor de Nederlandse taal. Op die manier zorgt hij voor nabijheid en herkenbaarheid en dat juichen wij alleen maar toe, want dat komt zijn muziek alleen maar ten goede. Wat moeten we nog zeggen over het nummer “Laat”, het tweede nummer op de EP? Woorden als geniaal, ambitieus en addictive zijn hier op zijn plaats. Hakim werkte voor deze goudklomp samen met de Nederlandse rapper Snelle. Een erg geslaagde samenwerking, die ons zwoele West-Coast beats levert met een ongeloofelijk smooth refrein. “Laat” heeft een groot hitpotentieel en kan voor dé doorbraak zorgen die Hakim nastreeft. De repeat knop is ondertussen wel al stuk en daar danken we Hakim en Snelle maar al te graag voor.

“Energy” en “Atlantis” zijn dan weer nummers die barsten van de energie. Ware clubnummers die ons zonder veel moeite aan het feesten kunnen brengen. Hakim vergeet daarbij niet, om de nummers aanstekelijk te doen klinken. Dat doet hij door telkens te kiezen voor een herkenbaar refrein. Hakim zingt over alledaagse dingen. Zo gaat “Coma” over een verloren liefde, die gedoemd was te mislukken. De song heeft wel wat last van een te grote herhaling van het refrein, waardoor wij voor de eerste keer de aandacht van de hoofdzaak verliezen. We hopen wel dat het een therapeutisch effect heeft gehad en dat er zo voor closure werd gezorgd.

“Maak van m’n hobby, m’n premier boulot”, met deze binnenkomer gaat “Premier Boulot” van start. Het zesde nummer op de EP. De ondertussen gekende zwoele beats lenen zich er perfect toe om te cruisen door het centrum van Gent en ver daarbuiten. De weinig omhullende tekst toont opnieuw de ambitie van deze muzikant. Hakim is een man met een missie en iedereen mag het weten. De laatste track “Wat Een Life” wordt gebracht met Scottie. Dit nummer ligt in de trand van “Energy” en “Atlantis” en barst opnieuw van de energie. De auto-tune in het refrein nemen we er deze keer graag bij.

Rap is niet alleen in Brussel bezig aan een enorme opmars, maar ook in Gent is er veel potentieel. Hakim mag daar de exponent van genoemd worden en hij is stilaan klaar om zich als uithangbord van de Gentse scene te profileren. Met Placebo brengt Hakim een avontuurlijke EP, die je meeneemt naar de directe leefwereld van de rapper. Hij toont je zijn hoogtes en laagtes en is niet schuw om ook zijn zachte kant te tonen. Hakim heeft ook een uitstekende live reputatie, die we tijdens de Gentse Feesten van dit jaar aan de lijve hebben ondervonden. Een ware belevenis, die we goedkeurend hebben bekeken. Je kan niet langer naast Hakim en zijn ambitie als artiest kijken en dat is met deze EP, dan ook volledig terecht.

24 november 2017

About Author

Jasper Laureyssens


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief