LiveRecensies

Twin Peaks @ Botanique (Rotonde): Alle gekheid op een stokje in een garagerock-rokje

twin-peaks

Het weekend voor Halloween kan het al eens gebeuren dat je op een of andere verkleedpartij belandt. Op vrijdagavond besloot toch een groep mensen zich te verzamelen in de Rotonde van de Brusselse Botanique voor het concert van Twin Peaks. Jammer genoeg was er nergens een Laura Palmer of agent Cooper te bespeuren.

A photo posted by Marc (@marcdbxl) on

De jongens van Twin Peaks stonden er ook helemaal niet alleen voor die avond. De Australiërs van Gold Class openden. Hun concert werd eerst voorzien in de Witloof Bar maar kreeg een upgrade naar de Rotonde. Als openingsact voor het opgewekte Twin Peaks leek de donkere muziek niet echt gepast. Toch kregen ze het aanwezig publiek aan het dansen. De sound van de band deed ons denken aan Joy Division en het meer recente werk van Eagulls. Ook het charisma en de bewegingen van de zanger leken op die van de frontmannen van eerder genoemde bands. Misschien een verplichte houding volgens het handboek van donkere en melancholische muziek.

Naast Gold Class waren er ook nog de vaste tourbuddies van Twin Peaks als voorprogramma. Onder de naam Happyness brachten de vier Britten hun boodschap van Peace ‘n’ Love. Toch konden ze ons minder boeien dan hun voorgangers. Waar Gold Class nog intrigerende songs bracht die ons aan het dansen kreeg, klonk bij Happyness alles nogal vlak.

A photo posted by Michael C. (@mcah24) on

Om iets voor tien uur hoopten we een belonging te krijgen voor ons lange wachten in de vorm van een spetterende show van Twin Peaks. Het zootje ongeregeld staat er om bekend strakke shows te brengen met de nodige dosis gekheid, vooral voorzien door gitarist Clay. De five doods, gnarly ’tudes, total hunks, play to drunks, zoals ze zichzelf beschrijven, starten hun set met het springerige “Butterfly”. De zaal genoot met volle teugen en ook de band had duidelijk nog steeds plezier om hun werk live te brengen. Na zeven jaar en drie albums zijn de leden zo op mekaar ingespeeld dat de set dan ook ontzettend strak was.

Drummer Connor Brodner hield in zijn highschool turnoutfitje zijn collega’s strak in het gareel. Tijdens “Boomers” was het meezingen en springen op het simpele refrein. Ons leek het ook al lang geleden dat het publiek in de Botanique nog zo uit hun dak ging. Ook aan de Franstalige kerel, die in zijn afschuwelijke accent constant Hell Yeah riep, konden we afleiden dat het wel snor (of moustache) zat. Opvolgers “Telephone” en het rustigere “Getting Better” bewezen dat de Amerikanen van alle markten thuis zijn.

Het unieke aan Twin Peaks is dat ze vier van de vijf leden inzetten om elk om de beurt de vocals op zich nemen, gecombineerd met afgelijnde samenzang. Elk van hun drukt zo zijn stempel op het nummer maar toch kunnen we het steeds onder gemeenschappelijke deler Twin Peaks brengen. De duidelijke afwisselingen tussen de power-pop van “Flavor” en het meer dansbare en laidback nummer “Making Breakfast” gaf ons de nodige ademruimte. Geen seconde verveelde de band ons. Na elke kleine dip werden we snel weer wakker geschud door de punch die hun nummers bezitten.

Het wilde “My Boys” werd opgedragen aan de gebroken rib van Colin Croom (die hij recent brak en waar nu nog een gigantische blauwe plek van te zien was) en alle andere ongelukkigheden (het zijn ruige gasten die van Twin Peaks). De man op krukken en de persoon met de neckbrace uit het publiek kregen nog een shout-out for being hardcore voordat de song werd ingezet.  Na “Wanted You” verdwenen de jongens even achter te gordijnen. Onder luid gejuich stapten ze nog een keertje het podium op om een eigenzinnige versie van “Strawberry Smoothie” te brengen. Terwijl gitarist Clay halfnaakt zijn microfoonstatief aan het likken was, zorgde de rest nog voor een laatste knaller.

Twin Peaks zorgde in de Brusselse Botanique voor een zeldzaam fenomeen en kreeg zowat iedereen aan het dansen. Laten we hopen dat ze na deze eerste keer in Brussel snel nog eens op bezoek komen.

Related posts
LiveRecensies

Zimmer90 @ Botanique (Orangerie): Van slaapkamer naar feestkamer

Geef de mannen van Zimmer90 een podium en ze zijn de gelukkigste wezens op aarde. Het Duitse drietal uit Stuttgart mag gelukkig…
LiveRecensies

Hot Garbage @ Botanique (Witloof Bar): De vuile grot

Garagerockbands zijn van alle tijden en ook van alle plaatsen. Hot Garbage komt uit Toronto in Canada en brengt al sinds 2017…
InstagramLiveRecensies

Erick the Architect @ Botanique (Orangerie): Kwetsbaar en authentiek

Voor het eerst in zijn carrière staat Erick the Architect alleen op het podium. Gewoonlijk wordt de Amerikaanse rapper vergezeld door Zombie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.