LiveRecensies

Blind Guardian @ Poppodium 013: Queeste door het fantasielandschap

© CPU – Matthias Engels (archief)

Er zijn bands die de tand des tijds doorstaan en een daarvan is Blind Guardian. Al meer dan dertig jaar staat de Duitse metalband bovenaan de power- en speedmetalscene. Hun live optredens brengen altijd magische momenten door razende gitaarsolo’s te combineren met teksten over een fantasiewereld ver van hier. Wie ooit al een metaloptreden zag, zag ongetwijfeld één of meerdere bandshirts van Blind Guardian opduiken. Het is dan ook een steevast ritueel onderdeel van de kleerkast van elke powermetalfan. Misschien zelfs een magische kleerkast, want in de teksten van zanger Hansi Kürsch reizen we soms naar Narnia, maar ook Middle-Earth en Westeros komen aan bod. Het Poppodium 013 te Tilburg is vertrekplaats voor een reis naar al die fantastische oorden.

Alvorens we vertrekken, is het eerst aan Manticora, een Duitse metalband die progressieve metal en thrashmetal combineert. In zwarte leren outfit gebruikt Manticora ook het fantasygenre als leidraad voor hun teksten. Het Poppodium wordt voor de eerste keer gevuld met wat het de hele avond zal aanhoren, zijnde eindeloze solo’s met scheurende riffs. Met een enthousiaste zanger en duidelijk vakkundinge muzikanten kan de band toch niet gemakkelijk connectie met het publiek vinden. Manticore kan wel rekenen op wat duivelhoorntjes en vuisten in de lucht, maar het publiek is toch vooral aan het wachten op de hoofdact.

Zoals uit het boekje, begint Blind Guardian hun show. Een groot doek met de naam Blind Guardian is neergestreken en in volgorde komt de band op. Dat is nog zonder zanger Kürsch, want de instrumentale band zet het eerste nummer in. Direct een goeie, want met “Imaginations from the Other Side” knalt het vaartschip naar Nimmerland op gang. Toch blijkt er nog maar een rustige reactie uit het publiek te komen voor dit prachtig nummer van zeven minuten over het koesteren van de jeugdigheid via sprookjes. De band trekt er zich niets van aan en na een eerste groet van Kürsch stijgt de energie. Direct ten oorlog met “Blood of the Elves”, dat opgevolgd wordt met een eerste mooi meezingmoment tijdens “Nightfall”.

De setlist wordt vakkundig aan elkaar gepraat door Kürsch. Door steeds de nummers te introduceren kan elke fan zich voorbereiden of beter zelfs, inleven. Blind Guardians queeste brengt het publiek door schaduwen en stormen, maar laat het ook kennismaken met hofdichter Skald. Allemaal fijne koek voor de fantasy- en metalfans in de zaal, die er steeds meer zin in krijgen. Ondertussen soleert André Olbrich lekker verder op zijn rode gitaar, alsof het een tweede soort van ademen is. Iets wat van de hele band gezegd mag worden, want ook al zijn de Duitsers al ver over de vijftig jaar, van vermoeidheid geen sprake! Ook de variatie tussen melodisch zingen en hoog schreeuwen in Kürsch zijn zanglijnen, is bezienswaardig.

Wie Blind Guardian al aan het werk zag, weet dat er altijd één magisch moment zal zijn. Een zeldzaam moment waarbij een band beseft dat het nummer niet meer van hun is, maar van hun fans. “The Bard’s Song – In the Forest” is zo eentje, een nummer dat altijd volledig door het publiek gezongen wordt. Gitaristen Olbrich en Siepen halen hun akoestische gitaren boven en brengen een prachtig gitaarduet. Drummer Frederik Ehmke neemt dan even een pauze want die moet nog heel de avond stevig doordrummen en zingt fijn mee van achter zijn drumstel. Vanaf de eerste gitaarakkoorden komt de zaal samen als één ‘fellowship’, onder goedkeurend oog van de band.

Je buur vastnemen en samen de armen zwaaien, maakt snel plaats voor terug het hardere werk. Met een paar stevige knallen wordt het eerste deel afgerond en probeert Blind Guardian het publiek te misleiden door het zogezegde ‘laatste’ nummer te spelen. Metalfans misleidt je niet zomaar en de encore wordt ingezet. Nog een laatste trip door Heilige Landen vooraleer alles afgebroken wordt in Mordor. Met “Lord of the Rings” wanen we ons in het duistere land, gelukkig allemaal onder leiding van de ervaren gidsen van Blind Guardian. Met “Valhalla” breekt het slotoffensief aan, maar wordt het meezingmoment misschien net iets te lang uitgerokken door Kürsch. Geen enkel probleem, want met “Mirror Mirror” vliegt de dubbele basdrum kapot, terwijl afscheidsnummer “Majesty” de reis concludeert met een stevige circlepit als vreugdesdans. Blind Guardian zette al zijn ervaring in en toonde op geen moment een moment van uitputting. Een must-see voor elke metalfan!

Blind Guardian is ook te zien op zaterdag 22 juni in Dessel, waar het op Graspop speelt naast bands zoals Bring Me the Horizon, Avenged Sevenfold en Limp Bizkit.

Facebook / Instagram / Website

Setlist:

Imaginations From the Other Side
Blood of the Elves
Nightfall
The Script for My Requiem
Violent Shadows
Skalds and Shadows
Into the Storm
Deliver Us From Evil
The Bard’s Song – In the Forest
Born in a Mourning Hall
Lost in the Twilight Hall

Sacred Worlds
Time Stands Still (At the Iron Hill)
Lord of the Rings
Valhalla
Mirror Mirror
Majesty

Related posts
LiveRecensies

Corey Taylor @ Poppodium 013: Priester voor eigen kerk

Corey Taylor lanceerde enkele weken geleden CMF2, zijn tweede sololangspeler. De altijd mondige zanger van Stone Sour en Slipknot probeerde het al…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cirith Ungol - "Velocity (S.E.P.)"

Het Amerikaanse Cirith Ungol moet een van de belangrijkste groepen met te weinig naamsbekendheid zijn. In 1981 waren ze met debuutalbum Frost…
AlbumsFeatured albumsRecensies

U.D.O. – Touchdown (★★★½): Altijd vakkundig, zelden verrassend

Udo Dirkschneider zong zichzelf de onsterfelijkheid in op “Balls to the Wall”, de überklassieker van Accept. Al is ‘zingen’ misschien niet het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.