AlbumsOude BekendenRecensies

Will Joseph Cook – Sweet Dreamer (★★★½): een zoete hap met instant feel-good effect

Will Joseph Cook stond nog maar in zijn kinderschoentjes wanneer hij zijn eerste passen zette in de Britse muzikale scene. In 2015 bracht hij op amper achttienjarige leeftijd zijn eerste EP You Jump I Run uit. Sindsdien heeft hij aan een constant tempo singles op ons losgelaten en in 2016 een tweede EP Proof Enough. Deze hebben hem trouwens al een plek op festivals als Leeds en Glastonbury verzekerd. Nu is het tijd voor zijn eerste langspeler Sweet Dreamer, waarvan we al hebben kunnen proeven dankzij o.a. “Girls Like Me”, “Take Me Dancing” en “Beach (I Wanna Make You Mine)”. Deze laatste is eveneens te vinden op Proof Enough. Ondertussen is het duidelijk dat Will Joseph Cook’s succesformule van funky gitaarriffs, snelle beats en zijn heerlijke tenorstem werkt en dat is niet anders op zijn debuut, Sweet Dreamer.

De dertien zoete indiepopliedjes van Sweet Dreamer fungeren als een soort van dagboek van Will Joseph Cook zijn tiener- en adolescentiejaren. Maar dankzij de capabele productie van Hugh Worksett, Jack Steadman (Bombay Bicycle Club) en WJC zelf, is er absoluut geen sprake van een tienerplaatje. Als eerste krijgen we “Biggest Fan” te horen, een ode aan langeafstandsrelaties dat tevens ook over fandom gaat. Het toont meteen Will’s sterktes, namelijk luchtige teksten met luchtige melodieën creëren die toch blijven plakken.

Daar loopt Sweet Dreamer van over, zoals onder andere het titelnummer, waarvan de opzwepende gitaardeuntjes wat doen denken aan de indiepop uit de jaren ’00. WJC liet zich inspireren door Vampire Weekend en LCD Soundsystem en ook deze sporen zijn terug te vinden in de plaat, zoals in het pulserende “Girls Like Me” en het iets vlottere “For Thursday”.

Dan heb je nog het onlangs uitgebrachte “Plastic”. Hier worden de gebruikelijke snelle beats vergezeld door wat tropische xylofoontoetsen, wat het een extreem dansbaar geheel maakt. I just don’t feel like dancing on my own, zingt de man, maar met deze meeslepende compositie hoeft hij zich daar alvast geen zorgen over te maken. “Alive” etaleert dan weer de karakteristieke tenorstem van WJC. Want ondanks dat het WJC zijn sound niet meteen baanbrekend is, zorgen zijn charmante stem en persoonlijkheid er wel voor dat hij binnen het catchy indiepop genre als nieuwkomer opvalt.

In de tweede helft van de plaat gaat het tempo wat bedaren, zoals bij “Hands”, “Habit” en “Light Of The Day”. Er hangt een iets meer ontspannen sfeer in de melodieën, zonder af te doen aan de vrolijkheid die doorheen de hele plaat te vinden is. Will Joseph Cook’s stem blijft een even verslavend middel als in de up-tempo liedjes. Met uitzondering van afsluiter “Waters Gone Cold”. De stem van WJC verliest voor de eerste keer aan kracht en wat overblijft is een ballade die niet helemaal overtuigd. Laat WJC in de toekomst maar vooral focussen op die catchy en funky liedjes, want dat doet die het best.

Het artwork van Sweet Dreamer verklapt het al, de plaat is tropisch en zomers, gevuld met feel-good songs die even makkelijk binnengaan als een mojito. De eenvoudig repetitieve productie van de plaat met zijn up beat tempo’s maakt het enorm aanstekelijk en toegankelijk. Ondanks zijn jonge leeftijd weet WJC een volwassen plaat af te leveren die tot in de details is afgewerkt: van cover art tot videoclip. Alles ademt het kleurrijke karakter van Will Joseph Cook. WJC vertrekt binnenkort op toer, helaas maakt de man voorlopig geen stop in België, wel in de Sugarfactory in Amsterdam (2 juni).

 

 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Will Joseph Cook - "MF BASSLINE"

In zijn Spotify-biografie onthult Will Joseph Cook dat zijn leerkrachten op school het hem sterk afraadden om voor zijn muzikale droom te…
AlbumsRecensies

Motel Radio - The Garden (★★½): Braaf baken van positiviteit

De Amerikaanse indierockgroep Motel Radio is al sinds 2014 actief, maar waarschijnlijk zal de naam bij niet veel mensen een belletje doen…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Two Door Cinema Club - Keep On Smiling (★★★½): De reis is beter dan de bestemming

Even beginnen met een waarheid die ons doet beseffen dat we ouder worden: Two Door Cinema Club werd vijftien jaar geleden opgericht….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.