Nieuwe singles

Hindu Nights tovert De Vooruit om in een gelukzalige indie tempel

Nieuwe singles

Hindu Nights tovert De Vooruit om in een gelukzalige indie tempel

Hindu Nights

‘Übercool and always hopelessly sold out’, zo prijzen de organisatoren van Hindu Nights hun event aan op de website. De Gentse Vooruit was zaterdagnacht inderdaad weer volledig volgelopen voor een nieuwe editie van Hindu Nights. Iedereen die zijn festivalzomer nog één avond wou rekken én dertigers die opgroeiden met de Britpop van de jaren ’90, hadden alvast de avond van hun leven!

Exact 10 jaar geleden waaide het concept van ‘rock and roll op de dansvloer’ (in plaats van doffe beats en hijgerige r&b) over vanuit London. Bezieler van Hindu Nights is Peter Verbeke. Hij verhuisde 10 jaar geleden voor zijn studies naar London en zag er Amy Winehouse snooker spelen in ‘The Good Mixer’, maakte een uitverkocht concert van Arctic Monkeys mee nog voor hun debuutsingle uit was en ontdekte dat de jeugd in de Londense clubs volledig loos ging op muziek van The Beatles en The Beach Boys. Die ‘Swinging Sixties’ in combinatie met britpop van de jaren ’90 en de indie van onder andere Arctic Monkeys, The Strokes en The Libertines vormen het concept van Hindu Nights. Feesten op Britse wijze met andere woorden.

Het begin van een Hindu Nights is altijd een beetje aarzelend, maar als ze de grote anthems spelen, zit de sfeer er meteen in. Je waant je op een zomerse festivalwei in het gezelschap van al je vrienden met alleen maar je favoriete nummers die voorbij komen. De onvermijdelijke pint bier die je over je krijgt in een overvolle, zweterige Vooruit moet je er uiteraard bij nemen.

Meebrullen en springen op “Take Me Out” van Franz Ferdinand, “Fire” van Kasabian, “Banquet” van Bloc Party en “Girls & Boys” van Blur, het typeert een avondje Hindu Nights. Regelmatig zit er ook een rustpunt in de sets, een meezingmomentje. Iedereen neemt elkaar vast, confettikanonnen schieten in het rond en iedereen kweelt woord voor woord “Don’t Look Back In Anger”, “Bittersweet Symphony” en zelfs “Angels” van Robbie Williams mee. Kippenvel gegarandeerd!

De eerste edities werden in de intussen opgedoekte Make Up Club georganiseerd, een gezellige kelder in de Gentse Ketelvest. Peter Verbeke en compagnon Pieter Schaut kregen de hulp van Phil Smith (de tour DJ van Oasis) en Paul Gallagher (de derde broer). Beide heren speelden vaak een sixties gerichte set. Voor het feest losbarstte, was er ook elke keer een optreden van een beginnende, beloftevolle Belgische band. Zo speelden onder andere Selah Sue, Black Box Revelation en The Van Jets exclusieve shows in de Make Up Club nog voor ze grote concertzalen uitverkochten. “De eerste keer Hindu Nights in de Make Up Club was een opbaring voor ons. Eindelijk een fuif waar we uit de bol konden gaan op onze favoriete muziek”, aldus Lien Gobert (28), trouwe bezoeker van Hindu Nights.

Sinds de verhuis naar de Vooruit in 2010 geen grote Belgische namen meer als opwarmers voor de party, maar wel uitstekende coverbands. Zo mocht zaterdagnacht Curtis, een Joy Division Tribute Band, het publiek opwarmen. We kregen stomende versies van onder andere “Transmission” te horen. Wie de ogen sloot, waande zich 40 jaar terug op een echt Joy Division optreden. Enkele seconden nadat de laatste noten van “Transmission” weerklonken, luidde “Valerie” van Amy Winehouse het grote feest in.

Even steekt het ‘scoutsfuifgevoel’ de kop op als we achtereenvolgens “Smells Like Teen Spirit”, “Seven Nation Army” en “Bohemian Rhapsody” krijgen, maar deze worden vlug gecounterd door de rammelende indierock van The Strokes (“Someday”,”Last Nite” en “Take It Or Leave It”) en Babyshambles (“Fuck Forever”).

Het enige minpunt aan Hindu Nights is dat je na enkele edities de playlist wel kent en min of meer kan voorspellen welke nummers er worden gedraaid. Bovendien hebben de DJ’s van dienst hun favorieten. We hoorden zaterdagnacht bijvoorbeeld 7 nummers van Arctic Monkeys passeren. Iets meer variatie zou de avond nog geslaagder kunnen maken.

Naast alle indierock worden de sixties zeker niet vergeten. Geweldig om iedereen uit zijn dak te zien en horen gaan op “Happy Together” van The Turtles en “You’ll Never Walk Alone” klonk overtuigender dan tegenwoordig op de tribunes van Club Brugge.
De recente indie was duidelijk in de minderheid. Van de muziek van de laatste 2-3 jaar hoorden we enkel “The Less I Know The Better” van Tame Impala, “King Kunta” van Kendrick Lamar en “Bad Habits” van The Last Shadow Puppets. De nieuwe van Kings Of Leon rond kwart voor 5 was voor ons het sein om huiswaarts te keren.

Voor de indieliefhebbers die eveneens van nineties anthems en de betere sixtiesmuziek houden is een nachtje Hindu Nights zeker een must. Vijftein euro betalen voor een fuif kan misschien afschrikken maar je krijgt een geweldige avond/nacht in ruil met enkel maar goede muziek en een sfeer die met niets te vergelijken is. Of zoals de organisatoren het verwoorden: “Hindu Nights is a celebration of life. Life, as in, lovely girls in skinny jeans, rock ’n roll, footbal, sex, love and friendship.” Redenen genoeg dus om mee te komen feesten op een volgende editie!

Hindu Nights vindt 3 keer per jaar plaats in de Gentse Vooruit, de volgende editie staat gepland op oudejaarsavond.

Site

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Tobias Arbo - "Recover"

In 2023 leerden we Tobias Arbo beter kennen dankzij zijn debuut-ep Powerlines. Met zachte indiefolk uitte hij zich op een gevoelige en…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Liam Gallagher & John Squire - Liam Gallagher & John Squire (★★½): Niet zo bijbels als je zou hopen

Britpop is een genre dat de wereld al meerdere keren heeft overspoeld, maar de golf die midden de jaren negentig van de…
InstagramLiveRecensies

Maisie Peters @ VIERNULVIER (Concertzaal): Gent onder bezwering

De goede heks komt naar Europa en begint daarvoor in België. De 23-jarige zangeres Maisie Peters speelde gisteren de eerste show van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.