InterviewsUitgelicht

Interview HAEVN: “Onze ambitie: spelen in mooie zalen met rode pluche en kroonluchters”

InterviewsUitgelicht

Interview HAEVN: “Onze ambitie: spelen in mooie zalen met rode pluche en kroonluchters”

Over twee maanden is het eindelijk zover: het debuutalbum van HAEVN. Er werd meer dan twee jaar aan gewerkt, maar ‘we maken niet iets wat we niet voelen’, aldus de mannen van HAEVN. Het resultaat is naar eigen zeggen een plaat om ’s nachts, alleen, in de auto op weg naar huis te luisteren. Al blijkt Eyes Closed dan niet de beste titel. We spraken Marijn en Jorrit in Brussel tijdens een korte tussenstop bij Warner Music Benelux.

Haevn is een samenstelling van haven en heaven, woorden waar de muziek van HAEVN vanaf het begin mee geassocieerd werd. Mensen vonden de eerste single hemels klinken en het voelde als thuiskomen. Vandaag zijn die ideeën vertegenwoordigd in de muziek die HAEVN maakt. Maar een filmcomponist en een singer/songwriter, hoe komt dat samen?

Jorrit: Ik denk dat het al begint met onze persoonlijke beleving, Marijn is gewend aan z’n eigen stem en een gitaar, ik aan strijkers zonder stem. Die eerste keer dat Marijn bij me in de studio aan het zingen was, gebeurde er iets wat ik nog niet eerder ervaren had in mijn beleving van muziek. Het was nog steeds mijn muziek, maar met een nieuwe kleur, krachtiger. Ik kon echt kippenvel hebben van m’n eigen muziek, heel bijzonder.

Waar komt die muzikale droom bij jullie vandaan?

Jorrit: Muziek was altijd een soort dialoog die ik met mezelf kon hebben. Als ik piano speelde kon ik mezelf troosten en m’n gevoel uiten. Muziek is voor mij als ademen, het is eigenlijk nooit in me opgekomen om elke dag aan een bureau te gaan zitten. Uit het bezoeken van voornamelijk Pinkpop groeide wel de droom om popmuzikant te worden. Ik wilde best een keer uit die coulisse treden, maar dacht altijd dat ik daar niet de kwaliteiten voor had. En dan ontmoette ik Marijn.

Marijn: Bij mij is het eigenlijk net andersom. Ik heb een tijdje alleen opgetreden, maar bedacht al snel dat als ik dit wilde doen, ik het wel met een leuke groep wilde doen. Ik dacht muziek voor mezelf te houden en gewoon te schrijven want dat vind ik het leukst, maar toen kwam deze kans. We zijn er met z’n twee helemaal voor gegaan en alles is nog heel nieuw voor ons.

Jorrit: Dat is ook het leuke want we hadden ook muzikanten kunnen kiezen die al heel veel ervaring hadden, maar we hebben er bewust voor gekozen om met z’n vijven te groeien. Het is toch leuker als je voor ’t eerst bij zo’n Paradiso (poppodium in Amsterdam) aankomt en je allemaal nog een beetje de ogen uitkijkt.

Is dat voor jullie dan het leukste aspect, die shows?

Jorrit: Een jaar geleden hadden we gezegd dat in de studio zitten ons favoriete aspect was, maar nu loopt het bijna gelijk.

Marijn: Zeker na zo’n Paradiso, dat ging zo goed en het wordt gewoon steeds leuker. We groeien met z’n allen en leren overal nieuwe mensen kennen.

Jorrit: We zijn ook heel erg met elkaar vergroeid op podium, we voelen elkaar heel goed aan. Als Marijn bijvoorbeeld even moet slikken of net niet genoeg lucht heeft, voel ik zijn oncomfortabelheid. Paradiso was de eerste keer dat ik ging zitten en ik merkte gewoon aan Marijn dat hij veel rustiger was. We beïnvloeden elkaar zowel positief als negatief.

Jullie muziek werd eerder al gebruikt voor commercials, maar nu ook onder Riverdale. Hoe voelt dat?

Jorrit: Verrassend! Ik ben gewend om m’n eigen muziek onder dramaseries en films te horen, maar dan heb je daar heel hard aan gewerkt. Nu heb je dat niet daarvoor gemaakt en dat voelt bijna als een luxepositie want toen we “Fortitude” maakten, hebben we daar helemaal geen rekening mee gehouden en toch past het perfect. Het is ook een hele eer dat het in de openingsscène van seizoen 2 van Riverdale zat met slow-motion beelden erover.

Marijn: Het is heel leuk dat zo’n grote serie – Riverdale, maar ook The Royals – dat wat wij in de studio maken, wil gebruiken. Ik ben altijd benieuwd naar het resultaat. Ik keek vroeger heel vaak Grey’s Anatomy en dan zocht ik heel vaak muziek op. Het is heel vet dat mensen dat misschien ook bij ons doen.

Kunnen jullie wat meer vertellen over die laatste single: “Fortitude”?

Marijn: “Fortitude” is denk ik onze meest filmische track, een soort van visitekaartje voor het album zodat mensen weten wat ze kunnen verwachten. Opeens werd het een megahit op 3FM en dat hadden we niet echt verwacht omdat het niet meteen een nummer is wat echt past binnen het huidige radiolandschap.

Jorrit: Als we vooraf hadden geweten dat het gedraaid zou worden op radio, hadden we er ook nooit zo’n lang instrumentaal stuk in gestoken. We hebben ons niet aan regels gehouden en dat is uiteindelijk ook een soort les dat als je dicht bij jezelf blijft en doet wat je wil, mensen het wel gaan waarderen. Het is een hommage aan de mooie pianomuziek die nu gemaakt wordt, denk maar aan Ludovico Einaudi en Nils Frahm.

Marijn: We zijn heel open over onze inspiraties. We hebben bewust de producer van London Grammar opgezocht omdat we dat zo mooi vonden klinken. Met het album hebben we ook echt geprobeerd om iets te maken wat wij mooi vinden en niet iets wat het goed doet op radio na te maken. Je kan dat wel proberen, maar dan is het niet helemaal van jezelf en als je dat dan op een podium moet gaan spelen komt het heel onnatuurlijk over.

Van wat we hoorden in Paradiso, lijkt het album gevarieerder te klinken dan de nummers die nu al uit zijn.

Marijn: Ja dat klopt, die variatie is eigenlijk best organisch ontstaan. Twee jaar geleden hebben we met één single meteen shows uitverkocht en toen hebben we allerlei andere nummers kunnen uitproberen. Sommige daarvan hebben echt een hele evolutie doorgemaakt. De liedjes hebben zich gevormd gedurende alle concerten en dat is het album geworden. Het album heet ook Eyes Closed en dat is eigenlijk hoe wij hopen dat mensen gaan luisteren. Dat mensen zich echt laten meevoeren in de sfeer van het nummer, van heel filmisch en klein, naar up tempo songs.

Waar zien jullie jezelf over vijf jaar?

Jorrit: Hopelijk hebben we dan geografisch een groter gebied bereikt, maar het hoeft niet groter te worden dan Paradiso. Ik denk dat dat de perfecte plek is voor onze muziek. Als we groter worden, spelen we liever een paar avonden na elkaar Paradiso in plaats van te verhuizen naar heel grote venues want daar doen we onze muziek geen eer aan. Onze ambitie is dan ook om in meer steden te spelen over de wereld, maar in zalen met rood pluche en kroonluchters. Ik heb liever een zaal met duizend mensen die voor ons komen, dan 5.000 mensen die een avondje staan bij te praten.

Het album zou er eerst al in februari komen, maar die release is verschoven naar 25 mei. De reden: HAEVN trad met Warner Music in zee en zo komt er een internationale release. ‘Het voelt alsof we de kogels van een kanon zijn, klaar om verder te schieten. Het is enorm tof om met een leuk en gedreven team samen te werken. Daarnaast is het natuurlijk een enorme kans want zij zorgen ervoor dat onze muziek bij veel meer mensen terecht komt. We zitten nu in België en reizen straks door naar Frankrijk, dat hadden we met z’n twee nooit kunnen doen.’

Facebook / Twitter / Instagram / Website

633 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Aarde Aan Daan - "Verrassing"

Wie denkt dat enkel oubollige liedjes in het Nederlands geschreven worden is eraan voor de moeite. Dat bewijst Aarde Aan Daan die…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Natalie Jane - "Tattoos"

Natalie Jane is een heus TikTok-fenomeen die fans verzamelde met nummers te coveren in grote parkings. Die bevatten een goede akoestiek voor…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Madison Beer - "Make You Mine"

Madison Beer is al even bezig aan een opmars binnen de muziekwereld. Haar debuutplaat scheerde hoge toppen en ook Silence Between Songs,…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.