LiveRecensies

FOD-Fest @ Hangar 27: Eén groot album release feest

F.O.D. kwam 7 februari uit met Harvest, hun nieuwste album. Volgens de traditie stellen ze hun album voor op FOD Fest, één groot evenement met verschillende bands die er 1 groot feest van maken. Punk’s not dead, en dat hebben we vanavond aan de levende lijve ondervonden. Hier enkele van de hoogtepunten.

PMX (UK)

Pmx is een punkband uit Schotland en is een technisch hoogstandje, in het eerste nummer begint de leadgitarist te shredden, we durven zeggen dat dit zelf een progressieve metalinvloed heeft op de punk die ze al spelen. Dit gitaarspel beperkt zich niet tot enkel het eerste nummer, maar blijft doorheen de set terug komen. In ongeveer het midden van hun set gaan ze even de rustigere kant om, om meteen erna de rest van het podium af te breken.

Tim Van Doorn (NL)

Tussen een line-up van punkbands krijgen we Tim Van Doorn voorgeschoteld, een Nederlandse singer-songwriter met rock n’ roll looks, zo krijgt iedereen de tijd om even uit te blazen met een zanger die zingt over honden, skateboarden (we hebben geleerd dat hij het niet kan, maar wel graag doet!) en alledaagse dingen. Hij heeft een prachtige, ietwat ruige stem met een formidabele kopstem. Voeg daar nog een harmonica en interactie met het publiek aan toe, en je hebt een schitterende act.

Homer

Wat krijg je als je punk met metal mixt, en er nog een hele brok energie aan toevoegt? Homer. Om maar met één gitarist te zijn, krijg je een enorme wall of sound op je afgestuurd. Met intense metalriffs, enorm strakke breaks en drumlijnen waar je het bestaan niet van kent. Pauze? Dat kennen deze mannen niet.

You Nervous?

De eerste crowdsurfers van de avond beginnen zich te vertonen bij deze energieke skate punkers. Hun nummers zijn enorm catchy en dat kon je merken aan het publiek. Wanneer iedereen voor de zoveelste keer staat te moshen, knallen ze nog een nummer waar we spontaan op staan mee te springen. Met de nodige humor levert You Nervous? een enorm strakke skatepunk set.

Call It Off (NL)

Deze Nederlandse pop punkers hebben al veel shows achter de rug, en dat zie je op de manier hoe ze het podium inpalmen, een frontman met een enorm goeie stem en bandleden die het publiek laten meezingen. Call It Off mag zeker niet onderdoen voor bands zoals All Time Low en Simple Plan. Hun nummers zijn aanstekelijk, afgewerkt, en perfect meezingbaar. Als ze hun hit “Scream Your Heart Out” spelen, dan zingt iedereen die ook luidkeels mee.

F.O.D.

https://www.instagram.com/p/BQY07Y2FJcC/?taken-at=40661814

Met “Welcome To The Show” opent F.O.D. hun set, iedereen begint mee te zingen en de toon is al gezet. Meteen wordt “41” ingezet, zo zijn we vertrokken. Het tempo wordt aangehouden tot wanneer Hans, de frontman, zegt dat het volgende nummer “Forever Grateful” voor Toon (zijn zoon) geschreven is, dan wordt het even stil in de zaal.

Met “Dear Grace” krijgen we een song te horen uit hun vorige plaat, die wordt ingezet met een sample. Dan gaan we even de ruigere kant op met “Act of Consecration”, deze plaat scheurt door de speakers en je voelt de subwoofers tot in je maag. Een hevige punkrockset is wat we tot nu toe mogen ervaren.

Hans kondigt aan dat Tim Van Doorn en Hanne van For I Am komen meezingen. Hij zegt dat het nummer gaat over een echtscheiding, wanneer je tegenover elkaar zit en alles moet verdelen. Alleen het lastigste zijn de kinderen, die kan je niet verdelen. Zo beginnen ze aan “There’s a Place”, weer een moment waar iedereen stil van wordt. Wanneer ze “Carry On”, een song van hun eerste plaat, spelen, begint iedereen te springen en mee te zingen.

Na de bedankingen spelen ze “Credit Where Credit is Due”, een nummer die gaat over Thibaut van The Octopussys, Thibaut springt dan op het podium om ieder bandlid te omhelzen wanneer ze aan het spelen zijn en springt er met een stagedive terug af.

Hans zegt dat “This Year Has Been The Worst Yet” een enorm lastig nummer was om te schrijven. Zonder aandringen van zijn bandleden had het zelfs nooit op het nieuwe album gestaan. Hij wordt daarna vergast op een hartelijk applaus van het publiek. De samenzang van dit nummer komt live ook prachtig over!

In de bisnummers krijgen we “Seven Times” nog te horen, de afsluiter van het album die niet mag ontbreken! Met deze set bewijzen ze nogmaals dat ze live ook een sterke reputatie hebben.

FOD-fest was 12 uur lang headbangen, meebrullen en rondspringen. F.O.D. heeft een prachtig nieuw album en dat werd goed gevierd op dit evenement. De kwaliteit van Harvest komt live dubbel en dik tot zijn recht, F.O.D. is nog lang niet uitgeblust.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Call It Off - "Bury the Dead" (feat. Robin Van Loenen)

Call It Off was een aantal jaar geleden een van de meest beloftevolle poppunkbands van Nederland en stond aan de rand van…
Filmpje van de week

Filmpje van de week 27 maart - 2 april 2017

Een week zonder filmpjes is onmogelijk. Daarom dat we ook deze week de beste videoclips uitlichten en ze in een handige lijst…
Muzieknieuwtjes

Tal van nieuwe namen aangekondigd voor Groezrock!

Het Belgische Walhalla van de punk en hardcore Groezrock komt twee maanden voor het festival in Meerhout met een nieuwe lading aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.