FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Goldband: ‘Als je er echt in gelooft, kun je dingen laten lukken’

© CPU – Jan Van Hecke

Ondanks dat Goldband verbindend wil zijn, verdeelt het de meningen juist steevast. Het leven is vaak grijs, maar in het geval van Boaz Kok, Milo Driessen en Karel Gerlach lijken er enkel voor- of tegenstanders te zijn. Hoe je het ook draait of keert, als de Nederlandstalige popgroep iets uitbrengt of doet, weet heel Vlaanderen en Nederland het. De singles “You & Me” en “Sex” gingen namelijk snel over de tongen. In België zaten de Hagenezen zelfs aan De Tafel van Gert. Om maar te zeggen: Goldband is een hot topic en dat zal nog wel even zo blijven. Twee dagen voordat de heren hun tweede langspeler, Samen Tegen Elkaar, uitbrachten, spraken we digitaal met het hen over deze release en hoe ze Karels droom beleven.

Hoe gaat het met jullie in aanloop naar de release van Samen Tegen Elkaar?

Karel (Gerlach): We voelen ons momenteel superfit.

Jullie waren in 2022 en 2023 niet weg te branden van zowel de Belgische als Nederlandse podia. Waar vonden jullie de tijd en inspiratie om het tweede album te schrijven?

Milo (Driessen): We zijn eigenlijk al twee en een half jaar geleden met dit project begonnen. Het is dus niet zo dat we pas na Rommel zijn beginnen schrijven aan Samen Tegen Elkaar. We wilden de ep graag uitbrengen omdat we anders het gevoel hadden dat het te lang zou duren tussen de release van Betaalbare Romantiek en nu. Het schrijven aan de nieuwe nummers gebeurde op elk moment dat het kon en dat we er energie voor hadden. Zodra we een geschikte ruimte hadden gevonden, zijn we de studio ingedoken. We zijn ook op schrijfkampen geweest, een daarvan was in Ukkel. Daar huurden we een mooie Airbnb met een zwembad, waar we tien dagen lang verbleven met mooi weer. In de kelder hadden we een setup gebouwd en op die locatie hebben we “You & Me” en “Sex” geschreven.

“You & Me” en “Sex” vallen voor ons gevoel verrassend uit de toon van het volledige album. Waarom brachten jullie juist die twee nummers als single uit?

Boaz (Kok): Op het album staan verschillende stijlen die wij graag uitdragen. Soms voelen we ons een beetje saai, dan weer gek. Er zitten ook donkere, meer doordachte thema’s bij, maar ook minder serieuze zaken. Eigenlijk is er voor ieder wat wils.

Milo: Ja, “You & Me” hadden we bijvoorbeeld al lang van tevoren aan Job Jobse gegeven. Hij draaide de single al sinds september vorig jaar. Het was dus logisch om daarmee de nieuwe release af te trappen. De single broeide al onder de mensen en ze wisten dat het een nieuw Goldband-nummer was. Qua sound bleef het voor ons ook herkenbaar. Het is een beetje trance, een beetje catchy, leuk. Met “Sex” wilden we iets brengen wat nog niemand van ons had gehoord. Dat was een soort ondefinieerbare ‘volksklapper’. Zo wilden we de mensen een beetje op het verkeerde been zetten en hen laten afvragen hoe ons tweede album zou klinken.

“Vuur & Vlam” en “Hou Het Simpel” lijken op maat geschreven voor clubs en festivals. Zoeken jullie het nachtleven nog op om inspiratie te vinden?

Karel: Ja, natuurlijk. Rock-‘n-roll, man. Je moet als muzikant ook een beetje je ei kwijt en dat gaat nu eenmaal gemakkelijker met een versnapering en een drankje.

Milo: We houden van uitgaan en festivals. Karel en ik waren laatst nog naar Awakenings gegaan. Dat was de eerste keer in tien jaar. Dat was erg leuk. We gaan soms ook nog naar clubs in Den Haag en Amsterdam. Ik zou ook graag eens naar Paradise City willen gaan.

Waar komt de titel Samen Tegen Elkaar vandaan? Met de verkiezingsuitslagen in het achterhoofd klinkt het brandend actueel. Hadden jullie dat voor ogen?

Milo: Iedereen voelt wel een soort polarisatie in de maatschappij, of vervreemding van elkaar op bepaalde gebieden. Vooral op politiek niveau dan. Ik denk dat wij als Goldband dat gevoel proberen te vatten. Tegelijkertijd zijn we tegen polarisatie en proberen we juist met onze muziek en uitstraling mensen te verbinden en te laten zien dat we niet van elkaar verschillen. Vandaar de titel Samen Tegen Elkaar die bedacht is door Dario Goldbach.

Boaz: Dario Goldbach is volgens ons Nederlands nieuwste literaire talent. We denken dat hij binnenkort echt gaat doorbreken.

Milo: Ja, hij is een beetje de nieuwe en knappere versie van Herman Brusselmans, maar dan meer op z’n Hollands. Hij heeft intussen twee romans uitgebracht, waarvan De Man die alles had nu in de winkel ligt.

Het album bevat naast seks en drugs ook donkere emoties, zoals angst en eenzaamheid. Hoe gaan jullie daarmee om naast het muzikantenleven?

Boaz: De teksten zijn heel autobiografisch. Ik denk dat we er het beste mee omgaan in de muziek zelf. Daarin bezingen we hoe we ermee omgaan, het is een soort uitlaatklep.

Karel: Goeie vraag, soms denk je dat je er goed mee omgaat… Ik spreek nu voor mezelf, maar ik merk dat ik nog zoekende ben in hoe ik met lopende zaken moet omgaan. Het is daarbij niet altijd de beste keuze om de druk op te zoeken. Het is zoals een wisselvallig weertje. De ene keer komt alles vlot binnen en de andere keer raakt iets je extra hard.

De nummers “Stop met Kijken” en “FML” verwoorden expliciet de tol van bekend zijn. Hoe proberen jullie buiten Goldband tot rust te komen of een ‘normaal’ leven te leiden?

Boaz: Jezelf opsluiten in je huis. Ik laat nu mijn baard staan zodat ik minder herkend word.

Milo: Huizen kopen, kinderen maken… Ja, ik denk dat we alle drie bewust de regelmaat proberen te zoeken. Dat is wat Karel net zei: soms is het lastig om daar een goede structuur in te vinden en die vast te houden. Het muzikantenleven is nu eenmaal niet van negen tot vijf. Ik hou bijvoorbeeld heel veel van sporten. Dat helpt mij om fris in mijn hoofd te blijven.

 

Op “De band van Karel” vertellen jullie het verhaal van De Jeugd van Tegenwoordig. Het idee van drie wereldvreemde jongetjes lijkt ook wel te passen bij jullie stukadoorsverhaal. Hadden jullie ooit gedacht dat Goldband zo groot zou worden als nu?

Karel: Nou, je gaat er niet echt van uit, maar je hoopt van wel. Eenmaal we er lekker in zaten, voelden we ons vertrouwen groeien. Op de een of andere manier leek het zo altijd te werken. Als je er echt in gelooft, kun je dingen laten lukken. Op een gegeven moment waren de mensen om ons heen alleen maar positief. Ze zagen iets in ons. En kijk nu.

Milo: De intro heet niet voor niets “De Band van Karel”. Dat is een soort ode aan Karels droom en drive die ons drieën bij elkaar heeft gebracht. Ik had zelf nooit zo ver of groot durven dromen. We leven nu Karel zijn droom.

Samen Tegen Elkaar is overal verkrijgbaar. Goldband doet deze maand en in juli een hopeloos uitverkochte try-outtour ter voorbereiding op de zomershows op Lowlands en Pukkelpop. Dit najaar staat het Haagse trio in de Ziggo Dome (8 en 9 november) en in het Sportpaleis (6 en 7 december). Alle info vind je hier.

Facebook / Instagram / Website

Related posts
InstagramLiveRecensies

Goldband @ C-mine (try-out): Getest en goedgekeurd

De laatste jaren is Goldband niet meer weg te denken van de Belgische en Nederlandse festivalweides, en ook dit jaar staat het…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Goldband - Samen Tegen Elkaar (★★★): De vier C's

Tot ergens medio 2019 was Goldband voor zowat iedereen gewoon een pleistergips van Knauf. Ook voor Milo Driessen, Boaz Kok en Karel…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Goldband - "Sex"

Er zijn slechts drie Nederlanders die erin slagen het land meer te verdelen dan Geert Wilders: Boaz Kok, Karel Gerlach en Milo…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.