InstagramLiveRecensies

Goldband @ C-mine (try-out): Getest en goedgekeurd

© CPU – Chris Stessens

De laatste jaren is Goldband niet meer weg te denken van de Belgische en Nederlandse festivalweides, en ook dit jaar staat het drietal weer op Lowlands en Pukkelpop. Als voorbereiding op die shows en met een nieuwe plaat onder de arm, besloot het trio uit Den Haag om een reeks hopeloos uitverkochte try-outs te spelen. In ons land maakt de band slechts één tussenstop: in de Genkse C-mine. Samen Tegen Elkaar kwam nauwelijks een tweetal weken geleden uit en daarmee verrasten Milo Driessen, Boaz Kok en Karel Gerlach toch enigszins; het hoeft niet allemaal plezier te zijn, de kwetsbare onderwerpen schuwt Goldband niet op de nieuwe langspeler. In een interview liet het drietal al uitschijnen bij momenten moeite te hebben met de schijnwerpers en om een normaal leven te leiden, bedenkingen die ook terugkomen op de plaat. In Genk was het alleszins tijd om terug in de schijnwerpers te treden en weer te doen waar Milo, Boaz en Karel het beste in zijn: een feestje bouwen samen met hun publiek.

Het was op Rock Werchter 2022 dat Goldband voor het eerst vriend en vijand verraste door op het middaguur al de volledige wei voor de Main Stage te laten vollopen en misschien wel qua sfeer het beste optreden gaven van die editie. Op Pukkelpop, en op zowat alle andere festivals in 2023, bevestigden ze dat idee. Het snelle succes brengt natuurlijk druk met zich mee, druk die ze anno 2024 naar eigen zeggen dan ook voelen. Dit moet het jaar van de bevestiging worden; de bevestiging dat Goldband niet slechts een kortstondige hype was en de leden maar beter terugkeren naar het stukadoorschap. In Genk leek de hype alvast nog niet te zijn gaan liggen, want in nauwelijks 58 seconden waren de 800 tickets de deur uit en er heerste dan ook een broeierige sfeer op de oude mijnsite.

© CPU – Chris Stessens

Al van bij de opener werd het duidelijk dat het een ietwat atypische show zou worden. Iemand uit de entourage had het op zich genomen om een soort van spoken word intro te komen vertellen, en Goldband zou Goldband niet zijn als het niet zou verrassen van bij de start. Het eerste nummer, een softe opener die zelfs niet vermeld werd op de setlist, zetten de drie in van bovenop het balkon tussen het publiek. De band besliste dan maar om het tempo meteen op te krikken door “Rommel” erachteraan te gooien. De sfeer zat meteen goed en de temperatuur steeg naar het kookpunt om nadien niet meer af te koelen. Met “Keer Op Keer” werd het kenmerkende recept van Goldband nog wat extra kracht bijgezet. “Het Is Voorbij” was een nauwelijks merkbaar rustpunt, want met “Sex” bracht de band C-mine opnieuw naar hogere sferen. De tweede single van het nieuwe album is duidelijk al gekend bij het publiek en er werd dan ook duchtig op meegedanst en -gekweeld.

Als Goldband er barkrukken bijhaalt, dan weet je dat er mogelijks wel een melige ballad kan aankomen. Met “Ik Kom Naar Huis” was dat niet anders en gevolgd door “Naakt Op Het Plein” zorgde dit wel even voor een rustmoment in de set. Begrijpelijk dat Boaz, Karel en Milo niet twee uur lang willen staan springen en schreeuwen op een podium, maar we konden ons toch niet van de indruk ontdoen dat deze tragere nummers net datgene wegnemen wat hen onderscheidt van de rest. Het publiek leek er echter geen erg in te zien en met “Noodgeval” werd opnieuw enkele versnellingen hoger geschakeld. De show vloog aan een rotvaart voorbij en je vervelen was haast onmogelijk. Het was overduidelijk dat de zaal enkel en alleen gevuld was met fans, indrukwekkend hoe nummers die slechts twee weken oud zijn al woord voor woord werden meegezongen. Oké, toegegeven, de meest ingewikkelde teksten zijn het niet, maar toch.

© CPU – Chris Stessens

De nummers van Samen Tegen Elkaar hielden zeker stand, maar het waren vooral de klassiekers die de boel echt deden ontploffen. Schoenen waren er niet nodig bij “Psycho” en de gekende sitdown bij “Witte Was” wordt nog steeds voorbeeldig door het hele publiek uitgevoerd. En voeg “You & Me” ook al maar gerust toe aan dat rijtje klassiekers: het gekende recept blijkt toch nog steeds het beste te smaken bij de achterban. Met afsluiters “Hou Het Simpel” en “Vuur & Vlam” werden de oorden van de drum-‘n-bass opgezocht en de bijbehorende moshpits logen er niet om. Na bijna anderhalf uur hield Goldband het voor bekeken, al volgde er uiteraard wel nog een bisnummer. Karel, die ondertussen zijn T-shirt al had uitgetrokken en bijgevolg zowat alles kon vragen aan het publiek, vond dat er warm en gevoelig moest worden afgesloten. ‘U vraagt, wij draaien’, moet het publiek gedacht hebben en “Stop Met Kijken” kreeg zowaar bijna een kampvuurgevoel. Nat van het zweet, maar duidelijk genietend, nam Goldband afscheid van Genk, dan toch voor een tweetal maanden. Het publiek, minstens even nat van het zweet, had duidelijk ook genoten van het Haagse trio.

Ofwel vind je ze geweldig, ofwel vind je het een bende aanstellers die een micro onder hun neus hebben gekregen; maar hoe je het ook draait of keert, de mannen van Goldband zijn op hun eigen manier hypersympathiek en weten hoe ze een publiek naar hun hand moeten zetten. Even de tijd nemen voor een jonge fan? Check. T-shirt uittrekken en de temperatuur in een zaal nog doen stijgen? Check. Meeduiken in een moshpit? Check. Goldband is klaar om de festivalweides te bestormen, en hoewel het dit jaar bij ons enkel op Pukkelpop zal passeren, zal het ongetwijfeld een show zijn die je niet wil missen.

Goldband speelt deze zomer, op zaterdag 17 augustus, op Pukkelpop. In het najaar staan ze op 6 en 7 december in het Sportpaleis. Meer info daarover, vind je hier.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Rommel
Keer Op Keer
Het Is Voorbij
Sex
Ik Kom Naar Huis
Naakt Op Het Plein
Noodgeval
Slapen
FML
Psycho
Witte Was
You & Me
Hou Het Simpel
Vuur & Vlam

Stop Met Kijken

Related posts
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Goldband: 'Als je er echt in gelooft, kun je dingen laten lukken'

Ondanks dat Goldband verbindend wil zijn, verdeelt het de meningen juist steevast. Het leven is vaak grijs, maar in het geval van…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Goldband - Samen Tegen Elkaar (★★★): De vier C's

Tot ergens medio 2019 was Goldband voor zowat iedereen gewoon een pleistergips van Knauf. Ook voor Milo Driessen, Boaz Kok en Karel…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Goldband - "Sex"

Er zijn slechts drie Nederlanders die erin slagen het land meer te verdelen dan Geert Wilders: Boaz Kok, Karel Gerlach en Milo…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.