LiveRecensies

Gorillaz @ Vorst Nationaal: Goudaapjes die doen dansen

(foto: Laura Van Meel)

Gorillaz, de virtuele band rond Damon Albarn en striptekenaar Jamie Hewlett, streek gisteren neer in Vorst Nationaal. Een Vorst Nationaal dat afgeladen vol zat, want wie wil de computergetekende aapjes nu niet in het echt zien? Met Humanz, hun kersverse plaat, onder de arm gaan ze nu live alle harten veroveren. Toegegeven, gisterenavond was iedereen, meer dan terecht, laaiend enthousiast over hoe Damon & co de virtuele aap in zich tot leven brachten.

Het was ondertussen ook al zeven jaar geleden dat Gorillaz nog eens naar ons land kwam en de band wilde dat feestje niet alleen op gang brengen. Ze brachten naast een hoop muzikanten ook nog De La Soul, Peven Everett, Little Simz en nog vele anderen mee. Allemaal om de vele gastrollen die Gorillaz uitdeelde, met verve te vervullen.

https://www.instagram.com/p/Bb0KUDEFyfY/?hl=nl&taken-at=213373505

Dat de nieuwe plaat niet altijd door iedereen gesmaakt werd, daar merkte je niets van. Gorillaz bracht van het nieuwe album, Humanz, enkel de crème de la crème mee en dat werd door iedereen enthousiast ontvangen. “Strobelite”, “Andromeda” en “Saturnz Barz” met een virtuele Popcaan waren zelfs hoogtepunten in de set. Je zou er na het concert bijna voor naar de merchandise-stand spurten. De handen gingen in de lucht en de eerst rijen dansten zeker even lustig als een Damon Albarn aan de verboden middelen.

Ook ouder werk en andere hits werden niet gespaard. Zo werden onze stembanden tot het uiterste gedreven op “19-2000”, “On Melancholy Hill” en “Tomorrow Comes Today”. Even was er een beetje opschudding toen “Feel Good Inc.” opnieuw moest beginnen omdat Albarn zich even vergiste, maar hij, de band en De La Soul zetten snel weer de puntjes op de i. Om nog meer spektakel te brengen besliste de frontman om even een wandelingetje door het publiek te maken. Damon was voor deze avond één van ons!

Als we dan toch even gewichtig mogen doen, opener “M1 A1” klonk niet altijd even indrukwekkend en nummer twee, “Last Living Souls”, was ook een beetje een valse start. Je had zo’n gevoel van: “Nu mogen ze toch met iets stevig gaan komen”. Maar die valse start werd meer dan rechtgetrokken. Daarnaast was afsluiten met “Don’t Get Lost in Heaven” en “Demon Days” een kleine anticlimax als je net héél Vorst en waarschijnlijk ook de rest van Brussel tot druipend toe in het danszweet hebt gestoken met “Clint Eastwood”. Maar nu zijn we aan het muggenziften.

Het was wondermooi om te zien hoe Gorillaz hun gedaante liet transformeren. Van het tranceachtige “Garage Palace” dat keurig ‘berapt’ werd door Little Simz, gevolgd door het punkige “Punk” en direct erna nagegaan door “Stylo” dat de dansbenen helemaal naar ongeziene topsnelheden bracht. Alsof je Favorieten-afspeellijst op ‘shuffle’ stond. Het kon allemaal en geen enkele song verloor iets aan kwaliteit. Ongezien

Gorillaz bewees gisterenavond nog maar eens dat het veel meer is dan een virtuele band. Live staan ze als een huis, of liever, als een kasteel. Dat niet alle hits zoals “Dare”, “Doncamatic” of het nieuwe “Ascension” werden gespeeld, daar dacht je zelfs niet aan. Gorillaz zijn nog steeds de grootste bazen in dit dierenrijk (beren niet meegerekend) en bewezen in Vorst Nationaal dat hun passage op Rock Werchter ook memorabel zal zijn.

Setlist:

M1 A1
Last Living Souls
Rhinestone Eyes
Tomorrow Comes Today
Every Planet We Reach Is Dead
Saturnz Barz
19-2000
On Melancholy Hill
El Mañana
Dirty Harry (with Bootie Brown)
Strobelite (with Peven Everett)
Interlude: Elevator Going Up
Andromeda
Interlude: Penthouse
Sex Murder Party (with Jamie Principle) (and Zebra Katz)
Out of Body (with Zebra Katz)
Garage Palace (with Little Simz)
Punk
Stylo (with Peven Everett) (and Bootie Brown)
Feel Good Inc. (with De La Soul)
We Got the Power (with Little Simz)

Bis:
Hong Kong
Kids With Guns
Clint Eastwood
Don’t Get Lost in Heaven
Demon Days

FacebookTwitter 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Gorillaz - "Skinny Ape"

Damon Albarn staat vandaag de dag nog maar eens in het middelpunt van de aandacht, maar niet met Gorillaz. De Britse duizendpoot…
InstagramLiveRecensies

Little Simz @ Trix: De koningin op bezoek

Als er iemand is die in het afgelopen jaar bewezen heeft op een heel eenzame hoogte te staan, dan is dat Little…
InstagramLiveRecensies

alt-J @ Vorst Nationaal: De droom doorprikt

Het succesverhaal dat alt-J heet, begon zo’n vijftien jaar geleden in de woonkamer van frontman Joe Newman met een goede kruik glühwein….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.