Het is ondertussen al elf jaar geleden dat de band uit Cardiff hun neus voor het eerst aan het venster stak. In 2006 bracht Los Campesinos! (met uitroepteken) een Ep’tje uit met daarop het verschrikkelijk aanstekelijke “You! Me! Dancing!”. Met het debuut Hold on Now Youngster… en opvolger We Are Beautiful, We Are Doomed profileerde het zevental zich als een energieke, hyperkinetische indierock band die plezier boven alles plaatste. Met hun nieuwste en zesde plaat Sick Scenes lijkt daar voorlopig nog geen verandering in te komen, al sijpelt er hier en daar wel een meer volwassen geluid door.
Opener “Renato Dall’Ara (2008)” zet meteen al de toon. Terug zijn de meezingbare ooh’s, ratelende zang en vol referenties gestouwde lyrics. Met andere woorden: Los Campesinos! klinkt zoals Los Campesinos! altijd al geklonken heeft. Enig verschil met het debuut is dat de nummers geen veredelde demo’s zijn. De band weet nu perfect wat ze willen en hoe ze een plaat moeten producen. Waar hun vorige plaat No Blues over liep van ideeën en arrangementen, is Sick Scenes een veel beter gedoseerde en coherente plaat.
Maar wie denkt dat Los Campesinos! nu veel volwassener in het leven staat, is slechts half juist. Hun sound mag dan wat matuurder zijn, zanger en tekstschrijver Gareth David leeft zich nog steeds uit in de lyrics. We kunnen ons geen andere band voorstellen die in hetzelfde nummer subtiele verwijzingen maakt naar depressie, medicatie, millenials en het EK voetbal. Zo kan je “I Broke Up in Amarante” of “5 Flucloxacillin” interpreteren als scheurende en hartverscheurende nummers, maar je kan er net zo goed het verhaal van Engeland op het EK in 2016 in lezen.
Dat de Britten hun album tijdens die zomer opnamen, zal er wellicht voor een groot stuk tussen zitten. De band trok zich terug in Fridão, Portugal en maakte ondanks de afstand en isolement een door en door Britse plaat. “The Fall of Home” is een eerste rustpunt op de plaat en beschrijft perfect hoe het voelt om terug naar je thuisstad te keren na een lange reis. Met het al even trage als fijne “A Slow, Slow Death” bewijst de band dat ze niet altijd hyperactief en enthousiast moeten klinken om onze aandacht vast te houden.
Helaas weet Los Campesinos! die lijn niet over heel het album door te trekken. Vooral het tweede deel van de plaat voelt veel minder urgent aan en heeft moeite om niet in te zakken. “For Whom The Belly Tolls” en “Here’s to the Fourth Time” zijn op zich geen slechte nummers, maar springen te weinig uit de band om echt te blijven plakken. Gelukkig injecteert “Got Stendhal’s” de plaat met de nodige panache en ook “A Litany/Heart Swells” schudt ons weer wakker.
Als Sick Scenes een voetbalmatch was, dan scoorde Los Campesinos! al vroeg in de eerste helft en speelden ze de tweede helft professioneel uit. Een verdiende overwinning, maar het kon en mocht ietsje meer zijn. Er zat vier jaar tussen voorganger No Blues en dit album, maar echt grondige veranderingen in geluid of songmateriaal heeft dat niet opgeleverd. Het jeugdige enthousiasme heeft plaats gemaakt voor een volwassener geluid. Op Sick Scenes hoor je beide soms in hetzelfde nummer en dat zorgt voor wat onevenwicht.
Wellicht zal ook Sick Scenes niet de grote doorbraak betekenen voor Los Campesinos! net zoals No Blues en Hello Sadness dat ook niet waren. Op zich niet erg, want dit indiebandje blijft gewoon lekker zijn eigen zin doen. Toch mag de fanbase in België wat beginnen groeien zodat de band hun album ook eens komt voorstellen in ons land. Hun laatste passage door ons land dateert alweer van 2012. Als je dan bedenkt welke nummers van Sick Scenes de setlist zou halen, dan vallen die toch wat mager uit tegenover ouder werk. Los Campesinos! blijft wat ter plaatse trappelen. Het nieuwe album is geen stap vooruit of terug, maar gewoon een stap zijwaarts.