AlbumsRecensies

Motel Radio – The Garden (★★½): Braaf baken van positiviteit

De Amerikaanse indierockgroep Motel Radio is al sinds 2014 actief, maar waarschijnlijk zal de naam bij niet veel mensen een belletje doen rinkelen. Dat komt voornamelijk omdat de band nu pas haar tweede langspeler uitbrengt, wat maar liefst drie jaar na debuutalbum Siesta Del Sol is. Dat betekent niet dat de groep bestaat uit werkschuw tuig. Motel Radio werd in New Orleans opgericht door kamer- en studiegenoten Ian Wellman en Winston Triolo die samen instaan voor de zang en het gitaarspel. Het singer-songwriterduo groeide al snel uit tot een volledige band met Eric Lloyd op drums en Andrew Pancamo op bas. In eigen beheer bracht het viertal in 2015 de ep Days and Nights, en met slechts een handvol nummers onder de arm schopten ze het al meteen tot voorprogramma van acts als Drive-By Truckers en Kurt Vile. Na een clubtour konden Wellman en Triolo zich eindelijk weer beginnen concentreren op het schrijven van een nieuwe plaat in de vorm van The Garden.

Ten opzichte van hun beginperiode zijn de groepsleden op persoonlijk vlak flink geëvolueerd: het studentenleven is definitief achter de rug, sommige bandleden hebben zich gesetteld en een gezin gesticht. Met de verhuizing van Wellman naar San Francisco en het verkasten van Triolo naar Portland werd Motel Radio bovendien stilaan een multi-statenband. De veranderde persoonlijke relaties en lange afstanden zorgden vanzelfsprekend voor een nieuw soort dynamiek. Doe daar nog enkele periodes van reisverbod ten tijde van de lockdowns bovenop en je weet dat het viertal heel wat uren achter de computer heeft gezeten om rondgestuurde bestanden te verwerken. Aan het eindresultaat is hier echter niets van te merken: de muziek van Motel Radio klinkt op The Garden nog altijd net zo luchtig en zomer als op het debuutalbum!

Positiviteit staat centraal op The Garden; Wellman en Triolo gingen tijdens hun schrijfsessies steeds op zoek naar een opbeurende ondertoon in elk nummer. Siesta Del Sol behandelde voornamelijk de problemen waar de band op het moment van de opnames doorheen ging, The Garden is eerder een therapeutische sessie om leren om te gaan met moeilijkheden en om in elke duisternis een lichtpuntje te zien. Psychologische problemen krijgen vandaag terecht meer en meer erkenning, en ook het schrijversduo draagt met de nieuwe plaat toe aan wat bewustwording en steun. Met tekstregels als ‘And in your mind / You may run out of sunshine sometimes / I trust my friends / To call me when it gets that bad / I trust my family / To answer when it gets that bad’ in de single “Happiness Pie” maken ze in elk geval nog eens duidelijk waar je in moeilijke tijden steun kan vinden.

De thema’s op The Garden handelen meestal over plezierige verliefdheid, vriendschap en hoop en worden geserveerd op een bedje van toegankelijke indierock- en popmelodieën. Die bereiken hun hoogtepunt in de zomerse bries “Sweet Daze” of het aanstekelijke “Automatic”, waarin klaterende toetsen en een subtiel wahwaheffect zorgen voor een jazzy gevoel. “Heat Wave” is dan weer lekker lui en zwoel, helemaal zoals de titel doet vermoeden de ideale soundtrack voor een hete zomerdag. Toch overstijgen niet alle nummers de middelmaat, zo is “Stress” zodanig laidback dat het ons de zenuwen bezorgde. De albumopener “Wise” combineert dan weer een popmelodie uit de jaren negentig met een light slackerdeuntje en klinkt daardoor alsof 5ive een nummer van Kurt Vile covert. Het resultaat is helaas niet zo leuk als je zou hopen.

De blijdschap die Motel Radio op haar tweede album uitdraagt en de gladheid van de productie zijn het sterkste, maar tegelijk ook het zwakste punt. De groep kleurt nergens buiten de lijntjes, voegt amper weerbarstige ritmes of speciale effecten toe en laat de gitaarversterkers nergens in het rood springen. Een lichtjes psychedelische wahwahsolo weet “Birdie” nog een zweverig kantje te geven, maar verder blijft de spanningsboog op The Garden maar een slap elastiekje. Het zijn vooral de eentonige ritmes die er toe bijdragen dat de plaat wat braaf en lui blijft voortkabbelen op mid-tempo, en daardoor degradeert het geheel al gauw tot aangename muzak.

Met The Garden schenkt Motel Radio een album vol zonnige riedels en positieve noten. De tweede langspeler van de Amerikaanse indierockgroep luistert vlot weg, maar mist wat extra pit om lang te blijven hangen. De groep draagt dan wel een mooie boodschap van positiviteit uit, maar wat extra pikante kruiden hadden wel voor wat afwisseling mogen zorgen. De plaat kan probleemloos dienen als achtergrondmuziek op een familiefeest, maar voor een intensieve luistersessie is ze net wat te eentonig.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

160 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Two Door Cinema Club - Keep On Smiling (★★★½): De reis is beter dan de bestemming

Even beginnen met een waarheid die ons doet beseffen dat we ouder worden: Two Door Cinema Club werd vijftien jaar geleden opgericht….
InstagramLiveRecensies

Tash Sultana @ OLT Rivierenhof: High worden zonder drugs

Gisteravond nam Tash Sultana ons mee op een psychedelische rondtrip door hun universum. Het was vertrouwd, maar toch verrassend. Het genderfluïde, multi-instrumentale…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Julien Chang - "Time and Place"

Twee jaar geleden verscheen vanuit het niets plots de negentienjarige Julien Chang met zijn prachtige debuutalbum Jules. De muziekpers verbaasde zich collectief…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.