LiveRecensies

Samm Henshaw @ AB Club: Welkom in de kerk van Henshaw

samm-henshaw

Samm Henshaw heeft nog geen album op zak, maar dat heeft hij niet nodig om een volledige zaal mee te krijgen. Slechts tien eigen songs bracht de man mee naar AB Club, maar hij speelde toch iets meer dan een uur. Met gospel, energie en veel meezingmomenten kan je al eens wat doen hé. Samm Henshaw is nog relatief jong, maar maakt muziek alsof hij in de jaren 60 werd geboren. Soms met veel passie, soms met de nodige punch, maar altijd met een flinke portie soul. Samm vertelde ook dat we iedereen moesten aanraden om zijn volgend concert in België te gaan checken, hij wilde er zelf geld voor geven. Dokken maar!

De zanger is er 22 en bracht op zijn 21ste een eerste EP uit. De jongeman mengt zowel invloeden van de oude gospel als de nieuwe pop zoals Frank Ocean in zijn muziek. Het resultaat is een fijne portie opbeurende muziek met een hedendaagse insteek. Op zijn vijfdelige tour door Europa deed hij enkel Nederland en België aan, waarvan vier bij onze noorderburen. Brussel was dus het slot van zijn tour en dat was er aan te merken. Alsof iedere muzikant nog een laatste keer alles gaf, spatte de levendigheid van het podium.

Samm Henshaw

Al was hij een echte ster, kwam zijn vijfkoppige band eerst het podium op om met een mysterieuze, maar dreigende intro Samm als een ware held te onthalen. De ‘preacher’ komt het podium op en verkondigt zijn boodschap van liefde en vrijheid aan het bescheiden opgekomen publiek. De afwezigen zullen later nog bittere tranen huilen, deze man kan gigantische zalen platspelen. Met “Autonomy” belichaamt Samm zijn zwarte medemens en zingt hij vol passie dat hij geen slaaf wil zijn. Meteen wordt ook duidelijk dat de zaal er zin in heeft, de beentjes gaan van de grond en de handjes in de lucht, precies of we zitten op een festival.

Nadat Samm zijn moves al even kon bovenhalen, neemt hij nu zelf de gitaar in de hand en speelt hij achtereenvolgens “Chances” en “Our Love”. De band heeft er duidelijk ook zin in en bij iedere lach op het gezicht van de band, stijgt het spelplezier en genot met enkele procenten. Samm weet hoe hij een publiek moet bezweren en laat ze meteen ook de makkelijke delen van de songs meezingen. Het is alsof hij de koorleider is en de toeschouwers het koor zijn die voor de sfeer zorgen. Zonder dat publiek verliest dit concert ook zijn charme want bij ieder leeg moment betrekt Henshaw het publiek er bij. Zo vervelen ze zich nooit en blijft de ambiance altijd gegarandeerd.

Samm Henshaw

Na deze straffe energiestoot van het begin, neemt Henshaw nu zijn akoestische gitaar onder de hand en gaat hij op zoek naar “Redemption”. Alsof hij zelf aan het lijden is, vertelt hij zijn verhaal op de meest intieme en emotionele manier. Het publiek staart hem met open mond aan en laat zich bezweren door de geestdrift. Sommigen moeten de tranen bedwingen, anderen zingen vol passie mee. Toch is het pas bij “These Hands” dat het opvalt hoe indrukwekkend die stem van Samm Henshaw nu is. De instrumenten staan wat stiller en de man staat nonchalant met zijn handen in de zakken voor de microfoon. Toch haalt hij alle noten aan alsof het niets is en bij de langere noten, duikt het kippenvel spontaan op. Fascinerend dat zo’n tengere jongeman zo’n indrukwekkend stembereik heeft, iedereen kijkt vol verstomming. Het is zo straf dat zelf de bandleden vol ongeloof klappen.

“Tijd voor wat liefde”, dacht Samm Henshaw en hij neemt plaats achter zijn piano om zijn liefdesballad in te zetten. Hoewel we ook wel van liefde houden, passen we “Only Wanna Be With You” nu graag toe op Samm Henshaw. Wondermooi brengt hij dit prachtige nummer met enkel zijn stem, piano en de achtergrondzang. Wat volgt is een sexy outro met zwoele gitaren, sensuele synths en een vurige stem. Onze liefde gaat nu helemaal naar Samm Henshaw. ‘Are You Still With Me’, roept Samm soms tussen de nummers. Het publiek blijft zo actief bij de show betrokken en weet zo ook de aandacht van de frontman te appreciëren. Al snel tovert hij de zaal terug om tot het gospelkoor van in het begin van de set. Bij “Everything” verplicht hij de toeschouwers om te klappen en tegelijk van links naar rechts te stappen. Wie wel eens zo’n gospelkoor zag op tv, kan zich hier wel iets bij voorstellen. De zaal warmt op en het vuur is aangestookt, Samm hoeft enkel nog wat blokken bij te gooien om het te laten branden.

Samm Henshaw

Dat doet hij met enkele covers van onder meer The Temptations. Zingen doet hij hier niet zelf, het publiek dan weer wel. Ietwat overbodig, maar de mensen in de zaal lijken het zeer tof te vinden die motown classics. Het beste bewaart de man wel voor het laatst, wat we erg sympathiek vinden die opbouw naar een apotheose. Het begint bij de voorstelling van de band waarin ze een nummer verzinnen en spelen voor Ian, de manager van Henshaw, en eindigt in “Better”. Daar verdeelt Henshaw het publiek in twee delen. Een deel die enkele “oeehs” zingt op de maat en een ander deel die de tekst verzorgt. Het resultaat is een euforische samenkomst waarin de haard uit zijn voegen treed en een ware brand ontstaat. Met zoveel vriendschap, liefde en passie vanuit de zaal komt dit nummer helemaal tot zijn recht. Henshaw kan niet anders dan met open mond naar het resultaat kijken. Een gitaarsolo rondt het helemaal af waarna de vriendelijke jongens van Samm Henshaw ons vaarwel zwaaien.

Samm Henshaw is een volksmenner, een man die weet hoe hij zijn publiek moet bespelen en dat op zijn 22-jarige leeftijd! Het spreekt dan ook voor zich dat deze gast nog een grootse toekomst voor zich heeft. Een toekomst waarin hij de grote zaal van AB met gemak zal kunnen vullen en een vooruitzicht waarin hij zijn geloof nog verder zal kunnen uitbreiden naar een groter publiek. Wij geloven alvast in de kerk van Henshaw, want met liefde, soul en passie geraak je een heel eind ver.

Setlist:

1. Autonomy
2. Chances
3. Our Love
4. Redemption
5. These Hands
6. Only Wanna Be With You
7. Everything
8. Holding on
9. My Girl (The Temptations cover)
10. Say A Little Prayer (Aretha Franklin cover)
11. Night Calls
12. Better

Samm Henshaw, 7 november 2016, AB Club.

3183 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Feeder - “Wall of Silence”

De Welshe band Feeder hoeven we niet meer voor te stellen. Hun meest succesvolle periode kende de band tussen 2001 en 2008….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Miles Kane - “See Ya When I See Ya”

Tien jaar na Miles’ solodebuutalbum is z’n vierde plaat aan het popelen om de wereld in te trekken. Britse rocker Miles Kane…
InstagramLiveRecensies

STIKSTOF @ Ancienne Belgique (AB): (B)XXL familiefeest

STIKSTOF hield gisteren de eerste van hun twee grote familiebijeenkomsten in Brussel. De Brusselse concerttempel Ancienne Belgique was voor die eerste show…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.