LiveRecensies

Sinkane: droog maar dansbaar

Sinkane

Ahmed Gallab, of ook wel bekend als Sinkane, is geboren in Londen, heeft zijn wortels in Sudan en is geschoold in de Verenigde Staten. Dat hij een man van de wereld is, blijkt dus wel het minste wat je kan zeggen. Die eclectische mix is ook wel terug te vinden in zijn muziek, dat een samenkooksel is van o.a. pop, funk, soul, elektronica en zelfs een beetje psychedelica. Met als één van de sleutel-instrumenten: de synthesizer. Niet verwonderlijk als je weet dat hij begonnen is als toetsenist bij groepen als Caribou en Yeasayer. Ahmed had alvast de moeilijke opgave om een nog geen halfvol STUK aan het dansen te krijgen.

Al van in het begin slaagde de man er in om de beentjes van de meeste aanwezigen los te krijgen. Zijn op de plaat nogal poppy klinkende liederen waren voor de gelegenheid wat rauwer gebracht met meer nadruk op de gitaren. Niet zo’n slecht idee voor een live optreden, want de gitaardeuntjes wisten de leegte goed op te vullen. De liedjes werden ook voorzichtig tot op het bot uitgekleed waardoor de set op bepaalde momenten wat langdradig kon aanvoelen en het funky van de liedjes wat wegglipte. Dit werd aangetoond door het steeds dalende energiegehalte van de drie dansende hipsters op het podium, die nochtans wel heel enthousiast waren begonnen.

Sinkane

Sinkane

Ook de houding van Sinkane kwam zeer serieus en gefocust over. Zo gefocust dat zelfs een vallende geluidsbox hem niet uit zijn diepe concentratie kon schudden. Het zorgde er wel voor dat de connectie tussen publiek en artiest ontbrak. Pas middenin de set kregen we dan een korte kennismaking, die niet verder ging dan ‘Hello, we are Sinkane’. Het maakte de show meteen veel droger en afstandelijker, wat wel jammer was gezien de grootte van het publiek. Een kleine glimlach hier en daar of een beetje interactie had dus wel gemogen.

Sinkane

Sinkane

Hoewel de set in het midden wat was stilgevallen, pikte de band naar het einde toe de draad weer op met wat pittigere nummers. Dit werd dan ook bewezen door de groteskere bewegingen van onze drie dansende hipsters. Die werden al snel gevolgd door een uitbundig publiek dat nog eens alle registers opengooide. Ook hun bisnummers zetten deze trend verder met nummers zoals de titeltrack van zijn nieuwe plaat “Mean Love”. De rustige opbouw en het uitbundig einde zorgde ervoor dat het publiek de zaal alsnog met een goed gevoel verliet.

Recensie van Sinkane op 27 oktober in Stuk kunstencentrum Leuven.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Oproer - We’re All Late Tonight (★★★★): Onstuimig mikken op benen én hoofd

Het verhaal van de Aalsters-Gentse band Oproer raakte begin 2023 in een stroomversnelling. De passage in Humo’s Rock Rally van 2022 was…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Canty - "Mercy Street"

Zanger en multi-instrumentalist Canty uit London staat aan het begin van hun piepjonge carrière. Amper twee maanden geleden kwam hun eerste single…
AlbumsRecensies

The Blind Boys of Alabama - Echoes of the South (★★★½): Hartverwarmende gospel

We hebben bij Dansende Beren al heel wat bijzondere acts aangehaald, maar The Blind Boys of Alabama moet ongetwijfeld een van de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.