LiveRecensies

Equal Idiots @ AB Club: Stevige rock met een vijsje los

LiveRecensies

Equal Idiots @ AB Club: Stevige rock met een vijsje los

Gisterenavond zakten we af naar Brussel om Equal Idiots aan het werk te zien in een uitverkochte AB Club. De twee jongeheren uit de kempen waren sinds hun overwinning in De Nieuwe Lichting van Studio Brussel vorig jaar zowat in elke uithoek van ons land aan het werk te zien. Toch bewezen ze gisterenavond met een enorm strakke set dat ze nog lang niet moegespeeld zijn en braken ze de AB volledig af.

De publieksopwarmer van dienst was High Hi. Het drietal stond in 2014 in de finale van zowel De Nieuwe Lichting als Humo’s Rock Rally, twee keer werd het net niet. Gisterenavond was het dan weer net wel. Onder het goedkeurend oog van Equal Idiots’ frontman Thibault, tevens veruit de meest enthousiaste toeschouwer, gooit High Hi hoge ogen. Hun sound valt te beschrijven als ergens tussen de energie-uitbarstingen van Wolf Alice en een minder tamme Tame Impala. Dat ze zichzelf niet altijd even serieus nemen, bewijst de drummer wanneer hij prompt een stukje “Without Me” van Eminem begint te rappen tijdens een outro. Een goede veertig minuten lang hield High Hi het tempo hoog zonder op enig moment iets van power te verliezen. Dat alles met “Baseball Fights” als absoluut hoogtepunt.

Wanneer, na een indrukwekkend snelle wissel van podiummateriaal, de lichten weer dimmen en ‘If you like pina coladas’ door de speakers weerklinkt, wordt de zaal getrakteerd op jawel, pina coladas. Dat het kempisch duo prettig gestoord is, wisten we al maar deze stunt zagen we toch niet aankomen. Veel tijd om van de cocktails te genieten is er echter niet aangezien de twee heren ons vanaf de eerste noot volledig omver blazen. Equal Idiots steken enorm veel energie in hun set en getuige daarvan is het zweet dat bij zowel Thibault als Pieter als een waterval van hun gezicht loopt, dat alles terwijl we nog geen drie nummers ver zijn. We bereiken een eerste hoogtepunt wanneer de volledige AB Club luidkeels “Hippie Man” weet mee te zingen. Dat het tempo niet constant zo hoog kan liggen, lijkt ons een evidentie, maar dat is buiten Equal Idiots gerekend. Zelfs bij het iets of wat rustigere nummer “Toothpaste Jacky” blijft het duo prettig gestoord en energiek waardoor de set op geen enkel moment inzakt. Halverwege de set merken we dat door de vele tempowisselingen en de oerstrakke set de drums en gitaar niet altijd even synchroon zijn. Het publiek trekt er zich, volkomen terecht, zeer weinig van aan en Equal Idiots compenseren het door met de glimlach verder te rammen op hun instrumenten.

De energetische stoomtrein rolt ongestoord verder en we belanden bij “Salmon Pink”, waarmee het allemaal begon. Van de eerste tot de laatste rij schreeuwt de volledige zaal mee. Na duizend keer op de radio gedraaid te zijn en een volledige festivalzomer platgespeeld te hebben, vervelen Equal Idiots ons nog lang niet. Na bijna elk nummer herrinert Thibault ons eraan dat we “alles moeten blijven geven”, wat een vrij overbodige herrinering is aangezien ze de volledige zaal al meehadden vanaf het eerste nummer.

https://www.instagram.com/p/BaiA7DZA72_/?taken-at=1179460

Bij “Butter (Up Down)” komt High Hi Equal Idiots even vervoegen op het podium. De drummer drumt, de gitariste speelt gitaar en de bassist, die gaat een wedstrijdje crowdsurfing tot aan de toog en terug aan met Thibault. De AB Club volgt hun voorbeeld en de halve zaal gaat aan het crowdsurfen, dansen en moshen.

Vervolgens werd het publiek uitvoerig bedankt maar de zaal vervalt niet in stilte tot Equal Idiots het podium opnieuw bestijgt. “Allez nog iene dan eh, dikke mercieee” laat Thibault ons weten, met pintje in de hand. Voor het publiek nog een laatste keer volledig uit de bol gaat op “Put My Head In The Ground” worden we eerst getrakteerd op een zeer eigenwijze cover van “Ça Plane Pour Moi”. Gek of Geniaal? Waarom niet beide?

Equal Idiots was een gigantsiche energiebom waarvan we nog steeds aan het bekomen zijn. Moest u ze nog niet aan het werk gezien hebben, is dat ongetwijfeld een gemiste kans. Geen zorgen, het duo trekt met hun Eagle Castle Bbq nog naar Nest (Gent), Trix (Antwerpen) en Muziekclub 4AD (Diksmuide).

FacebookWebsite

76 posts

About author
Dansennnn
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
2020FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2020 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 25 beste Belgische albums van 2020

Het was een vreemd jaar, 2020. Heel wat concerten gingen in rook op, festivals konden niet doorgaan en muziek werd uitgesteld. Toch…
InstagramLiveRecensies

High Hi + Wolker @ Ancienne Belgique (AB): Adrenalineshot in het hart

Dat High Hi in België amper nog een introductie nodig heeft, spreekt voor zich. Sinds ze in 2014 net naast de gouden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.