AlbumsOude Bekenden

Everything Everything – A Fever Dream (★★★): Dromerige hitjes in je hoofd

Vandaag komt het frisse kwartet Everything Everything met een nieuwe langspeelplaat op de proppen. In de aanloop naar de release van A Fever Dream trakteerden ze ons al op twee singles, “Can’t Do” en “Desire”, met bijbehorende videoclip. Zoals de titel al doet vermoeden, klinkt het vierde full album van de Britse band dromerig, maar met hier en daar een stevige, koortsige stuiptrekking. Onze beer trok zijn poppy schoenen aan en liet zich meevoeren door de elf opspringende muzikale droompjes van A Fever Dream.

“Night of the Long Knives” geeft het startschot, begeleid door een loeiende synth-sirene en lange vocale uithalen. De huppelende strofen zetten meteen de toon voor het frivole deel van het album. Het met funk doorspekte “Can’t Do” en het opzwepende “Desire” (waar je instant een goed humeur van krijgt), vervolledigen die vibe. Ondanks de vrij sombere tekst, klinkt het album tot nu toe springlevend en gunt het ons weinig rust.

Vanaf het intiemere “Big Game” gooit Everything Everything het echter over een andere boeg. Het tempo vertraagt en de gevoelswaarde verschuift. Melancholie doet zijn intrede en laat duidelijk van zich horen door de slepende zanglijn in “Good Shot Good Soldier” en “Run The Numbers”. De instrumentatie lijkt zichzelf meer uit te rekken, en creëert zo een zweverige sfeer, die het best tot uiting komt in het droevige “Put Me Together”. De titelsong “A Fever Dream” die daarop volgt, trekt datzelfde door in zijn lang uitgesponnen outro, die daarbovenop nog gevaarlijk catchy is. Daarna blaast A Fever Dream nog één keer z’n eigen dak eraf met het ophitsende “Ivory Tower”, om dan gestaag zichzelf in slaap te wiegen met “New Deep” en “White Whale”.

Het heel energieke begin, met de twee singles in het voortouw, staat haaks tegenover het dromerige vervolg op de plaat, en brengt een aangenaam contrast teweeg. Muzikaal gezien kunnen we dus spreken van een soort koortsdroom, die in het begin heel hevig is, dan weer kalmeert, nog één keer opkomt, om dan voorgoed rust te vinden. Melancholisch en zwevend, gelukzalig en energiek; A Fever Dream heeft het allemaal om hitjes in je hoofd te scoren!

 

.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Problem of Leisure: A Celebration of Andy Gill and Gang of Four (★★★½): Ode aan de grondleggers van de postpunk

Met bands als Squid, black midi, Shame en Black Country, New Road beleeft postpunk momenteel alweer een spannende heropleving. Deze jonge wolven…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Everything Everything - "Supernormal"

Vorig jaar verscheen met Re-Animator voor het eerst in drie jaar een boeiende plaat van Everything Everything en het lijkt erop dat…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2020

In 2020 kwamen er meer singles uit dan ooit tevoren, en dat is vooral te danken aan de crisis die dit jaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.