Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Grouper – “Headache”/”I’m Clean Now”

Al meer dan 10 jaar laat Liz Harris onder pseudoniem Grouper haar intimistische muziek weerklinken. Met haar fluisterende zang en galmend instrumentarium heeft ze al een flink repertoire opgebouwd. Een repertoire dat weemoed biedt in liederen die evenveel verhullen als ze verbergen. Sinds het briljante album Ruins was het een tijd stil rond dit project. Zorgvuldig pikte ze de kortste dag van het jaar uit om haar nieuwe single de wereld in te sturen. Ze heeft zo haar redenen om voor dit kantelpunt te kiezen.

Na die dag lengen de dagen immers. Het is het begin van iets nieuws. Laat dat nu zijn wat Grouper perfect weet neer te leggen op haar nieuwe 7” single Paradise Valley. Net zoals de zonsopgang op de cover voelen de nummers meer als een herbronning dan de verzonken gedachten die ze bezong op haar vorig werk. Op “Headache” laat ze positieve en hoopvolle melodieën zwellen in de ambient en ruis die we van haar kennen. Toch boet ze niet in aan mystiek, de gitaarakkoorden zijn nog steeds gevoed door een twijfel en terughoudendheid.

De B-kant “I’m Clean Now” is zeker geen nummer dat moet onderdoen. Het is een mooi tegenwicht dankzij het openbloeiende getokkel op haar gitaar. Het voelt een stuk lichter aan dan “Headache”, maar is minstens zo mooi. Niet alleen door de prachtige melodie en het gefluister, maar ook door de mooie ruis die zachtjes onder het nummer kruipt.

Op de twee nummers van de Paradise Valley 7” koppelt Grouper zich niet los van haar vorig werk, maar  brengt ze het naar een nieuwe heldere stroom van gedachten. Meer dan een mooi begin voor dit nieuw toertje rond de zon.

Bandcamp

Related posts
LiveRecensies

Rewire Festival 2022 (dag 3): Noise, ambient, nice, ambient

In Den Haag pikten we de laatste dag van een fascinerend weekend mee. Rewire Festival staat in het teken van experimentele electronische…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Jónsi - Obsidian (★★★): Een verrassing met hoogtes en laagtes

Als een donderslag bij heldere hemel is daar de derde langspeler van Jónsi. Obsidian komt vanuit het niets. Omdat zijn band Sigur Rós…
AlbumsRecensies

Grouper - Shade (★★★★): Vag(u)e herinnering aan de zee

De begeesterende rust van de Amerikaanse Liz Harris mag al enkele jaren onze oren strelen. Allerlei projecten en samenwerkingen komen met de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.