© CPU – Joost Van Hoey (archief)
Weinig (tot geen) popartiesten die in de laatste vijftien jaar zo’n mythische identiteit hebben weten te creëren als FKA twigs. Als futuristische visionair herschiep ze met LP1, MAGDALENE en CAPRISONGS het alternatieve poplandschap en inspireerde ze heel wat creatievelingen zowel in muziek als in andere kunststromingen. Zelf bekijkt ze het ook veel breder dan muziek alleen en geeft ze graag nog meer dimensies aan haar creaties door middel van het gebruik van dans, visuele kunst en zelfs Chinese vechtkunst. Het moge dus duidelijk zijn dat FKA twigs gaat voor een allesomvattend geheel. Haar ongrijpbaarheid werkt ze niet alleen met haar muziek in de hand, maar ook met haar attitude en aanwezigheid. Afgelopen week schitterde ze namelijk vooral met afwezigheid, want de eerste twee shows van haar minitour werden omwille van productionele redenen geannuleerd en dat ondanks dat beide shows al geruime tijd uitverkocht waren.
Er hing dan ook enkele dagen geleden nog een groot vraagteken over de andere shows van de tour, maar donderdag debuteerde ze het EUSEXUA–tijdperk dan toch met een show in Parijs. In Brussel koos ze voor de Hallen van Schaarbeek als decor, een zaal die de laatste jaren meer en meer is uitgegroeid tot een culturele hotspot voor liefhebbers van theater en dans. Ideale omstandigheden dus om de nieuwe performance van FKA twigs te kunnen beleven. En dat laatste werd het zonder weerga; een beleving van twee uur die inspireerde, aanzette tot denken en meermaals een extravagant popfeest ontketende.
In het FKA twigs-universum is Koreless geen onbekende. De dj en producer uit Wales werkte al met haar samen op MAGDALENE en CAPRISONGS, en kreeg op EUSEXUA een prominente plek op het nummer “Drums of Death”. Als compagnon de route wist hij dus perfect wat hij moest brengen om een vullende zaal in de stemming te brengen voor FKA twigs. Zijn abstracte beats botsten niet op een muur van weerstand, maar kregen ook niet in een handomdraai de benen los. Echt bezig was Koreless niet met het publiek, zijn focus zat vooral op de knoppen voor zijn neus. Naar het einde toe stak hij er meer tempo in en dat resulteerde in meer beweging in de zaal. Net op het moment dat Brussel wat losser kwam, zat het halfuur er al op.
Met een billijke vertraging van ruim twintig minuten begon FKA twigs eraan. Geen novum voor wie haar al een tijdje volgt. Zo stond ze in 2019 bijvoorbeeld zelfs een uur te laat op het podium van het Koninklijk Circus. De spanning in de zaal was gisteren net daardoor te snijden en daar deed een groeiende dronesound nog een gevoelig schepje bovenop. De eerste act werd op de schermen weinig subtiel aangekondigd als ‘The Practice’. Niet veel later zorgden de eerste zangnoten van “thousand eyes” voor rechtopstaande haren in zaal en werden we helemaal betoverd door de magie die meester over ons werd. Het nummer werd live fijnzinnig verweven met flarden van “mary magdalene” en ondersteund door een eerste choreografie zoog ze iedereen ogenblikkelijk mee in haar futuristische kosmos. De eerste uitstap richting EUSEXUA kregen we vrij vroeg met de technobeats van “Room of Fools”. Voor een rave in het publiek was het nog net dat tikkeltje te vroeg, maar het schaars geklede dansensemble nam ons wel eventjes mee in de donkere ruimtes van Berghain. Lang bleven we echter niet hangen in de Berlijnse danstempel. “Hours” bracht ons een kunstzinnige dansuitvoering waarbij FKA twigs de microfoon grotendeels aan de kant liet en de zang van tape meeliep. De eerste act werd na een klein volmaakt halfuur al dichtgemetseld met het euforische “Striptease”.
Blikvanger op het podium was een grote kubus, die tijdens de tweede – en tevens ook langste – act ‘The State of Being’, voor het eerst prominent werd ingezet. De titeltrack van haar nieuwe album luidde het hoofdstuk op gepaste wijze in alvorens we met “Perfectly” kennismaakten met een onuitgebracht nummer. Wat daarna volgde, was een ultieme bloemlezing uit de nieuwe, derde plaat. Het zat visueel stijlvol in elkaar en bracht ons tegelijk naar de kern van EUSEXUA; sensualiteit. Koreless stond wat weggemoffeld aan de rechterkant van het podium de nummers in elkaar te mixen en voegde hier en daar wat vleugjes synths toe. Een markante passage volgde er na hun samenwerking “Drums of Death”. Een fake cameraploeg ‘interviewde’ FKA twigs op het podium en leidde op die manier het tamelijk introspectieve “Keep It, Hold It” in. Haar gevoel voor theatraliteit nam even de bovenhand, maar het was wel een fraaie manier om het verhaal tot leven te wekken. Het nummer mondde, zoals we het op plaat leerden kennen, uit in een kleine, maar fijne rave. Het niveau bleef niet toevallig hoog met “Sticky” en de gelauwerde single “Perfect Stranger” in de wachtrij.
Het nieuwe materiaal bleef indruk maken en hield de symbiose van haar veelzijdigheid moeiteloos recht. Met “oh my love”, “honda” en “papi bones” ging FKA twigs nog even terug naar het CAPRISONGS-hoofdstuk. De zomer klopte de volle vijftien minuten verleidelijk hard aan de deur. Het feestgedeelte was met andere woorden aangebroken en dat vertaalde zich ook in de sfeer in de zaal. Het hitje “Childlike Things”, haar samenwerking met nepobaby North West die recent veel stof deed opwaaien, werd luid meegezongen en was een ideale vrijgeleide om richting het iconische Vogue-moment toe te werken. “Glass & Patron”, het nummer uit haar tien jaar oude ep M3LL155X, was de schakel richting het Madonna-moment van de avond. Als ode aan de eerste Queen of Pop kon dit wel tellen, al maakte FKA twigs zelf ook wel aanstalten om plaats te nemen op de gouden troon. Het scherpste mes van de tweede act hield ze echter voor het einde met “Girl Feels Good”. Met een cowgirlhoed op haar hoofd manifesteerde ze onbevangen het belang van de lusten van de vrouwen en die sensationele boodschap gutste in elke seconde tot helemaal achteraan in de zaal.
De overgang tot de derde en laatste akte, betiteld als ‘The Pinnacle’, was iets langer getrokken om de hele ploeg de mogelijkheid te geven om even tot adem te komen en een nieuwe outfit aan te doen. De beige kleuren werden ingewisseld voor gitzwarte looks en dat veranderde ook de toon van de set. “home with you” was een welgekomen rustmoment en gaf het publiek een zeldzame kans om even te ontprikkelen. Een piano en een klarinet waren samen met haar engelachtige stem voldoende om een klassevol moment te creëren. Met “Got To Feel Love” sloop er nog een onuitgebracht (en vooral veelbelovend) nummer in de setlist. De strijkers (op tape weliswaar) gaven het een markant Midden-Oosterse en filmische touch. Voor een ander hoogtepunt werd “Numbers” afgestoft. Het samoeraizwaard vierde er namelijk een spraakmakende comeback. De bijbehorende choreografie was werkelijk knap in beeld gebracht met een fel rood licht.
Van een moment van zwakte was er gisteren helemaal geen sprake. Zelfs tegen het einde, bij een redelijk ‘moeilijk’ nummer als “Numbers”, kon FKA twigs rekenen op de volle aandacht van haar fans. De tandem “Water Me” / “Two Weeks” begon zonder grote choreografie of verbluffend visueel effect, al voelden we wel in de manier waarop laatstgenoemde nummer groeide dat er iets excentrieks zat aan te komen. Na een stevige mistwolk kreeg het stukje letterlijk en figuurlijk vleugels en vloog FKA twigs iets voor elven symbolisch naar nieuwe hoogtes. Wereldklasse! Dat ze haar kunsten aan de paal eveneens nog onder de knie had, demonstreerde ze om af te sluiten op de tonen van “24hr Dog”. Een atypische manier om de reguliere show af te ronden, maar net daarom weer typisch FKA twigs.
In drie aktes schiep FKA twigs een eigenzinnige popkosmos die anno 2025 redelijk ongezien is. Als concert kunnen we de hoogstaande kunst van de Britse amper nog beschrijven, want het was eerder een meeslepende performance die ons twee uur lang heel wat verschillende emoties liet voelen. Euforie was misschien nog wel het meest van al vertegenwoordigd, maar ook sensualiteit en ontroering loerden om elke hoek van de grote kubus. De toegift, een pakkende versie van “cellophane”, was niet meer en niet minder dan de kers op de taart. FKA twigs legde de lat gisteren helemaal buiten bereik van haar concullega’s en manifesteerde haar buitenaardse kunde met een onovertroffen show.
FKA twigs is deze zomer een van de absolute topnamen van Dour. Op vrijdag 18 juli deelt ze de affiche met o.a. KI/KI, Action Bronson, Marc Rebillet, La Femme, Yeat en Marlon Hoffstadt.
Setlist:
ACT 1: The Practice
thousand eyes / mary magdalene
Figure 8 / Weak Spot / Room of Fools
Hours
Striptease
ACT II: The State Of Being
Eusexua
Perfectly
Drums of Death
Keep It, Hold It
Sticky
Perfect Stranger
oh my love
honda / papi bones
Ego Death / Childlike Things
Glass & Patron
Girl Feels Food
ACT III: The Pinnacle
home with you
Got To Feel Love
Numbers
Water Me
Two Weeks
24hr Dog
cellophane