Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Godspeed You! Black Emperor – “Anthem for No State, Pt. III”

Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Godspeed You! Black Emperor – “Anthem for No State, Pt. III”

Dat we van Godspeed You! Black Emperor binnenkort een nieuw album mogen verwachten, was al een tijdje geweten. Maar wat we pas sinds gisteren hebben vernomen, is dat ze het laatste nummer van dit album, “Anthem for No State, Pt. III”, losten. Luciferian Towers zal in totaal vier nummers in beslag nemen, en na de release van het eerste nummer “Undoing a Luciferian Towers” krijgen we nu dus ook al het slotnummer van welgeteld acht minuten en een half. En we kunnen zeggen, zo zouden wel meer albums mogen afsluiten.

Het nummer leidt in met enigszins vertrouwde enigmatische donkere feedback en iets wat als de verkondigingen van een doedelzak klinkt. Die doedelzak doet ons ergens in een ver geheugen denken aan het vorige album: Asunder, Sweet And Other Distress. Iets wat we in de eerste plaats alleen maar kunnen toejuichen, gezien dat die vorige plaat een pareltje was. Wanneer de drum en vooral de oorwurm van een gitaarrif er zich bijvoegen, komt het nummer echt op gang en weet het van geen ophouden meer. GY!BE blijft de donkere sfeer opdrijven tot we rond het midden van de song in een echte maalstroom van echoënde gitaren, violen, drums,… kortom, de gehele instrumentale uitrusting van de negenkoppige groep terechtkomen. Na – wat het beste te omschrijven valt als – een harmonieuze chaos eindigt het nummer, en blijven we achter met de vraag of acht minuten nu echt zo kort duren. Zelf beschrijft de band de situatie in het nummer met de volgende poëtische woorden: ‘kanada, emptied of its minerals and dirty oil.  emptied of its trees and water.  a crippled thing, drowning in a puddle, covered in ants.  the ocean doesn’t give a shit because it knows it’s dying too.’.

Godspeed You! Black Emperor heeft ons met het begin- en eindnummer ons al de twee steunpilaren van Luciferian Towers laten horen. Maar om te weten uit welke twee andere nummers die verduivelde torens opgebouwd zijn zullen we nog moeten wachten tot 22 september.

Voor een optreden in België moet je op 1 november in Vorst Nationaal zijn.

Facebook / Site

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Elder - Innate Passage (★★★★): Vastberaden verlengstuk

Elder is een Amerikaanse rockband waar we al ruim vijftien jaar onze bonen te week op kunnen leggen als het om regelmaat…
AlbumsRecensies

EF - We Salute You, You and You! (★★★★): Postrockhelden keren terug door de grote poort

Het Zweedse EF heeft ondertussen ondertussen al meer dan vijftien jaar dienst op de teller staan. De groep uit Göteborg lastte sinds…
InstagramLiveRecensies

Godspeed You! Black Emperor @ Botanique (Scène Parc): Spanning in de lucht, spanning op het podium

Canadese postrockers van Godspeed You! Black Emperor staan bekend om hun relatieve anonimiteit. Niet omdat ze onbekend zijn, integendeel. Het postrockgenre ligt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.