Nieuwe singlesOude Bekenden

Debuutsingle Dirk. – “Gnome”

Dirk. is een goeie band. Toch als we onze opinie baseren op dat waar we live al mochten van genieten.  Je zou ze ietwat mysterieus kunnen noemen, want op wat nummers op Vi.be na vind je voorlopig weinig muziek van hen terug. Fans moesten het vooral hebben van live optredens. In juni speelde de band echter een benefietconcert (Dirk. with benefits) met als doel wat geld bijeen te krijgen om een plaat op te nemen. Dat moet zijn effect gehad hebben, want vandaag komen de sympathieke kerels met een eerste single voor hun debuutplaat, die de naam Album zal krijgen. Waarom moeilijk als het ook simpel kan?

Zelf omschrijven ze zich als venijnige slackerrock. Als huilen terwijl je headbangt. En als het ondankbare kind van Weezer, Pavement en Fugazi. Op eerste single “Gnome” horen we heel wat variatie aan de oppervlakte komen. De intro van de single zou een chaotisch mathrock nummer kunnen inleiden, maar we krijgen echter meteen een snoeiharde noiseriff achter de kiezen om ons bij de les te krijgen. Wat volgt zijn wat catchy passages waar de bas van frontman Jelle Denturck de toon aangeeft en een gitaar het nummer een aanstekelijke vibe geeft. Dirk. gaat ook met een nieuwe drummer verder, met Robin Wille als orkestmeester van de ritmesectie.

Het nummer bouwt op naar een climax, waar de venijnige riff uit de intro nog eens terugkeert, en eindigt opnieuw in een heftig stuk noise waar Denturck zich qua vocals dubbelplooit en alles uit de kast haalt. We omschreven het nummer live al als eens song die de aandacht meteen op scherp stelt, en deze opgenomen versie kan dat standpunt alleen maar beamen. De snoeiharde stukken, die soms wat aan Raketkanon doen denken, worden afgewisseld door meer poppy passages die blijven hangen. Zo blijft de single boeien van begin tot einde. De verwoestende riff die zowel bij aanvang als op het einde van de single aanwezig is, lapt daar nog een flinke dosis moddervette rock bovenop. Bovendien is “Gnome” ook tekstueel sterk opgebouwd.

Deze single doet alleen maar watertanden naar wat de rest van het album Album in petto zal hebben. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Facebook / Vi.be

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Lumineers - "BIG SHOT"

Na twee jaar stilte brachten de mannen van The Lumineers vorige maand het gloednieuwe nummer “BRIGHTSIDE” uit. Die single deed onze harten…
AlbumsRecensies

We Are Scientists – Huffy (★½): Te veel stijlen, te weinig chemie

Recht uit New York komt We Are Scientists af met hun nieuwe langspeler Huffy. De band die het pad der indierock al…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Andy Shauf - Wilds (★★★): Een meeslepend verhaal

In 2020 bracht Andy Shauf het album The Neon Skyline uit, waarvan zelfs ex-president Obama de titeltrack opnam in zijn zomerafspeellijst. De…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.