AlbumsOude Bekenden

Crowd of Chairs – Fuck Fuck Fuck (★★★½): Non-stop Noizen

In Gent is er altijd wel al plaats geweest voor scheve plaatjes. De bands die er floreren hebben vaak een voorliefde voor teringherrie van de bovenste plank gemeen, met het label/bookingscollectief Live Fast Die Young aan het stuur. Crowd of Chairs, één van zijn stokpaardjes dat in 2015 ook de Beloften won, releasete gisteren hun debuutplaat in NEST. Met een naam als Fuck Fuck Fuck kan die niet anders dan heerlijk smerig klinken, toch?

Ze schoten ons onder andere al een livesessie van “Paperguts” en de single “Ibogaine” voor, die beide uit het juiste noisehout gesneden zijn. De huppelende en nerveuze bas en drums op eerstgenoemde vormen een vet contrast met de slepende gitaar en zang. “Ibogaine” doet op zijn beurt perfect zijn job als vooruitgeduwde single: tijdens deze rollercoaster van schrapende snaren maak je kennis met het muzikale landschap van Fuck Fuck Fuck.

En dat laatste is exact de woorden die in je opkomen achteraf, want miljaar, de plaat slaat in als een bom! Al vanaf de opener “For” verklaren Crowd of Chairs zich al koning van de dreiging. “We Didn’t Think This Through” heeft een enorm herkenbare riff die doorheen heel het nummer op slinkse wijze uitgebuit wordt. De apotheose “Tunnel Vision” gaat daarbovenop volledig over de rooie en verplettert alles wat nog niet verpulverd is tot stof tijdens “Transister Yr Sister” of “Master of My Split Persona”. Het geheel klinkt koud en kil in de drums, gitaar en zang, maar warm door de bas; die twee tegenpolen houden elkaar perfect in balans.

Alhoewel, we denken dat die bulldozer van Crowd of Chairs misschien wel iets te veel op overdrive staat. Door het feit dat je track na track een muzikale mep verkocht krijgt, heeft elke volgende klap minder impact. De overmacht aan uitbundigheid ontkracht de feitelijke kwaliteit van de hardere nummers, terwijl intiemere tussenstukken zoals “Limits” of “Saran Plastic” hun bedoelde effect niet halen. Als er iets te zeggen valt over Fuck Fuck Fuck, dan is het wel de nood aan nuance.

Maar los daarvan zijn het wel stuk voor stuk staalharde kleppers die ongelooflijk veel intensiteit uitstralen. Crowd of Chairs heeft een sound beet die staat als een huis, en dat moet ook gezegd worden. De gretige lawaailiefhebber zal deze plaat ongetwijfeld rauw lusten.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Crowd Of Chairs - "Become"

Sinds Crowd Of Chairs in 2015 de Beloften won, is de noiserockband een vaste waarde binnen het Gents circuit. Twee jaar geleden…
InstagramNieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Première: Nieuwe single Ohio Mark - "Horses"

Toen we anderhalf jaar geleden vroegen aan vijftien Belgische toppers waarom 2021 beter zou zijn dan 2020, fluisterde Crowd Of Chairs ons…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2020 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.