LiveRecensies

J. Bernardt & Klangstof @ Boomtown (Handelsbeurs): Zwoel, dansbaar en dromerig

Gisteren zakten we alweer af naar één van onze favoriete Belgische festivals, namelijk Boomtown. J. Bernardt en Klangstof werden netjes na elkaar in de Handelsbeurs geprogrammeerd en beide bands wisten ons op hun eigen manier te overtuigen. De één kreeg een overvolle zaal die met z’n voeten aan de grond stond gelijmd, terwijl de andere een halfvolle zaal kreeg voorgeschoteld. Twee moeilijke opdrachten waarin beide bands met onderscheiding in slaagden. 

Dat J. Bernardt in België nogal populair is, was gisteren alweer duidelijk te zien. Op Boomtown zien we zelden een enorme massa aanschuiven aan de ingang van de Handelsbeurs, maar gisteren was het dan toch nog eens het geval. Ook wel een beetje normaal als je weet dat Jinte Deprez in Gent woont en het voor hem dus een keiharde thuismatch is. Goed, iedereen heeft ondertussen z’n plaatsje kunnen bemachtigen en het valt ons meteen al op dat het hier enorm zweterig is, ideaal toch?

Alsof het hier nog niet warm genoeg is, komt Jinte de boel hier nog een klein beetje meer opfokken. Zijn zwoele beats doen ons even onze kater van de voorbije dagen vergeten en dat is toch wel al een prestatie op zich. Wat frappant is, is dat het publiek zich heel moeilijk laat meenemen op de feestelijke trip die J. Bernardt ons met enorm veel enthousiasme serveert. Na heel wat pogingen lukt het de sympathieke frontman dan toch om er wat beweging in te brengen, al valt dit ook wel al heel snel weer in elkaar. Spijtig.

J. Bernardt trekt zich uiteindelijk heel weinig aan van het tamme publiek en besluit dan maar gewoon om volledig z’n eigen ding te gaan doen. Z’n songs klinken live praktisch even goed als de studio versies ervan, wat betekent dat we hier niemand nog maar één valse noot hebben horen zingen of spelen en dat is in feite toch niet zo evident als het lijkt. Het enige minpuntje is, dat de nummers soms onnodig te lang worden gerokken, waardoor de essentie en de sterkte van het lied wat dreigt te verwateren.

Nu goed, als de band nummers zoals “Calm Down” en “Wicked Streets” op de menigte loslaat, dan kan je niet anders dan verliefd te worden op de magie die Jinte hier deze avond in overload rondstrooit. Na een set van ongeveer een uur verlaat de bebaarde man het podium om vervolgens ook in de coulissen te verdwijnen. J. Bernardt speelde een goede set, maar ook niet meer of minder. We hebben hem al beter zien doen, al kan dit ook wel aan het hersendode publiek gelegen hebben.

Facebook/ Twitter

Nadat Jinte z’n thuiswedstrijd schoontjes heeft afgerond, is het tijd aan de immens sympathieke Nederlanders van Klangstof. Het is een band die wij in feite al een tijdje volgen en dat zal zeker en vast te maken hebben met het feit dat hun debuutplaat Close Eyes To Exit een wereldplaat is. We waren dus enorm benieuwd hoe deze jonge kerels Gent rond hun vinger gingen draaien, al leek het na één nummer wel al duidelijk dat dit niet echt een probleem ging worden.

De zaal is jammergenoeg maar voor de helft gevuld, maar dat lijken de bandleden zeker niet over hart te laten komen. De frontman heeft er zichtbaar zin in en maakt dat af en toe duidelijk door een gekke frats op te zetten en het publiek zo beetje bij beetje voor zich te winnen. Wie Klangstof kent, die weet dat hun muziek zowel intieme als explosieve momenten bevat en dat evenwicht komt hier misschien wel net niet honderd procent tot z’n recht. Dit kan ook wel te nadele zijn van het geluid dat eigenlijk enorm stil staat, waardoor er soms wat power ontbreekt.

Ondanks dit enige minpuntje, speelt Klangstof toch wel een meer dan fantastische set. Deze band is nog heel jong, maar toch is ieder afzonderlijk bandlid perfect op zijn mede bandleden ingespeeld. Dat merk je en dat voel je, er kan wel eens geïmproviseerd worden en dat is niet iedere band gegeven. In minder dan een uur tijd wisten ze ons eerlijk gezegd toch wel van onze sokken te blazen. Klangstof is een wereldband in wording, daar is er nu zeker geen twijfel meer over mogelijk.

Facebook/ Twitter

 

Related posts
LiveRecensies

Daniel Rossen @ Handelsbeurs: Onversaagde muzikant, bescheiden meneer

Daniel Rossen maakte vooral naam als lid van de New Yorkse indierockband Grizzly Bear, eind jaren nul een van de subtoppers van…
LiveRecensies

Meskerem Mees @ Handelsbeurs: Op ruimtereis langs de planeten van de sereniteit

De voorbije weken waren enkele intieme Nederlandse podia aan de beurt, maar gisteren maakte Meskerem Mees zich op voor wat een onvergetelijke…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Joan As Police Woman, Shht, DIRK., ILA en meer voor Boomtown 2022!

Het ziet ernaar uit dat we weer een week vol festivalnieuws krijgen, want daar is ook Boomtown met een reeks nieuwe namen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.