Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Galliano – “Circles Going Around The Sun”

 

Begin jaren negentig kwam er helemaal uit het niets een nieuwe muziekstijl uit de hoofden en de handen van de coolste mensen op de wereld. Het gloednieuwe genre werd acid jazz genoemd. Bands zoals The Brand New Heavies, Thievery Corporation, US3 en Galliano beheersten de kleinere discotheken waar je alleen binnenkwam als je er echt briljant en uiterst stijlvol uitzag. Hippe katten plunderden de kleerkasten van de grootouders tot gleufhoeden en stoofjassen toe. Galliano was een van de belangrijkste voortrekkers van acid jazz en dat vooral met The Plot Thickens, dat in 1994 werd uitgebracht. En dan werd het stil rond Galliano. Het genre bloedde dood en de kleren van opa en oma vonden hun weg naar de vele groene textielcontainers.

Nu staat Galliano opeens op uit de doden met de nieuwe single “Circles Going Round The Sun” en er lijkt niets veranderd te zijn. Een pompende baslijn is sowieso het voornaamste kenmerk en hier worden steeds achtergrondgeluiden tussen geplakt. Check. Een zanglijn die laat uitschijnen dat je de eigenaar van het hele universum bent en achtergrondzang met satijnen en zijden stemmen: check. Tempowisselingen op perfect afgestelde drumstellen: check. Allerhande blazers en orgels, dikwijls verscholen achteraan in de songs: check. Enerverend pianospel, want elke band die acid jazz speelde zag in Herbie Hancock de peetvader van de hele beweging: check.

Galliano is het totaal nog niet verleerd en brengt een van zijn beste songs ooit uit. We dagdromen van een bezoek aan de kringloopwinkel om de gaafste gleufhoed te scoren, een oversized kostuum uit de jaren vijftig aan te trekken en opnieuw sigaretten te roken met zo’n heerlijk decadent verlengstuk. Galliano is back!

Facebook / Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.