AlbumsFeatured albumsRecensies

Bad Nerves – Still Nervous (★★★½): Beter dan menig energiedrankje

Als relatief onbekende Britten vergeleken worden met Amerikaanse grootheden zoals The Strokes en Ramones dan zal dat niet voor niets zijn. Het Britse punkrock-kwintet Bad Nerves bracht in 2020 het gelijknamige debuutalbum Bad Nerves uit en speelde daarmee jaren in kleine clubs, op mysterieuze plekken voor een handjevol mensen. De nochtans zeer toegankelijke punkrock, vol indiehooks – of powerpophooks zoals frontman Bobby Nerves het liever noemt – werd echter nog niet echt opgepikt door radiostations en het grote publiek. Nu, enkele jaren later hangt de vlag er heel anders bij: de band tourde met Royal Blood door de Verenigde Staten en deed dit jaar al supportshows voor Nothing But Thieves en The Hives.

De intussen toch redelijk bekende band had echter bijna niet bestaan. Frontman Bobby Nerves verklapte al eens dat hij bij toeval eind 2015 een willekeurig smsje kreeg van Will (mede-bandlid) met de vraag om een band te starten. Eerst vond Nerves het niet zo’n goed idee, daar hij al in een aantal bands speelde. Toch werd Bad Nerves geboren, Bobby begon liedjes te schrijven en beloofde nooit live te spelen, maar de liedjes waren zo leuk dat hij daarop terugkwam. De enige uitdaging was het tempo van de nummers: het vinden van een drummer was een nachtmerrie. Gelukkig is dat gelukt, want met Still Nervous presenteren ze nu hun tweede album, waarmee ze bewijzen dat ze tot de top van de nieuwe rockbands behoren.

Dat het, waar je ook bent, lastig is om stil te staan op de songs van het vijftal uit Essex, bewijzen ze al vroeg op het album met het korte, maar krachtige ”Antidote”. Onlangs verscheen er een liveversie van het nummer op Shaky Knees in Atlanta, waarmee ook direct duidelijk werd dat ze een festivalweide van formaat in totale chaos kunnen achterlaten. Amerika veroveren staat sowieso op de bucketlist, blijkt ook uit het razendsnelle ”USA”, en geef toe: Britten die keihard ‘USA, USA’ roepen werkt vast aanstekelijk. Dat het nummer verder weinig spannends om het lijf heeft, stoort amper. Het feit dat de songs op Still Nervous niet moeilijk worden gemaakt met een uitgerekte gitaar- of drumsolo voelt nergens als een teleurstelling. Nummers als ”You Should Know By Know” en ”Too Lazy To Love” zijn dusdanig pakkend dat ze al dagen in ons hoofd rondzwerven. De Britten zijn graag kort van stof en de meeste songs zijn dan ook al gedaan voor we er erg in hebben. Na een eerste luisterbeurt komen we er pas achteraf achter dat het album al twee keer is afgespeeld, om maar even aan te stippen hoe makkelijk de liedjes in het gehoor liggen.

Hoewel het album volstaat met korte, pijlsnelle en bovenal meezingbare powersongs, zijn het vooral de nummers die de grens van drie minuten doorbreken die het meeste indruk achterlaten. Neem de gitaarriff in ”Sorry”, welke regelrecht gemaakt lijkt om afgevuurd te worden immense menigtes. In combinatie met wederom een enorm catchy refrein vormt de song een absoluut hoogtepunt. We kunnen – met de festivalzomer voor de deur – niet wachten om de tekst mee te brullen op een festivalweide. De zon op je gezicht, een koud biertje in de hand en een band die bewijst dat in 2024 rockmuziek nog altijd springlevend is, meer moet het soms niet zijn. Waar de meeste songs op het album toch een gelijkaardige opbouw hebben, vormt ”Television” toch een beetje de vreemde eend in de bijt. Het nummer drukt het gaspedaal nog net wat verder in en de karakteristieke hoge stem van Bobby Nerves knalt nog harder uit de speakers. Om maar even te bewijzen dat de band ook kan ontsporen, weliswaar zonder ook maar op enig moment de aanstekelijkheid uit het oog te verliezen.

Of we Bad Nerves ‘the best band in England right now’ zouden noemen, zoals Green Day’s Billie Joe Armstrong onlangs deed, wagen we te betwijfelen. Wat we wel zeker weten is dat Bad Nerves haar kans tussen alle opkomende rockbands zeker heeft weten te grijpen. Hoewel het lang niet altijd even vernieuwend is wat de heren doen, voelt Still Nervous toch erg fris en welkom. Een heerlijk rockalbum dat beter werkt dan menig energiedrankje, ga dat zien op de festivals komende zomer.

Bad Nerves live meemaken? Dat kan deze zomer op onder andere 16 augustus op Pukkelpop of bij onze noorderburen op 5 juli op Down The Rabbit Hole en 10 augustus op Booch? Festival.

Facebook / Instagram / Website / Twitter

Ontdek “Sorry”, ons favoriete nummer van Still Nervous, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

35 posts

About author
geloof het of niet: er wordt tegenwoordig zat goede muziek gemaakt
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bad Nerves - “You Should Know By Now”

Het is alweer vier jaar geleden dat Bad Nerves zijn debuutalbum op de wereld losliet. Ondertussen is de eenentwintigste-eeuwse Britse reïncarnatie van…
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2024 (Festivaldag 3): Een paaseitje te pellen hebben!

Dag drie: de paashaas was langs geweest en om en bij de dertigduizend bezoekers dompelden zich opnieuw onder in een bad vol…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bad Nerves - "You've Got The Nerve"

Men durft tegenwoordig al eens zeggen dat echte rock-’n-roll uitgestorven is, maar gelukkig zijn er bands zoals Bad Nerves die ons het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.