LiveRecensies

King Gizzard & The Lizard Wizard @ De Kreun: Een sauna in het wilde westen

We zouden in deze recensie ettelijke keren kunnen zeggen dat het snikheet was op 21 juni in De Kreun van Kortrijk. Om jullie dat te besparen zeggen we het gewoon al bij het begin, het was om te stikken. Aan het einde van het concert was iedereen doorweekt van alle zweet. De vloer van De Kreun was zelfs omgetoverd in een zwembad. Wat was er dan gebeurd? Wel King Gizzard & The Lizard Wizard passeerden er die avond en speelden een furieuze set die de poorten naar de onderwereld open beukten en de temperatuur naar het maximum deed stijgen. Gelukkig was er ook plaats voor verfrissing, wat nodig was. De bezwete lichamen van alle fans in de zaal staan wel voor altijd op ons netvlies gebrand.

De avond begon nochtans tamelijk rustig met The Mystery Lights. Een band die snedige psychedelische muziek speelt maar ook af en toe rustig teruggrijpt naar de gouden oude tijden. Zo hoorden we veel sixties in de muziek maar evengoed wat surfrock. Voor ieder wat wils dus. De stem klonk erg uitgesproken en zwoel maar tegelijk ook snedig, wat de muziek van kracht voorzag. Op het einde versnelt de set nog wat en toont de band dat ze de perfecte opener zijn voor de wervelwind van King Gizzard & The Lizard Wizard.

Het zestal maakte handig gebruik van Australische trots AC/DC om met “High Voltage” het podium te bestormen. Het was een waarschuwing want wat volgde, was knetterende elektriciteit die in aanraking kwam met water (lees: zweet). Schokkend maar toch verslavend en o zo lekker. King Gizzard & The Lizard Wizard begint met enkele nummers van Flying Microtonal Banana dat eerder dit jaar verscheen. Op plaat bleek het niet echt zo boeiend, maar live pastte het perfect als opener. “Rattlesnake” zette meteen de toon door zeven minuten aan een stuk te ratelen en op te bouwen naar een climax.

Het eerste ritueel van de avond is een feit en het publiek laat zich al wat rustig gaan. Een bescheiden dansje (zie een constante ja-knik) kan er wel van af. De mondharmonica en de microtonale klanken zorgen er evenwel voor dat ze toch nog even op hun honger blijven zitten. Met “Doom City” toont de band al dat ze ook donkere muziek kunnen maken, al blijft het voorlopig nog wat op de vlakte. Het is pas bij “Billabong Valley” dat je voelt dat er iets op komst is. Er vindt een wissel van de macht plaats en voor één nummer neemt de toetsenist plaats als frontman. Het gaat wat sneller en je voelt dat de inslag er nu wel zeker moet komen. Toch worden we nog even in slaap gewiegd bij “Sleep Drifter” om daarna klaar te zijn voor de impact.

De microtonale gitaar kan de coulissen in en het grove geschut wordt bovengehaald. We krijgen bijna het volledige eerste deel van hun nieuwste plaat te horen. “Altered Beast / Alter Me” klinkt op plaat heel repetitief maar live is het net wat we nodig hebben. Snelle gitaren, een angstaanjagende zang en vooral heel veel riffs. Een extra eervolle vermelding voor de twee drummers die de volledige set door een verschroeiend tempo neerzetten en er toch in slagen om synchroon te blijven, straffe mannen. De eerste apocalyptische geluiden zijn een feit en niet veel later volgen de eerste crowdsurfers. Toch is het net niet wat het publiek helemaal wil en als “Alter Me III” op zijn eind komt, voel je dat het gaat ontploffen.

Dat doet het eerst wanneer de helft van de bandleden zijn T-shirt uitdoet en de rest van de zaal aanspoort om hetzelfde te doen. Sommigen gaan hierin wel heel ver en doen gewoon alles uit wat resulteert in een naakte man die aan het crowdsurfen gaat. De songs van Nonagon Infinity lijken het meest tot de verbeelding te spreken. Ze zijn super strak, hebben een zware metal invloed en laat in iedereen het beest los. Zelf schuwen ze hun invloeden niet en bij “Robot Stop” krijgen we zowaar een stukje uit “Master of the Universe” van Hawkwind.

De nieuwe feeling van stevige, ‘alles geven’ muziek zorgt er voor dat iedereen als gekken te keer gaat. Ook de frontman toont zijn vreemdste bekken aan het publiek wat op zich wel een grappig beeld met zich meebrengt. Na het trio “Robot Stop”, “Gamma Knife” en “People-Vultures” krijgen we “The Lord Of Lightning” uit de nieuwste plaat. Het lijkt alsof ze deze vergaten op te nemen bij de opnames van Nonagon Infinity want hij past perfect in het geheel. Het is stevige metal waarbij de frontman zich met de tong uit de mond zich echt te pletter amuseert.

Het verschroeiende tempo houden ze aan en met “Cellophane” krijgen we eentje uit 2014 die zich ook helemaal in de set genesteld heeft. Nog een extra pluspuntje aan de set is het visuele aspect. Op de achtergrond zien we allerlei psychedelische beelden, dreigende natuurelementen of enkele beesten. Het versterkt de sfeer bij de muziek en zorgt er voor dat je helemaal in het verhaal wordt getrokken. Het lijkt dat ze hun set perfect hebben ingedeeld want nu iedereen doorweekt is, komt de band met een briesje om ons met een zonnig gevoel naar huis te sturen. We bevinden ons even in een gezellig bos met “The River” en horen het riviertje kabbelen. We komen tot rust en uiteindelijk helemaal zen na het optreden.

Dat King Gizzard & The Lizard Wizard een sterke liveband is, bleek een understatement. Ze weten perfect hoe ze hun set moeten indelen om tegelijk experimenteel te klinken maar evengoed eens alle remmen los te gooien. In De Kreun bleek iedereen het wel te appreciëren en zo kregen we nadien alleen maar positieve reacties te horen uit het publiek. Een concert dat nog even zal nazinderen in Kortrijk, zoveel is zeker. Veel energie, veel punch en vooral veel spelplezier. Ga ze zeker nog eens zien als ze terug naar België komen, je zal het je niet beklagen.

Setlist:

Rattlesnake
Doom City
Nuclear fusion
Billabong Valley
Sleep Drifter
Alter Me I
Altered Beast II
Alter Me II
Altered Beast III
Alter Me III
Robot Stop
Gamma knife
People-Vultures
The Lord Of Lightning
Cellophane
The River

3408 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret (Festivaldag 3): En we leefden nog lang en gelukkig...

De tijd vliegt als je plezier hebt en zo was het opeens al de laatste dag van Best Kept Secret 2022. Zowel…
AlbumsFeatured albumsRecensies

King Gizzard & The Lizard Wizard - Omnium Gatherum (★★★½): Smeltkroes van Gizzgedaantes

Elf jaar geleden intussen maakte de wereld kennis met King Gizzard & The Lizard Wizard, toen nog een vriendengroep uit Melbourne wiens…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single King Gizzard & the Lizard Wizard - "Kepler-22b"

Daags nadat Australisch collectief King Gizzard & the Lizard Wizard met de voeten speelde van elke influencer onder de Californische zon op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.