LiveRecensies

Molotov en TenTemPiés in Melkweg: Politiek & Party!

mexflag

De Melkweg begint al aardig vol te lopen wanneer de Dansende Beren binnentreden. Twee dingen vallen direct op: het grote aantal Zuid-Amerikaanse bezoekers en de aanwezigheid van enkele borden met politieke statements. Wij kunnen geen Spaans, maar dat er vanavond meer speelt dan alleen een band is duidelijk. Molotov is namelijk een Mexicaanse latin rock band die, naast het bezit van een dosis humor, ook politiek geëngageerd is.

TenTemPiés

We komen binnen terwijl het voorprogramma het podium beklimt. Vlaggen van Colombia, Argentinië en uiteraard Mexico sieren de leuningen van het balkons van de Oude Zaal. Door hun muziek met Spaanse teksten lijkt TenTemPiés meegereisd uit Mexico, maar niets is minder waar. Het gezelschap komt uit Amsterdam en bevat een smeltkroes van muzikanten uit verschillende windstreken. De nog halfgevulde zaal is al na een paar nummers in een opgetogen stemming. Hun combinatie van latin rock, ska en reggae heeft een fijne party vibe, maar wordt ook gekarakteriseerd door politieke kwesties en sociale onrechtvaardigheid in de wereld. Daarmee voegen ze een diepere laag toe aan hun feestelijke optredens zoals deze avond ook te zien is.

ttp

De bandleden geven elkaar de ruimte voor improvisaties en tijdens enkele solo’s worden de betreffende muzikanten in het licht gezet. TenTemPiés weet het publiek goed op te warmen met hun energie en spelplezier! Hun hitje “Que Sera” wordt flink meegezongen en gesprongen. Ook de band ziet de grote hoeveelheid Zuid-Amerikanen, en zanger Maurino Alarcón wil weten waar iedereen vandaan komt. Dan blijken ook Costa Rica, Paraguay, Honduras en Chili vertegenwoordigd in de zaal. Een echt latino-feestje dus!

Molotov

Stipt op tijd is het de beurt aan Molotov. De zaal is inmiddels zo goed als vol; is het de mañanamañana-mentaliteit van de fans om het voorprogramma links te laten liggen? Het maakt ook niet uit, Molotov geeft meteen vol gas en het duurt een paar tellen voor het publiek van voor tot achter staat te springen. Het tweede nummer is al een echte gangmaker: hun “Amateur” is gebaseerd op jaren 80 hit “Rock Me Amadeus” van Falco, en iedereen in de zaal kent het.

molotov2

Ieder bandlid heeft een Go-Pro op z’n microfoonstang gemonteerd. Afwisselend worden de beelden getoond op het grote scherm achter de band. Dit scherm verzorgt ook de visuele ondersteuning van enkele nummers. Een filmpje met hilarische beelden van parende konijnen, geiten, kippen, eekhoorns in allerlei combinaties doet ons begrijpen waar het nummer “Here We Kum” over zou kunnen gaan. Want wij spreken niet meer dan tien woorden Spaans.

Dat het niet allemaal lang-leve-de-lol is, wordt duidelijk met hun politiek getinte klassieker “Gimme The Power“. Beelden van Mexicaanse politici leiden tot boegeroep en middelvingers vanuit de zaal. Het nummer is dan ook een muzikale beschuldiging van corruptie aan het adres van de Mexicaanse politie en politieke elite. Eén van de borden met een politiek statement (‘puto gobierno mexicano asesino’) wordt door de band omhooggehouden. Het woord ‘asesino’ begrijpen we: moordenaar. Een ander bord met het getal 43 is een directe verwijzing naar de ontvoering van 43 Mexicaanse studenten in 2014. Een kwestie die veel losmaakte, en waarbij de Federale Politie en de burgermeester van Iguala, de plaats waar het gebeurde, betrokken waren.

molotov1

In tegenstelling tot het Nederlandse voorprogramma, spreken de bandleden van Molotov de toeschouwers alleen in het Spaans toe. Ook Molotov kaart de verschillende Zuid-Amerikaanse vlaggen en nationaliteiten aan. Mede door het politieke karakter is het op een gegeven moment net of de band alleen voor ‘eigen’ publiek speelt. We voelen ons even buiten gesloten.

Muzikaal wordt het gebrek aan talenkennis ruimschoots gecompenseerd. Molotov bestaat uit vier uitstekende muzikanten die bovendien zo nu en dan van instrument wisselen. Wanneer de gitarist en drummer van plaats wisselen klinkt het net zo strak als daarvoor. Bovendien is het voor hen geen verplicht nummertje, want de band gaat extreem lang door!

chicas

De finale is een toegift met feestkrakers. En bij een feestje horen… chicas!! Terwijl het podium volstroomt met mooie dames, gaat de band gewoon verder, met onder meer de party hit “Rastamandita” en de meebruller “Puto”. Omringd door steeds meer jongedames blijft de band onaangedaan doorspelen tot de laatste noot. Na ruim 2 uur spelen verlaten ze pas het podium. Wij zijn na dit indrukwekkende optreden volledig overdonderd, geamuseerd, en nog steeds in feeststemming…

Fiesta Macumba

De avond wordt afgesloten met het rondreizende dancefeest Fiesta Macumba. Het feest strijkt de vrijdagen in juli neer in de Melkweg. Uiteraard gaan de Dansende Beren naar deze latin afterparty om te… dansen! DJ Mickey draait reggae, salsa, mumbahton, reggaeton, latin hiphop, en alles er tussenin. De Master of Ceremoniy (MC) deze avond is de zanger van het voorprogramma TenTemPiés. Met deze molotovcocktail van exotische geluiden is het zweten, dansen en flirten op de dansvloer. Een heerlijk feestelijke en luchtige afsluiter van deze latin-night in de Melkweg.

fm live

voor meer info:
TenTemPiés: Website / Facebook / Twitter / YouTube
Molotov: Facebook / Twitter / YouTube / Instagram

Verslag van Molotov concert te Melkweg, Amsterdam op 08/07/2016.
Door Marc Keijzers en Albert Dubbeldam.

 

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dans Dans - “Cinder Bay”

Je mag allang alle mogelijke genres in een blender steken, maar hoe brouw je er consequent een cocktail mee die niet alleen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Chevelle - "Remember When"

Al twee decennia lang is Chevelle de ultieme band voor zij die houden van stevige muziek zonder te veel gebrul. Het alternatieverocktrio…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Voodoos - "It's Your Life"

Voodoos, dat is de naam van de band die de indierockwereld aan het overnemen is. De band heeft vier leden: zanger en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.